Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

ODRŽANA KATEHEZA „STRAHOVI I NADE ČOVJEČANSTVA“

Prva katehezaU ponedjeljak, 23. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, održana je prva kateheza kao priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati od 29. do 30. travnja 2017. godine u Vukovaru.


Tema kateheze, koju je predvodila Marija Puljić, djelatnica NCM „Ivan Pavao II.“, bila je “Strahovi i nade čovječanstva“. Nakon uvodog dijela, sudionici su imali priliku zajedno razgovarati o strahovima suvremenog doba, koji tište svijet u cjelini (strah od terorizma, prirodnih katastrofa, diskriminacije, gladi...), ali i o nesigurnostima mikrokozmosa – svakodnevnim strahovima malih ljudi (strah od budućnosti, neuspjeha, bolesti, samoće, lošeg ekonomskog statusa, nepronalaska pravog puta...). Nakon što su definirani strahovi, mladi su razmišljali i o dobru današnjice, kao što su aktivizam mladih, mogućnost obrazovanja, prirodni resursi, tehnološki izumi koji olakšavaju svakodnevne poslove i dr. Kroz biblijske odlomke, otkrivali su da u Kristovoj riječi počiva njihova nada i „lijek“ za svaki strah, te da svatko od njih ima važan zadatak, a to je da donosi tračak radosti i ohrabrenja u beznađe i depresiju svijeta.

Brodovi
U nastavku je uslijedio rad u skupinama, koje su imale određen zadatak: zamisliti da se nalaze na summitu najmoćnijih svjetskih vođa koji zagovaraju Treći svjetski rat, na svjetskoj konferenciji o hrani gdje se raspravlja o bezosjećajnom iskorištavanju prirodnih resursa i poticanju GMO usjeva ili u globalnoj agenciji koja zagovara izgradnju nuklearnih elektrana i rafinerija koje uništavaju okoliš. Za svaku problemsku situaciju, sudionici su trebali pronaći argumente temeljene na Bibliji i nauku Crkve, kako bi spriječili pogubne odluke za čovječanstvo. Nakon zajedničkog plenuma, svatko od sudionika je simbolično napisao riječ na sidro nade koje mu pruža sigurnost u moru strahova.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE