Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Prva formacija nove generacije animatora Vrhbosanske nadbiskupije održana u Sarajevu

Prva formacijaU prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu u razdoblju od 16. do 18. studenoga 2018. godine, održana je prva formacija jedanaeste generacije animatora Vrhbosanske nadbiskupije.

Sudionici formacije, njih 51, iz različitih župa Vrhbosanske nadbiskupije, brojčano obogaćeni sudjelovanjem mladih iz dvije župe Mostarske biskupije, tijekom ove, prve formacije, imali su se priliku upoznati međusobno, ali i sa animatorima instruktorima, koji su na čelu sa ravnateljem Centra za mlade, vlč. Šimom Maršićem, nositelji i voditelji programa Škole animatora „Mladi za mlade“. Većina sudionika već je na neki, sebi svojstven način i shodno svojim vještinama i talentima, uključena u razne župne i školske aktivnosti, te su na Školu animatora došli potaknuti od strane svojih župnika, duhovnih asistenata i časnih sestara, koji u njima prepoznaju potencijal za održavanje i pokretanje župnih aktivnosti i svoju produženu ruku za rad sa mladima i djecom u svojim zajednicama. Tijekom uvodnog dijela programa prve formacije, sudionici su upoznati sa načinom rada i realiziranja programa formacije, ali i generalno projekta „Mladi za mlade“ čiji su sudionici tijekom tekuće školske godine. U ovom dijelu upoznali smo se i sa dosadašnjim iskustvima i mogućnostima djelovanja sudionika u njihovim zajednicama, što pored samog upoznavanja, ima za cilj i poticanje razmjene ideja i primjera dobre prakse, posebno za predstojeće adventsko razdoblje koje je jedinstvena prilika za angažman i djelovanje mladih u župi.
Pod tematskom cjelinom Animirati - Tko? Što? Kako?, koja zapravo objedinjava cjelokupan sadržaj prve formacije, sudionicima je omogućeno stjecanje osnovnih informacija o animaciji kao načinu služenja unutar zajednice, animiranju i animatoru kao onome koji je pozvan „dati život“, „dati dušu“, prenijeti svoje oduševljenje Isusom Kristom, svjestan svoje uloge i važnosti kao vjernika laika uključenog u život Crkve. Da bi animator mogao oduševljavati, potrebno je da i sam bude oduševljen, duhovno i moralno izgrađen, stoga smo kroz radionice razgovarali i posvješćivali si tri važne teme za identitet i ulogu animatora, a to su njegov vlastiti (antropološki) identitet, kršćanski identitet i zasnivanje poslanja animatora na primjeru Isusa Krista te vrijednosti u životu i radu animatora koje svatko od nas posjeduje, ali na kojima smo pozvani raditi, razvijati ih i dosljedno ih očitovati u svim područjima svog života. Poseban naglasak stavljen je na evanđeoske vrednote koje se često razlikuju od onih koje se žive u svijetu koji nas okružuje.
Velečasni Vlatko Rosić u svojoj nas je subotnjoj propovijedi motivirajućim govorom ohrabrio u nastojanjima i želji da budemo dobri kršćanski animatori, pravi nasljedovatelji Isusa Krista.
Prva formacija 2U nedjeljoj Svetoj misi, pater Vinko Mamić, naglasio je ponovno važnost poslanja animatora u Crkvi i zajednici, kako svoj poziv za animiranje mladi trebaju vidjeti kao blagoslov i dar čije će plodove zasigurno uvidjeti u svom životu i za koji će sigurno biti višestruko nagrađeni i praćeni Božjim blagoslovom, a o čemu lijepo govori jedan biblijski citat: „Oni koji su mnoge učili pravednosti, blistat će kao zvijezde navijeke, u svu vječnost“ (Danijel 12:3). Istaknuo je kako su oni zapravo „saučesnici“ u Božjem stvaralačkom naumu i pozvani da podare dah svemu oko sebe, kao što je i Bog udahnuo dah života u čovjeka kojeg je stvorio od praha zemaljskog (Postanak, 2,7).
Sigurni smo da će program ove jedanaeste Škole animatora biti na korist i zadovoljstvo i voditelja i sudionika jer raznolikost skupina iz kojih mladi dolaze, ali i bogatstvo njihovih međusobnih različitosti temelj je za buđenje novih ideja i poticaj za djelovanje, a iskustvo animatora instruktora pouzdan temelj za prijenos znanja i metoda za realizaciju ovih ideja. Već svojim pozitivnim odgovorom za sudjelovanje u programu, mladi su pokazali da su spremni i žele odgovoriti na izazov da budu vidljivi svjedoci Božje ljubavi i oruđe kroz koje će On djelovati.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE