Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Povjerenje 

5.n. VAZ.k. g. B article gallery big 1364461442 380Crkva nam u nedjeljnim čitanjima nudi jednu sasvim razumljivu posljedicu, zbog koje su apostoli sumnjičavi prema Savlu. I mi smo u svojim životima često sumnjičavi prema nekim ljudima, bilo da smo čuli od drugih o toj osobi, ili samo imamo neki loš predosjećaj ili smo se pak na svoje oči „uvjerili“. Mjerilo našeg djelovanja jest Isus Krist. A kako se on ponašao hodeći ovim svijetom, ili kako se i danas ponaša?

I on je imao itekako valjanih razloga, svim ljudima, ne vjerovati. Isusova zamisao svoje Crkve, Kristove Crkve, ne podudara se s Crkvama i crkvenim zajednicama koje danas imamo. Katolička Crkva, od svih Crkava, je najbliža Isusovoj zamisli, Kristovoj Crkvi. Katolička Crkva, od svih Crkava i vjerskih zajednica ima najviše elemenata Kristove Crkve.
Bez obzira na to što nismo ispunili potpuno Kristovu zamisao o Njegovoj Crkvi, On se opet odlučio za povjerenje, premda je znao kolike će podjele nastati u Crkvi. Ali zašto se Krist odlučuje za povjerenje?

Ne zato što smo mu potrebni, nego zato što nas želi. Želi surađivati s nama. Želi nam vjerovati. On u nas ima povjerenja. Kojeg li divnoga Boga koji ima povjerenja u ljude!
Kada dajemo povjerenje riskiramo da budemo prevareni. Ali sve u svemu ako na kraju i budemo povrijeđeni, više je na gubitku onaj tko nas je povrijedio nego mi, jer smo dali najbolje od sebe što smo mogli dati. A kada se daje sebe, nikad se ne gubiš.

Prvo čitanje:
Dj 9, 26-31

Pripovjedi im kako je Pavao na putu vidio Gospodina.

Čitanje Djela apostolskih
U one dane: Kad je Savao došao u Jeruzalem, gledao se pridružiti učenicima, ali ga se svi bojahu: nisu vjerovali da je učenik.
Tada ga Barnaba uze i povede k apostolima te im pripovjedi kako je Savao na putu vidio Gospodina koji mu je govorio i kako je u Damasku smjelo propovijedao u ime Isusovo.
Od tada se s njima slobodno kretao po Jeruzalemu i smjelo propovijedao u ime Gospodnje. Govorio je i raspravljao sa Židovima grčkog jezika pa i oni snovahu pogubiti ga.
Saznala to braća pa ga odvedoše u Cezareju i uputiše u Tarz.
Crkva je po svoj Judeji, Galileji i Samariji uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjem te rasla utjehom Svetoga Duha.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:
Ps 22, 26b-28.30-32

Pripjev:
Ti si, Gospodine, hvala moja posred zbora velikoga!
Pred štovateljima ću tvojim izvršiti zavjete svoje.
Siromasi će jesti i nasititi se,
hvalit će Gospodina koji ga traže:
nek živi srce vaše dovijeka!

Spomenut će se i Gospodinu vratiti
svi krajevi zemlje;
pred njim će nice pasti
sve obitelji pogana.
Njemu će se jedinom klanjati svi velikani zemlje,
pred njim se sagnuti svi što u prah silaze.

I moja će duša za njega živjeti,
njemu će služiti potomstvo moje.
O Gospodinu će se pripovijedati sljedećem koljenu,
o njegovoj pravdi navješćivati narodu budućem:
»Ovo učini Gospodin!«

Drugo čitanje:
1Iv 3, 18-24
Ovo je zapovijed njegova: da vjerujemo i ljubimo.

Čitanje Prve poslanice svetog Ivana apostola
Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom. Po tom ćemo znati da smo od istine. I umirit ćemo pred njim srce svoje ako nas ono bilo u čem osuđuje. Jer Bog je veći od našega srca i znade sve. Ljubljeni, ako nas srce ne osuđuje, možemo zaufano k Bogu. I što god ištemo, primamo od njega jer zapovijedi njegove čuvamo i činimo što je njemu drago.
I ovo je zapovijed njegova: da vjerujemo u ime Sina njegova Isusa Krista i da ljubimo jedni druge kao što nam je dao zapovijed. I tko čuva zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i On u njemu. I po ovom znamo da on ostaje u nama: po Duhu kojeg nam je dao.
Riječ Gospodnja.

Evanđelje:
Iv 15, 1-8
Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.
Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«
Riječ Gospodnja.

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE