Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Na temu Mjesto i pripadnost animatora u zajednici održana druga formacija animatora

Misa KopirajProtekli vikend, od 18. do 20. siječnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu održana je druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije koja se realizira u sklopu projekta Škole animatora – Mladi za mlade. Trodnevnoj formaciji nazočilo je do sada rekordan broj sudionika iz župa Vrhbosanske nadbiskupije te Mostarske biskupije, njih 64, uz još 10 animatora instruktora koji su zaduženi za realizaciju programa formacije.

Tema na koju je stavljen naglasak tijekom radionica i vježbi u sklopu ove druge formacije jest Mjesto i pripadnost animatora u zajednici, kako bi se pomoglo i omogućilo budućim župnim animatorima uvidjeti što je potrebno za međusobnu ovisnost i individualnost unutar zajednice te istražiti koji su to darovi potrebni zajednici. Nadalje, teme koje su se nadovezivale na ovu su Animator kao poslanje i Uloga i područje djelovanja animatora u zajednici.

Nakon okupljanja, uvodnog predstavljanja programa i nekoliko tematskih vježbi predstavljenih u petak navečer, sudionici su u subotnjem dijelu formacije kroz radionice imali priliku u malim grupama razmatrati dvije zajednice važne za djelovanje i rad kršćanskih animatora – obitelj i Crkvu. Znamo da se cijelo kršćanstvo temelji na obitelji i da iz nje sve potječe, stoga je ova temeljna zajednica važna za izgradnju i formiranje kršćanskih animatora, ali i svih mladih sa kojima će oni u svojim župnim zajednicama raditi i koje će animirati. Upravo ti mladi su pozvani biti živo kamenje Božje građevine – Crkve i činiti je živom, aktivnom i djelatnom. Stoga smo tijekom ove radionice razmatrali važnost i ulogu svakoga od nas osobno, kao živog kamenja koje treba biti nazidano na Kristu, zaglavnom kamenu te tako biti vidljivi znak Božjeg spasiteljskog plana koji se ostvaruje.

Druga formacija 4 KopirajU radionici Brodolomci kroz praktičan rad predstavljeni su načini i metode usmjeravanja procesa traženja suglasja u grupi, odnosno u odgojnoj zajednici u kojoj animator pastoralno djeluje. Budući da smo svi različiti i posebni, često i u zajednici može doći do razilaženja mišljenja i djelovanja, stoga smo razgovarali o temeljnim smjernicama za postizanje suglasja i ozračja u kojem se svi članovi zajednice osjećaju prihvaćenim i važnim.

Druga formacija 1 Kopiraj

Pored radionica, sudionici su uživali i u igrama i programu zabavne večeri koja je tematski također bila povezana sa temom zajednice i zajedništva.

Druga formacija 5 KopirajVažan dio programa, a koji je na mlade ostavio poseban utisak su jutarnje i večernje molitve te misna slavlja koja su budući animatori animirali svojim pjevanjem, a koja je predvodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade. U svojim propovijedima vlč. Jakov naglasio je važnost razvijanja duha poniznosti, opraštanja i ljubavi u našim životima, te važnosti uzdanja i zagovora kod Djevice Marije, koja je izmolila od Isusa njegovo prvo čudo, pretvaranje vode u vino. Vlč. Jakov potaknuo nas je da uvidimo ono što nama možda često nedostaje u životu: razumijevanje, poniznost, ljubaznost, ustrajna molitva, te da zagovorom Blažene Djevice izmolimo od Boga ove darove.

Druga formacija6 KopirajVjerujemo da će program ove druge formacije biti plodonosan za mlade i njihovo animatorsko i pastoralno djelovanje u župama te izgrađivanje zajednice u kojoj su korijeni njihovog djelovanja.

Valentina Gluvić 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE