Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

U Odžaku održana treća formacija animatora

odzak treca formacija 1U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Pastoralnom centru u Odžaku u u razdoblju od 12.-14. travnja 2019. godine održana je formacija animatora za buduće animatore župa posavskog kraja. Treća je ovo formacija, od ukupno četiri, koja se realizira u sklopu programa Škola animatora Mladi za mlade.

Treći susret, čija je tema Vještine i sposobnosti animatora za rad u grupi u svojoj je cijelosti posvećen vještinama i tehnikama života i rada u grupi s naglaskom na praktični dio. Naučiti sudjelovati u životu grupe i preuzeti ulogu vrlo je važna zadaća u životu mlade osobe, posebno one koja se želi posvetiti služenju. Cilj susreta je objasniti u prvom dijelu osnove o psihologiji malih grupa i važnost razvijanja grupne dinamike te u drugom, u kojem su se aktivno uključili sami sudionici, dati primjer različitih vježbi za dinamiku grupe.
U prvom dijelu sudionicima su njihovi animatori instruktori kroz vježbe i radionice ukazali na način na koju se neku grupu može učvrstiti, odnosno ostvariti u njoj pozitivno ozračje. Na isti način predstavljene su različite uloge koje pojedinci u grupi preuzimaju ili im se dodjeljuju, te funkcije i zadaci neophodni za održavanje i dobro funkcioniranje grupe.
U drugom dijelu sudionici se po prvi put osobno susreli sa stvarnošću organiziranja i vođenja određenih aktivnosti.

odzak treca formacija 2
Kroz radionice Važnost bansa i Važnost igre razgovarali smo o ova dva područja djelovanja animatora koji se mogu koristiti kao sredstvo u razvijanju pozitivne grupne dinamike. Budući da je igra jedna od važnih i djeci i mladima zanimljivih aktivnosti analizirali smo vrste igara, njihovu prilagodljivost dobi, uvjetima te o njihovoj svrsi i korištenju u procesu usvajanja znanja i prijenosa informacija. Posebno smo se bazirali na važne komponente na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom pripreme i izvođenja igara i zabavnog sadržaja.
Da bi teoriju proveli u praksu, sudionici su u ostatku dana pripremali zabavni sadržaj i igre za Zabavnu večer kada su imali priliku okušati se u vođenju i organiziranju svrhovitog zabavnog sadržaja, koristeći prethodna znanja koja su im prenijeli animatori instruktori.

odzak treca formacija 3
U nedjelju smo razgovarali o važnosti i načinima davanja i primanja povratne informacije i evaluacije te o njenoj ulozi u procesu formiranja i izgradnje kapaciteta i iskustva samog animatora, koji se preispitujući i evaluirajući svoj rad izgrađuje, napreduje i poboljšava ga, ali poboljšava i same aktivnosti koje provodi.
Sudjelovanjem u procesiji ispred župne crkve u župi Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja, na Nedjelju Muke Gospodnje, simbolično smo se spomenuli ulaska Isusa Krista u Jeruzalem. Župnik, don Jakov Filipović, u svojoj propovijedi istaknuo je kako mi kršćani ne smijemo dozvoliti da se mržnja i nezadovoljstvo nastane u nama, jer nam zamagljuju pogled, čine nas nesretnima, narušavaju nam prvenstveno obitelji i odnose sa njenim članovima, a onda i sa širom zajednicom.
Ovaj je susret sudionicima bio dosta zanimljiv i opušten, posebno jer se već međusobno poznaju, razvili su osjećaj pripadnosti grupi, upoznali se dublje kroz ove tri formacije sa svojom ulogom budućih animatora u župnim zajednicama. U Odžaku će se u svibnju održati četvrta formacija animatora čime će sudionici završiti ciklus pripreme za ljetnu specijalizaciju kojom će okruniti sva stečena znanja i iskustva, dodatno se praktično pripremiti i spremno kročiti putem animatorskog poziva koji su spremno prihvatili sudjelovanjem u programu Škole animatora.

V.G.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE