Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Duh Sveti radi „iza kulise“ 

6.ned. VAZ. k. g. .B tko je Duh SvetiU današnjim čitanjima iz Djela apostolskih nailazimo na jednu činjenicu koju nekako načelno prihvaćamo, ali u određenim situacijama pokazujemo kako ju niti prihvaćamo niti ju želimo prihvatiti. Ovdje mislim na to da su za Boga svi privilegirani. To neprihvaćanje potvrđuje i čuđenje naroda, zbog izljeva Duha Svetoga, koji se našao na istom mjestu kad i Petar. To jest nema onih koji bi kod Boga bili više privilegirani u odnosu na druge.

To što smo svi jednaki pred Bogom ne mora značiti da Bog za sve treba koristiti istu „metodologiju odgoja“. Baš suprotno, Bog uvažava svačiju neponovljivost i iz te originalnosti samima sebi, Bog je „primoran“ raditi sa svakim na drugačiji način. Ponekad smatramo, na osnovu toga što smo katolici, da bi nas Bog trebao više darivati nego nekatolike. Uz taj stav čak imamo i naizgled ispravan motiv, tj. kako bi mi, s darovima koje bi željeli da imamo, plodonosnije uspjeli u širenju Kraljevstva Božjega. Tu se krije opasnost ako naše djelovanje zanemari djelovanje Duha Svetoga. Zato u današnjem čitanju Petar govori Korneliju da ne prigiba koljena nad njim jer je i on samo čovjek, a ne Bog. Petar je na najbolji mogući način otkrio kako je na nama da sijemo, a Duh Sveti će se pobrinuti kada i na koji način će izrasti ono što smo posijali. Kada bi više poradili na darovima koje imamo, tako da ih drugima darujemo, Bog će nas već obasuti novim darovima.

Ono na čemu se rijetko zaustavljamo, u ovom čitanju iz Djela apostolskih, jest molba naroda da Petar ostane s njima. I mi bi se trebali zapitati s kime mi to najradije provodimo vrijeme. Sam taj narod, možda, ni sam sebi ne bi znao objasniti zašto su tražili to od Petra? Osoba koja je stajala sve vrijeme „iza kulise“ jest Duh Sveti.
Najbolje provedeno vrijeme jest vrijeme provedeno s Bogom. Sakramenti su najizvrsniji način prisutnosti Božje, i zato poput ovog naroda koji je pohrlio Petru, pohrlimo i mi u susret sakramentima.

Prvo čitanje:
Dj 10, 25-26.34-35.44-48
I na pogane se izlio dar Duha Svetoga.

Čitanje Djela apostolskih
Kad je Petar ulazio, pohrli mu Kornelije ususret, padne mu k nogama i pokloni se. Petar ga pridigne govoreći: »Ustani! I ja sam čovjek.« Petar tada prozbori i reče: »Sad uistinu shvaćam da Bog nije pristran, nego – u svakom je narodu njemu mio onaj koji ga se boji i čini pravdu.«
Dok je Petar još govorio, siđe Duh Sveti na sve koji su slušali tu besjedu. A vjernici iz obrezanja koji dođoše zajedno s Petrom začudiše se što se i na pogane izlio dar Duha Svetoga. Jer čuli su ih govoriti drugim jezicima i veličati Boga.
Tada Petar reče: »Može li tko uskratiti vodu da se ne krste ovi koji su primili Duha Svetoga kao i mi?« I zapovjedi da se krste u ime Isusa Krista. Tada ga zamole da ostane ondje nekoliko dana.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:
Ps 98, 1-4

Pripjev:
Pred poganima objavi Gospodin spasenje svoje!
Pjevajte Gospodinu pjesmu novu
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.

Gospodin obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.

Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!

Drugo čitanje:
1Iv 4, 7-10
Bog je ljubav.

Čitanje Prve poslanice svetoga Ivana apostola
Ljubljeni! Ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav. U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše.
Riječ Gospodnja.

Evanđelje:

Iv 15, 9-17
Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.
Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«
Riječ Gospodnja.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE