Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Duhovna obnova animatora - Ora et labora (Moli i radi)

duhovna 001Tijekom protekloga vikenda, od 07. do 09. prosinca u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je duhovna obnova animatora. Obnovi je prisustvovalo 50-ak animatora iz župa Vrhbosanske nadbiskupije i mostarske biskupije, koji su tijekom prethodnih godina prošli kroz program Škole animatora „Mladi za mlade“ te sudjelovali u četiri temeljne formacije i specijalizaciji ili su u tekućoj godini sudionici programa.
Budući da je poziv animatora poziv na služenje kojeg nije moguće ostvariti bez osobnog rasta u vjeri i da je animator djece i mladih u župi prije svega svjedok vjere, ova duhovna obnova je osmišljena kao susret animatora sa Onime u kome trebamo gledati uzor i crpiti snagu za rad i djelovanje, i uvijek iznova se ohrabrivati i posvješćivati si važnost i blagoslov koji nam je povjeren kroz animatorsko poslanje koje živimo.
Tijekom duhovne obnove, predvoditelj, don Mladen Šutalo, župnik župe Svetog Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru, kroz kateheze razgovarao je sa mladima o važnosti njihovog poziva, važnosti molitve u životu animatora te življenja sakramentalnog života, pri čemu se, u prvom dijelu programa, posebno bazirao na shvaćanje važnosti Svete Mise kao obnavljanja žrtve Našega Gospodina na Križu. Promatrali smo i razgovarali i o kršćanskim svjedocima vjere koji su svojim životom prikazivali puninu vjere te razmišljali o vlastitom svjedočanstvu i tome koliko i kako živimo svoju vjeru. Tijekom druge kateheze, don Mladen je stavio naglasak na kršćanske kreposti i važnost težnje i rada na njihovom razvoju i življenju u životu, posebno kod kršćanskih animatora.

duhovna 003
U poslijepodnevnom dijelu programa u subotu, don Mladen je predvodio ispit savjesti i uvodno predavanje o važnosti sakramenta ispovijedi koji nam uvijek iznova nudi priliku za poboljšanje i ispravljanje učinjenog, za produbljivanje prijateljstva s Bogom. Prije slavljenja Svete Mise, animatori su imali priliku za osobnu ispovijed.
Budući da je 8. prosinca blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, tijekom propovijedi slušali smo o Mariji, bezgrešno začetoj, Majci Crkve, i nalaženju u njoj primjera za nasljedovanje njenog hoda u vjeri, jer animator koji gleda Mariju vidi u njoj ostvareno u najvećem stupnju ono što i sam treba težiti ostvariti u svom životu.
U nedjelju, 09. prosinca, program duhovne obnove predvodila je sestra Dijana Mlinarić, karmelićanka, koja je sa animatorima podijelila svoje osobno svjedočenje vjere, razgovarala sa mladima o dvjema važnim temama u djelovanju animatora: prijateljstvu i molitvi, koje trebaju razvijati i ustrajati u njihovom očitovanju i prakticiranju u svojim životima jer su nepresušni izvor ljubavi i snage. Naglasila je važnost nalaženja vremena i prostora u svojim svakodnevnicama za susret s Bogom kroz molitvu, za svakodnevni trenutak u kojem ćemo biti „Samo On i ja“.

duhovna 002
U nedjeljnoj propovijedi, don Jakov Kajinić, naglasio je važnost poziva na ljubav na koji smo mi kao vjernici pozvani odgovoriti i odgovarati, na koju nas je Krist poučio i za koju nam je dao najbolji primjer. Na koncu, zaključio je citatom svetoga Ivana od Križa: „U predvečerje svoga života bit ćemo pitani o ljubavi“.
Vjerujemo da će ova duhovna obnova mladim animatorima biti svojevrsno „punjenje baterija“, ohrabrenje za rad prvenstveno na sebi i svom vjerskom životu jer kao kršćani, a posebno animatori pozvani smo odgovoriti na Njegov zahtjev, biti vidljivi svjedoci Isusa Krista promičući kršćanske vrijednosti.

V.G.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE