Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Na temu Vještine i sposobnosti animatora za rad u grupi održana treća formacija animatora

Treca formacijaOd 15. do 17. ožujka u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u sklopu programa Škola animatora Mladi za mlade održana je treća formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije.

Trećoj formaciji prisustvovalo je 58 sudionika iz župa Vrhbosanske nadbiskupije, te Mostarske biskupije, uz još 10 voditelja, animatora instruktora. Teme koje su obrađene unutar ove treće formacije čiji je naziv Vještine i sposobnosti animatora za rad u grupi su zainteresiranost za grupu, grupna dinamika: problem motivacije i ustrajnosti, vođenje grupe, organizacijske sposobnosti te animatorski bonton. Unutar ovih tema cilj je kroz praktični i teorijski rad prenijeti mladima znanja o psihologiji male grupe i grupnoj dinamici, ponuditi alternative za rješavanje problema motivacije i ustrajnosti, prenijeti tehnike i znanja potrebna za razvijanje organizacijskih sposobnosti, naučiti različite tehnike vođenja grupe, potaknuti sudionike da sami osmisle „animatorski bonton“.
Naučiti djelovati i preuzeti ulogu u grupi potreba je i zadaća u životu i rastu mlade osobe, osobito one koja se želi posvetiti služenju i u svojoj zajednici živjeti animatorsko poslanje. Grupa je iznimno važna u našem životu, jer životom u grupi uključeni smo u društvo u kojem živimo. Uloga kršćanskog animatora u grupi je posebno važna jer upravo su grupni procesi pokretač promjene kako članova manjih grupa, onda dalje lančano i većih grupa, a na kraju i cjelokupnog društva, koje će se temeljiti na kršćanskim načelima. Stoga smo kroz radionice i vježbe unutar njih obradili različite uloge i funkcije svakog pojedinca u grupi te ulogu animatora u usmjeravanju rasta i djelovanja grupe, ali i svakog pojedinca u njoj.

treca formacija 2 Kopiraj
Tijekom formacije razgovarali smo i o animatorskom bontonu, odnosno određenim komponentama koje je važno uključiti u svoj rad na župi kako bi naše animatorsko djelovanje bilo što plodonosnije. U radionici Analiza igre obrađivali smo i razgovarali o važnosti igre u razvoju djece i mladih, njenom utjecaju u procesu učenja i usvajanja te o igri kao stvaralačkom iskustvu, o tome kako pripremiti igru, vrednovanju igara te o vrstama igara i njihovoj prikladnosti ovisno o situaciji. Usvojena znanja u ovoj oblasti sudionici su imali priliku pokazati već navečer, pripremom zabavne večeri na temu Dodjela Oscara, gdje su pokazali svoje organizacijske, glumačke i vještine u vođenju i usmjeravanju grupe.
Duhovni poticaj za svoj rad, kako tijekom ovog susreta, tako i za naše animatorsko poslanje, crpili smo u jutarnjim i večernjim molitvama, te svakodnevnim misnim slavljem koje su predvodili vlč. Ivan Ivančević i vlč. Šimo Maršić, jer kako smo to i zaključili, nemoguće je izgrađivati odnos sa drugima i sa samima sobom bez prvenstvenog susreta sa Bogom.
U nedjelju, u radionici Povratna informacija i evaluacija obradili smo važnost povratne informacije u grupnom radu, kao pomažućeg procesa, ali i alata koji može služiti u korist razvoja i poboljšanja animatorskog djelovanja nas kao pojedinaca, ali i kao pokretač promjene kod članova.
Pozvavši se na nedjeljna misna čitanja i Evanđelje, vlč. Šimo nam je u propovijedi poručio kako trebamo dopustiti da i nas animatore ove formacije preobraze, ne samo na određeno razdoblje, nego da nas potaknu da budemo bolji u svakodnevnici, u svojim zajednicama, i u odnosu sa drugima te da kao i Izak trebamo imati povjerenje u Božju providnost i naum koji će ispuniti u i kroz naš život.

Treca formacija 1

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE