Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Kada slavimo Duhove?

duh svetiNakon uskrsnuća, Isus se pojavljivao učenicima 40 dana i govorio im o kraljevstvu Božje. Za one koji su se krstili na Uskrs i za sve katolike ti su dani vrijeme neprestanog razmatranja o novom životu u Kristu, koji nam nudi Crkva, kao što se vidi i iz misnih čitanja.

Nakon što je Isus uzašao na nebo, učenici su se vratili u Jeruzalem, gdje su se molili i čekali dolazak Branitelja, Duha Svetoga, kojeg im je Isus obećao. I za nas su dani između Uzašašća i Duhova važno mjesto pripreme i molitve. Budući da smo već primili Duha Svetoga krštenjem i potvrdom, molimo se za veći udio u njegovim darovima. Tih devet dana priprave moli se devetnica Duhu Svetom.
Na pedeseti dan Uskrsa slavimo silazak Duha Svetoga na apostole i Djevicu Mariju, odnosno Duhove. Puni Duha Svetoga, apostoli nisu više mogli šutjeti o Božjoj ljubavi za sve ljude. Jednostavno su morali širiti radosnu vijest o Isusu. Svatko tko je tražio da bude kršten nakon što je čuo njihove riječi, prihvaćen je u zajednicu Crkve: „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama“

Danas Duh Sveti još uvijek potpomaže Crkvu i pomaže vjernicima da vjeruju u Krista i čine dobra djela u njegovo ime. On nam pomaže da širimo radosnu vijest o Isusu i da vršimo volju Božju na zemlji. Nakon Uskrsa, Duhovi su za Crkvu najvažnija svetkovina u godini. Liturgijska boja je crvena, boja vatre, ljubavi i snage Duha Svetoga.
Prije Aleluje i evanđelja, pjeva se Posljednica. Na kraju mise, kao i tijekom uskrsne osmine, još jednom čujemo: „Idite u miru. Aleluja, aleluja!“ S Duhovima završava uskrsno vrijeme. Nakon toga uskrsna svijeća više ne gori tijekom liturgije.

Iz knjige: Tvitanje s Bogom, Michel Remery

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE