Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

13 savjeta pape Franje za uspješan brak

1 KorU Amoris Laetitia papa predlaže kako održati brak snažnim i radosnim kroz mnoge godine. U svom apostolskom poticaju Amoris Laetitia papa Franjo koristi himan ljubavi sv. Pavla, iz Prve poslanice Korinćanima, kako bi ponudio nekoliko savjeta kako održati brak snažnim tijekom godina, temeljeći ga na istinskoj ljubavi.

„Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva; ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi se. Nije nepristojna, ne traži svoje, ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.“ (1 Kor 13,4-7) „Dobro je razmisliti malo dublje o značenju ovog Pavlovog teksta i njegovom značenju za konkretne situacije svake obitelji,” objasnio je.

1. Ljubav je strpljiva
Za papu Franju biti strpljiv ne znači dopuštati da se drugi stalno loše ophode prema nama, tolerirati fizičku agresiju ili dozvoljavati drugima da nas iskorištavaju. Ljubav znači suosjećanje koje vodi k tome da prihvaćamo osobu kao dio ovoga svijeta, čak i kad se ponaša drugačije nego što se nama sviđa. Susrećemo se s problemima svaki put kad smatramo da ljudi, i naši odnosi s ljudima, moraju biti savršeni, ili kad sebe stavljamo u središte, očekujući da sve proizađe na način na koji mi želimo. Tada nas sve čini nestrpljivima i čini da reagiramo agresivno.

2. Ljubav služi drugima
Papa je to podcrtao u svome pismu. Sveti Pavao naglašava da je ljubav više od osjećaja. Radije bismo je trebali razumjeti kao “činiti dobro”, što proizlazi iz hebrejske riječi ljubiti. Kao što je sveti Ignacije Loyolski govorio, ljubav se pokazuje više djelima, nego riječima. Tada vidimo njezine plodove koji pokazuju da uživamo iskustvo davanja, dostojanstvo i veličinu sebedarja – ne štedeći se, bez da tražimo nešto zauzvrat, čisto iz zadovoljstva davanja i služenja.

3. Ljubav nije ljubomorna
„U ljubavi nema mjesta ljubomori na tuđu sreću“ (Dj 7,9; Dj 17,5), naglasio je papa, dodavši da je “zavist vrsta tuge koju izaziva tuđe blagostanje”; pokazuje nam da ne brinemo o sreći drugih, već samo o svojoj dobrobiti. Istinska ljubav cijeni tuđa postignuća. Ne gleda na drugoga kao na prijetnju. Oslobađa nas od gorkog okusa zavisti. Prepoznaje da svi imamo različite darove i jedinstven životni put.

4. Ljubav se ne hvali
Papa Franjo je istaknuo se da oni koji ljube, suzdržavaju od previše pričanja o samom sebi, već su fokusirani na drugoga, odnosno nemaju potrebu biti u središtu pažnje. Neki smatraju da su važni jer znaju više od drugih i žele drugima gospodariti. Međutim, ono što je zaista važno jet ljubav koja razumije drugoga, pokazuje brižnost i prihvaća slabe.

5. Ljubav nije nepristojna
„Ljubiti znači biti blag i pažljiv“, rekao je Papa, a to pretpostavlja da ljubav nije nepristojna, bezobrazna niti gruba. Njezina djela, riječi i geste su nježne, a ne grube. Ljubavi se gadi prouzrokovati drugome patnju.

6. Ljubav je velikodušna
Suprotno popularnoj poslovici koja kaže „da bismo ljubili drugoga, prvo moramo voljeti sebe“, Papa se prisjeća da Pavlov himan ljubavi izražava da ljubav ne traži vlastiti interes, niti što je njegovo. Velikodušno služiti drugima je puno plemenitije, nego ljubiti sebe.

7. Ljubav nije neugodna niti uvredljiva
U Amoris Laetitia, Papa nas upozorava na prikrivenu iritaciju koja nas drži na rubu vlastitih ograničenja kad su u pitanju drugi, kao da su problem ili prijetnja i zbog toga ih treba izbjegavati. Evanđelje nam govori da potražimo brvno u svome oku (Mt 7,5), a Papa dodaje: „Ako se moramo boriti protiv zla, neka tako bude, ali uvijek moramo reći ne nasilju u obitelji.“

8. Ljubav oprašta
Papa Franjo preporučuje da ne ostavljamo mjesta zlovolji u svojim srcima, već da radimo na praštanju, koje je ukorijenjeno u pozitivnom stavu koji se trudi razumjeti slabosti drugih i ispričava ih.
Obiteljsko zajedništvo može biti očuvano i usavršeno samo kroz duh žrtvovanja. Ono zahtijeva spremnu i velikodušnu otvorenost svakoga za razumijevanje, trpljenje, opraštanje i pomirenje.

9. Ljubav se raduje s drugima
Kada osoba koja ljubi može činiti dobro drugima, ili vidi da su drugi sretni, tada i oni žive radosno i na ovaj način proslavljaju Boga, jer Bog voli velikodušnog darivatelja (2 Kor 9,7), kaže Sveti Otac. Obitelj mora biti mjesto na kojem, kad se nešto dobro dogodi nekom drugom članu, taj član zna da će ostali s njim proslaviti.

10. Ljubav sve ispričava
Papa je objasnio da ovo podrazumijeva ograničavanje osuđivanja, provjeravajući poticaj za izvršavanje odlučne i nemilosrdne kazne: „Nemoj suditi, pa nećeš ni biti suđen!“ (Lk 6,37). Bračni parovi spojeni ljubavlju govore dobro jedan o drugome, trude se pokazati dobru stranu svojeg supružnika, a ne njegove/njezine slabosti i mane. U svakom slučaju, radije šute, nego pričaju loše o svojem supružniku. To nije samo gluma pred drugima, već proizlazi iz unutarnjeg stava.

11. Ljubav svemu vjeruje
„Ovo je dublje od same pretpostavke da druga strana ne laže i ne vara“, Papa objašnjava. To znači da ne trebamo kontrolirati drugu osobu, pratiti svaki njegov/njezin korak kako ne bi pobjegli našem stisku. Ljubav vjeruje, oslobađa, ne pokušava kontrolirati, posjedovati niti dominirati.

12. Ljubav se svemu nada
Papa ovaj dio pojašnjava kroz nadu osobe koja zna da se drugi mogu promijeniti. To ne znači da će se sve promijeniti u ovome životu. No, uključuje shvaćanje, iako stvari ne ispadnu uvijek kako bismo mi željeli, Bog može ispraviti krive linije i izvući dobro iz zla koje podnosimo u ovome svijetu.

13. Ljubav sve podnosi
Papa ističe da ovo podnošenje uključuje ne samo sposobnost tolerancije određenih neugodnosti, već nešto više – stalna spremnost suočavanja s izazovom. Ljubav se ne prepušta gorčini, prijeziru drugih ili želji povrede drugoga ili postizanja neke koristi. Kršćanski ideal, posebno u obitelji, jest ljubav koja nikada ne odustaje.

Prevela: Vedrana Čolić
Izvor: zenavrsna.com

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE