Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Posavina: Mjesto i pripadnost animatora u zajednici

Odzak 1Protekli vikend, od 15. do 17. veljače 2019. godine u Pastoralnom centru u Odžaku održana je druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije na kojoj je sudjelovalo 18 sudionika iz župa posavskog područja. Tijekom ovog edukativno-odgojno-zabavnog vikend susreta čija je tema „Mjesto i pripadnost animatora u zajednici“ voditelji programa, animatori instruktori, obrađivali su i razgovarali sa sudionicima o važnosti zajednice kojoj animator pripada u procesu njegovog formiranja i djelovanja.

Glavne podteme koje su realizirane unutar ove teme su Važnost zajednice, Animator kao poslanje te Uloga i područje djelovanja animatora u zajednici. Budući da je osnovni uvjet djelovanja kršćanskog animatora njegova pripadnost župnoj zajednici, kroz radionice smo pokušali usvojiti znanja važna za razvijanje zdrave sredine u kojoj se jedinstveni osobni rast stavlja u službu dobra za sve.

Odzak 2Tijekom formacije kroz radionice osvrnuli smo se na temeljnu zajednicu kojoj svi pripadamo rođenjem – obitelj, a koja je temelj oblikovanja ponašanja i karaktera ne samo animatora nego svakog pojedinca, te na Crkvu kao zajednicu koju animator svojim djelovanjem izgrađuje i unaprjeđuje. U ovom području posebno smo naglasili ulogu koju svatko od nas ima u Crkvi, uspoređujući je s građevinom čije smo mi „živo kamenje“ i s organizmom u kojem organi ovise o međusobnom funkcioniranju baš kao što i članovi zajednice ovise jedni o drugima, ali paralelno i neizostavno žive i u zajedništvu s Bogom. Upravo to iskustvo zajedništva s Njim, omogućava nam prenošenje njegovih plodova na članove naših zemaljskih zajednica i sve s kojima se susrećemo.

Kroz radionicu Područje djelovanja animatora, kratko smo se prisjetili nekih djelatnosti u župama unutar kojih animatori mogu djelovati, kao što su karitativna, kreativna, molitvena, ministranti, medijska, liturgijska i sportska grupa te kroz temu Animator kao poslanje dotaknuli se nekih karakteristika koje bi kršćanski animator trebao posjedovati i na čijem bi razvoju trebao raditi da bi njegovo animatorsko poslanje bilo produktivno i na slavu Onoga koji je motiv i pokretač našeg djelovanja.

Odzak 4Pored edukativnog dijela programa, tema zajedništva bila je prožeta i u zabavnom dijelu programa u kojem su instruktori sa sudionicima obrađivali različite kategorije  igara – poticanja i natjecanja, suradnje, učenja, opuštanja te u sadržaju večernjih i jutarnjih molitvi.

Odzak 3Svoj prvi praktični animatorski zadatak sudionici su uspješno realizirali na nedjeljnoj pučkoj misi animiranjem pjevanja. Misu za župljane i animatore predvodio je župnik župe Glavosijeka Svetog Ivana Krstitelja u Odžaku, vlč. Jakov Filipović, koji je izrekao radost ponovnog susreta na ovoj drugoj formaciji te važnost realizacije projekta u području Posavine. U svojoj propovijedi nam je posvijestio važnost uviđanja da Bog vidi sav naš ovozemaljski trud, žrtvovanje, poniznost i djelovanje, te će ga sigurno uzvratiti višestruko.

V. G.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE