Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Došašće – vrijeme priprave za dolazak Onoga koji je već došao

Trudna Djevica MarijaKao što je korizma vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs, tako se kroz stoljeća formiralo i vrijeme koje će prethoditi proslavi rođenja Gospodnjega – Božiću.

Prvi spomen intenzivnije duhovne priprave za Božić nalazimo početkom V. stoljeća u Siriji a ona se sastojala u spomenu velikih svetačkih likova Blažene Djevice Marije i Isusovog preteče i posljednjeg proroka, sv. Ivana Krstitelja. U rimskoj liturgiji povijest formiranja došašća u obliku liturgijskog vremena kakvog danas poznajemo (četiri nedjelje) završava grgurovskom reformom, a sve do danas ima dvojako značenje: pripravu za drugi Kristov dolazak i pripravu za Božić. Prva, eshatološka dimenzija došašća naglašena je u liturgijskim čitanjima u razdoblju od prve nedjelje došašća do 16. prosinca, a priprava za godišnju proslavu rođenja Gospodnjega u razdoblju od 17. do 24. prosinca. Tako Novorođeni Gospodin postaje novozavjetno ispunjenje starozavjetnih obećanja, Otkupitelj, Mesija, kojega su proroci kroz stoljeća iščekivali i naviještali.

Isus Krist se odijeva ljudskim ruhom i postaje sličan svom stvorenju u svemu osim u grijehu. U božićnoj drami neprihvaćanja, siromaštva i nesigurnosti Bog objavljuje svoju ljubav malenima. Stoga, neka nam svima bude blagoslovljen naš svakodnevni adventski hod kako bismo što dublje zakoračili u otajstvo Božje ljubavi koja se prigiba pred svakim čovjekom i govori: „Dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim“ (Iz 43, 4). Jer kako reče srednjovjekovni mistik Angelus Silesius: „Mogao se Krist tisuću puta roditi u Galileji, ali ako se nije rodio u meni, uzalud je!” Uistinu, ne tražimo Krista u jaslicama i lampicama oko sebe, nego u vlastitom srcu koje Mu je bilo toliko vrijedno da se radi njega utjelovio, rodio i uskrsnućem mu darovao vječni život.

Neka nas na tom hodu prati zagovor Blažene Djevice Marije, žene čije je izgovoreno „Da“ zaručilo Nebo i Zemlju.

s. M. Izabela Đaković, MVZ

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE