Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Osjeti Božju volju

Bozja voljaNa početku vremena kroz godinu Crkva nam stavlja primjer dječaka Samuela. Ime Samuel dala mu je majka u znak zahvale što joj je Jahve podario potomstvo, budući da je dugo bila bez poroda. Samuel je bio prorok i posljednji sudac u Izraelu. Od trenutka kada mu se Bog objavio Samuel je rastao u prijateljstvu s Bogom. Psalam na odličan način pokazuje nam kakve nas Bog želi. Ponekad padnemo u napast te se pitamo: Želi li nas Bog uopće?, ili Voli li nas Bog uopće? – kada smo svjesni dokle naša zloća može da ide, koliko smo zlo u stanju da učinimo. Nažalost mnogi od nas ne vole ni sami sebe, baš zbog ove spoznaje. Baš zato što sebe ne volimo, mi mislimo da nas onda nitko nije u stanju voljeti – čak ni Bog.

O tome koliko volimo sebe i druge, koliko poštujemo sebe i druge pokazatelj je grijeh bludnosti o kojem nam Pavao govori. Osim Knjige Postanka ovdje nam Pavao otkriva još jedan razlog zašto je uopće grijeh bludnost. Koliko li smo mi kršćani blagoslovljeni nismo ni svjesni – biti ud Krista, a samim time i Crkve. Da bi u drugima vidjeli udove, moramo najprije osjetiti sebe kao uda Crkve. Bez obzira na doseg naše zloće, Bog nas voli. Bog od nas ne očekuje razne pokore kojima bi mučili sebe i druge oko nas. Očekuje čisto srce, bez skrivenih, nama odgovarajućih, nakana. Bog očekuje da se uzdamo u njega. Bog očekuje da vršimo Njegovu volju. Ponekad nismo sigurni što je Božja volja. I ne slutimo da nas sama Božja volja privlači da činimo što treba, baš kao što je privukla Andriju i Šimuna. Tako ih je jednostavno privukla. I nas u svakidašnjim situacijama Božja volja privlači, baš kao Šimuna i Andriju, na jednostavan način: Gledajmo Božjim očima kako bi ju prepoznali.

Stipica Lešić

Prvo čitanje:
1Sam 3, 3b-10.19
Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša!

Čitanje Prve knjige o Samuelu
U one dane: Samuel je spavao u svetištu Gospodnjem, ondje gdje je bio Kovčeg Božji. Tada Gospodin zovnu Samuela. On odgovori: »Evo me!« I otrča k Eliju i reče: »Evo me! Ti si me zvao!« A Eli reče: »Ja te nisam zvao. Vrati se i spavaj!« On ode i leže.
I Gospodin opet zovnu Samuela. Samuel usta, ode k Eliju i reče: »Evo me! Zvao si me!« A Eli odgovori: »Ja te nisam zvao, sine moj! Vrati se i spavaj!« Samuel još nije poznavao Gospodina, još mu ne bijaše objavljena riječ Gospodnja.
I Gospodin zovnu Samuela treći put. On usta, ode k Eliju i reče: »Evo me! Zvao si me!« Sada Eli razumje da je Gospodin zvao dječaka. Zato reče Samuelu: »Idi i lezi; ako te zovne, ti reci: ’Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.’« Samuel ode i leže na svoje mjesto.
I dođe Gospodin i stade i zovnu kao prije: »Samuele! Samuele!« A Samuel odgovori: »Govori, sluga tvoj sluša.«
Samuel je rastao, a Gospodin je bio s njim i nije pustio da ijedna od njegovih riječi padne na zemlju.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:
Ps 40, 2.4ab.7-10

Pripjev:

Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!
Uzdah se u Gospodina uzdanjem silnim i on se k meni prignu i usliša vapaj moj.
U usta mi stavi pjesmu novu, slavopoj Bogu našemu.
Žrtve i prinosi ne mile ti se, nego si mi uši otvorio: paljenicā ni okajnicā ne tražiš.
Tada rekoh: »Evo dolazim!
U svitku knjige piše za mene:
Milje mi je, Bože moj, vršiti volju tvoju,
Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim.«
Pravdu ću tvoju naviještati u zboru velikom
i usta svojih zatvoriti neću,
Gospodine, sve ti je znano.

Drugo čitanje:
1Kor 6, 13c-15a.17-20
Tijela vaša udovi su Kristovi.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima
Braćo! Ne tijelo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin tijelu! Tà Bog koji je Gospodina uskrisio i nas će uskrisiti snagom njegovom. Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Tko prione uz Gospodina, jedan je duh. Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!
Riječ Gospodnja.

Evanđelje:
Iv 1, 35-42
Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: »Evo Jaganjca Božjega!« Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: »Što tražite?« Oni mu rekoše: »Rabbi« – što znači: »Učitelju – gdje stanuješ?« Reče im: »Dođite i vidjet ćete.« Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura.
Jedan od one dvojice koji su čuvši Ivana pošli za Isusom bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svoga brata Šimuna te će mu: »Našli smo Mesiju!« – što znači »Krist – Pomazanik«. Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: »Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!« – što znači »Petar – Stijena«.
Riječ Gospodnja.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE