Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Pokloni krunu od ruža!

Listopadska poboznost u NCM uNastanak krunice veže se uz dominikanca Heinricha Seusea koji je Blaženoj Djevici Mariji ispleo vijenac od ruža. I naša krunica potječe od umanjenice riječi kruna. U to vrijeme su se zaljubljeni darivali krunama od ruža. Heinrich, očito zaljubljen, obdaruje Gospu ružama koliko je i psalama.

Krunica nastaje kao „zamjena“ za molitvu Časoslova. Časoslov je službena molitva Crkve za Crkvu. Moli se u određenim dobima dana. Sastavljena je od psalama, himana i tekstova za razmatranje. U tadašnje doba mnogi vjernici laici nisu znali čitati zbog čega se javlja krunica. 

Veliki doprinos širenju ove pobožnosti ostvarili su dominikanci. Neki tvrde kako je sam Dominik, utemeljitelj Reda propovjednika, autor molitve Krunice. Predaja govori o Ukazanju Blažene Djevice Marije sv. Dominiku. Tom prigodom mu je rekla: „Ovu ćeš pobožnost svojim propovijedanjem proširiti među kršćanski puk, jer ona je meni i mom Sinu najmilija“.

Alberto de Castello je krunicu podijelio u 15 otajstava, a Alain de la Roche je naziva ružarijem ili krunicom. Nitko ne može živjeti konstantno u grijehu a istodobno moliti krunicu. Ili će odustati od grijeha ili će odustati od krunice.“ Biskup Hugh Doyle

Ovom prilikom pozivamo vas, dragi mladi da nam se pridružite u listopadskoj pobožnosti koja će se održati u kapelici sv. Ivana Pavla II. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Ovog tjedna će biti od srijede do petka u 18:30 h.

Posebno ćemo moliti na nakanu za sve izbjeglice, za vjerodostojno prenošenje vijesti u medijima te za mir u svijetu.

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE