Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Duh Sveti u životu mladih

Duh Sveti svibanj2020S obzirom na to kako se još uvijek nalazimo u vazmenom vremenu, kao i pripravi za Duhove, smatram kako bi pogodno bilo reći nešto o našoj trećoj božanskoj osobi – Duhu Svetom.

U svom dosadašnjem iskustvu i kao vjernik i kao svećenik uvidio sam kako mi vjernici od sve tri božanske osobe znamo najmanje o Duhu Svetom. Pomalo je i smiješno kako je to moguće kada je za naš život i rast u vjeri najviše zaslužan upravo Duh Sveti. Odgovori na ovo pitanje su itekako raznoliki i kompleksni, ali jedan od njih je i sigurno manjak poznavanja odnosa između osoba Presvetog Trojstva. I upravo zbog tog manjka poznavanja sve svoje doživljaje i milosti pripisujemo onako općenito Bogu (pri tome u najvećoj mjeri misleći na Boga Oca).

Kako bi što bolje prepoznali djelovanje Duha Svetoga u našem životu zahtjeva se određeni red poznavanja, tj. tko je Duh Sveti, kakav je odnos Boga Duha s Bogom Ocem i Bogom Sinom, u kakvom je odnosu s Crkvom, kako djeluje u stvorenom svijetu, pa tek na kraju u nama. Tko je Duh Sveti i odnos Duha s Ocem i Sinom ispovijedamo svake nedjelje u Vjerovanju: I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i slavi koji je govorio po prorocima (a malo ranije: I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice). Ono što je zajedničko i Ocu i Sinu i Duhu Svetom jeste upravo njihova bit, a različito im je upravo njihovo djelovanje. I upravo to djelovanje je ključ kako bi mogli prodrijeti dublje u osobnost Oca, Sina i Duha, po čemu se također razlikuju. Sada, kada smo došli do Njihova djelovanja, glavni problem je u našem (ne)poznavanju tog djelovanja, koje je zapisano u Bibliji. Ono što je također zanimljivo jeste kako mi katolici slabo čitamo Bibliju. Nekoliko puta mi se čak i dogodilo, kada bih u sakramentu pomirenja, za pokoru dao pročitati odlomak iz Svetog Pisma budem upitan: Je li može iz Biblije? Dok recimo ako pak kojim slučajem poznajete nekoga tko je doživio nutarnje obraćenje, ili ako ste pogledali ili pročitali nečije svjedočanstvo ono što svatko od njih naglašava jesu upravo sakramenti i svakodnevno čitanje Svetog Pisma. Ali nije dovoljno poznavati određena mjesta u Svetom Pismu gdje se konkretno govori o djelovanju Božanskih Osoba. Potreban je doživljaj tog djelovanja. Sada ćemo se vjerojatno zapitati kako to i doživjeti, pogotovo ako znamo kako se to dogodilo nekad prije 2000/3000 godina, te koji je smisao doživljaja tuđeg doživljaja kada on sa mnom nema nikakve veze. Ovaj doživljaj je usko vezan uz to kako mi gledamo na Sveto pismo, a samim time kako ga i čitamo. Sveto Pismo je živa Riječ Božja, živi govor Boga nama ljudima. A živ je upravo preko Duha Svetoga. I zato se Sveto Pismo može čitati samo s Duhom Svetim! Sveto Pismo nikad ne može biti pročitano (ovdje ne mislim doslovno kako mi ne možemo pročitati Sveto Pismo, nego u smislu kako ga nikad nećemo shvatiti/otkriti potpuno).

Ako čitamo Sveto Pismo poput ostalih knjiga, bez Duha Svetoga, ne samo kako nećemo doživjeti Božje djelovanje nego ćemo vjerojatno imati i svoja neka tumačenja koja su u bitnome pogrešna. Nakon pogrešnih tumačenja slijedi nejednistvo, a nejedinstvo vodi u raskol. Zato i imamo toliko Crkava i crkvenih zajednica među kršćanima i što je još zanimljivije svi se pozivamo na Sveto Pismo i sve svoje argumente temeljimo na Svetom Pismu. Upravo kada krenemo čitati Sveto Pismo s Duhom Svetim shvatit ćemo kako je sve i s nama povezano, kako ništa nije slučajno napisano, sve ima svoj smisao u Bogu koji je od početka pripremao Izabrani narod na dolazak Mesijin čijom smo krvlju mi otkupljeni, i pri tome ćemo više otkrivati o Osobama Presvetog Trojstva. Kako bi se što kvalitetnije ove godine pripremili za rođendan Crkve (a i naš) te i upoznali bolje Duha Svetoga ponudit ću određene biblijske tekstove koje možete čitati i razmatrati u ovom tjednu (pon.: Knjiga Postanka 1, 26-31; uto.: Evanđelje po Ivanu 3, 1-21; sri.: 1 Poslanica Korinćanima 2, 1-16; čet.: Poslanica Efežanima 1, 3-23; pet.: Evanđelje po Ivanu 14, 15-31; sub.: 1 Poslanica Korinćanima 6, 12-20; ned.: Evanđelje po Mateju 28, 16-20). Ovim putem želim preporučiti i mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe koja također nudi ovoga tjedna kvalitetnu priliku za druženje s Duhom Svetim.

Ono što posebno krasi Duha Svetoga jeste upravo način na koji pristupa nama mladima (što puno više govori o tome tko je Duh Sveti). Naravno njegov pristup ovisi i o tome kakvi smo mi. Duh Sveti uvijek nam se približava u skladu s našom prirodom, sposobnostima, darovima, mogućnostima, različitostima ili bolje rečeno u skladu s našom naravi. Upravo zato nitko od nas nema potpuno identičan odnos s Duhom Svetim, nego je svačiji odnos s Duhom Svetim jedinstven, neponovljiv i neprocjenjiv. Ponekad smo slabi, iz naše ljubavi prema bližnjima kako bi išli pravim putem, te padamo u opasnost i oduzimamo slobodu Duhu Svetom te želimo Njegovo djelovanje odmah i sada, pri tom zaboravljajući kako je na nama sijati a Duh Sveti neka donosi plodove kada i kako hoće. Ne smijemo zaboraviti i mogućnost kako taj naš bližnji komu mi želimo dobro nije otvoren za poticaje Duha Svetoga. Ljepota djelovanja Duha Svetoga je i u tome što i nakon 10 ili 20 godina iskoristi neki događaj kako bi netko preokrenuo novu stranicu u svom životu. Zato se uvijek trebamo truditi biti instrumenti djelovanja Duha Svetoga, ipak On vlada vremenom čime i najbolje zna kako i kada što iskoristiti.

vlč. Stipica Lešić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE