Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Projekt Škola animatora „Mladi za mlade“ započeo i u Posavini

Posavina 1Protekli vikend, od 30. studenoga do 02. prosinca, u Pastoralnom centru u župi Glavosjeka Ivana Krstitelja u Odžaku održana je prva formacija animatora za župe bosanske Posavine.

Naime, do sada je program Škole animatora organiziran kroz četiri vikend susreta u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Međutim, zbog prostorne udaljenosti i činjenice da je ona utjecala na smanjeno sudjelovanje sudionika ovog kraja u projektu Škole animatora, osim u Sarajevu, program će se u tekućoj godini realizirati odvojeno i u Posavini, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i pod vodstvom animatora instruktora sa dugogodišnjim iskustvom u pastoralnom radu sa mladima, a poglavito u području animatorstva.

Na protekloj, prvoj formaciji, sudjelovalo je 21 mladih iz župa: Glavosjek Ivana Krstitelja –Odžak, Sveti Josip Gornja Dubica – Odžak, Župa svete Ane - Domaljevac, Župa Presvetog Srca Isusova - Brčko, Srca Marijina - Posavska Mahala te Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ iz Tuzle.
Na samom početku susreta, mladima su predstavljene osnovne informacije o samom projektu, njegovom nastanku i razvoju, ciljevima, o tome što ih čeka na susretima formacije, na sadržajnoj i metodološkoj razini. Budući da veliki dio sudionika nije došao sa velikim predzanjima o projektu, što je opravdno budući da ranijih godina mladi iz njihovih župa nisu prošli kroz formacije, te nije bilo prijenosa znanja i iskustava među generacijama, što će se nadamo se promijeniti, nakon što ova prva generacija prođe kroz Školu animatora.
Naziv ovog susreta je „Animator – Tko? Što? Kako?“ stoga smo u vezi s tim obrađivali i tri važne teme vezane za poslanje kršćanskog animatora, njegov osobni identitet, vrijednosti i talente koje posjeduje, a koje je potrebno izgrađivati i nadograđivati kako bi se animatorsko poslanje moglo živjeti i očitovati u punini te kršćaski identitet, odnosno hod u vjeri sa naglaskom na jačanje ove kršćanske dimenzije obzirom na zadatak koji nam je kao kršćanskim, župnim animatorima povjeren.

Posavina 2
Osim radionica, program su upotpunile vježbe uklopljene u zadana tematiku i cilj ove prve formacije, a to je upoznavanje grupe, razvoj kolektivnog duha i poticanje zajedništva, razvijanje grupne povezanosti. U tom smjeru teklo je i odvijanje zabavne večeri, tijekom koje su sudionici okušali vještine u raznim natjecateljskim igrama.

Posavina 4
Poseban utisak na sudionike su ostavile jutarnje i večernje molitve tijekom kojih smo na početku i kraju dana crpili duhovnu snagu i nadahnuće, osluškujuči svoju nutrinu, iznoseći sve svoje poteškoće, dileme i zahvale Onomu koji nas je okupio i u čije ćemo ime i na slavu djelovati u svojim zajednicama.

Posavina 6
Tijekom nedjeljne svete mise, na prvu nedjelju adventa, župnik, vlč. Jakov Filipović, pozvao nas je i ohrabrio na spremnost i nastojanje za pripremu vlastitog srca za rađanje Isusa Krista, kako bismo radosna srca i uz duševni mir mogli pripraviti prvo sebe, a onda i svoju okolinu za dolazak Stvoritelja.

Posavina 5
Vjerujemo i polažemo nade da će ova generacija župnih animatora biti stabilan temelj i oslonac za djelovanje i razvoj pastoralnih aktivnosti u ovom sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine.

V.G.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE