Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Duhovnim sadržajem obilježena završna četvrta formacija animatora u Sarajevu

naslovna cetvrta formProtekli vikend, od 03. do 05. svibnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je četvrta formacija animatora kojoj je prisustvovalo 48 sudionika.

Teme ove četvrte formacije bile su animator u susretu s Isusom, molitva i duhovnost, te poziv na služenje. Sve radionice poticale su na razmišljanje o Isusu, molitvi i svjedočenju. Cilj ove posljednje formacije, koja je organizirana u vidu duhovne obnove, je pomoći mladima da se kroz molitvu dublje susretnu s Isusom, pokušati osvijestiti da je poziv animatora poziv na služenje, te da stoga moraju raditi na rastu u vjeri. Nakon promišljanja i rada na sebi, oko šire zajednice i, specifičnije, grupe, što su bile teme prethodnih formacija, sudionici se sada usredotočuju na svoj odnos i život u zajedništvu s Bogom te na svoj poziv da, kao Isus Krist njihov učitelj, i sami služe zajednici i pojedincu.
Kroz razne radionice i vježbe sudionici imaju mogućnost razbistriti svoju sliku o Isusu, uočiti važnost i značenje molitve u Isusovu i u svom životu, produbiti što bi danas bila duhovnost te kako ju oni mogu konkretno živjeti u raznim oblicima služenja. Kroz molitve, klanjanje i sakrament pomirenja sudionicima je omogućen susret sa živim Bogom koji je razlog, izvor i cilj sveg djelovanja animatora.
Neki od njih su već iskoristili ono što su naučili, te u suradnji sa svojim župnicima oživjeli svoje župne zajednice.
Prvi dan susreta o duhovnosti mladima su govorili animatori instruktori, naglašavajući kako je animator svojim vrijednostima živi svjedok u svakom trenutku svojega života, na svakome mjestu gdje se nalazi, u svim okolnostima i u svakom susretu s drugom osobom. Animator u društvu mora biti prepoznatljiv u svojoj okolini čak i kada šuti, dovoljna je njegova prisutnost. Večer je nastavljena susretom sa Gospodinom u Presvetom oltarskom sakramentu, klanjanjem na temu A vi, što vi kažete, tko sam ja?
Drugog dana susreta mladi su imali priliku bolje se upoznati s povijesnim razvojem i nastankom sv. Mise, kao i njenim dijelovima. Predavanje o sv. Misi vodio je vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade. Kroz program, vlč. Maršić i animatori instruktori, su pokazali mladima kako na djelotvoran način s liturgijskom skupinom animirati misu, počevši od ministranata, čitača, zbora, pa sve do molitve vjernika i prinosa darova. Mladi su tijekom dana sudjelovali u pokorničkom bogoslužju na temu Vrč lončara umjetnika te imali priliku za sakrament ispovijedi. 

IMG 20190504 171951

Tijekom kasnijeg liturgijskog slavlja, koje je predvodio vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra Sveti Pavao uz koncelebraciju vlč. Maršića, u propovijedi je vlč. Maršić naglasio važnost zagledanosti animatora u Isusa Krista, a ne u probleme sa kojima se susreću, baš kao što je Petar gledajući u Isusa hodao po vodi. Tako i mi, moramo prepoznati Gospodina, moramo ga pitati i na koncu mu bezuvjetno vjerovati što je jamac da nećemo tonuti.

Trećeg dana susreta mladi su imali priliku sudjelovati u sportskom programu koji je za njih pripremio djelatnik Centra za mlade, Mario Tucaković, ali i za kratki izlet tijekom kojeg su prošetali Sarajevom, posjetili katedralu Srca Isusova, Baščaršiju i Vidikovac.
Tijekom nedjeljnog euharistijskog slavlja koje je predvodio vlč. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića i vlč. Drage Župarića, razmišljali smo o pitanju koje smo čuli u Evanđelju, koje je Isus postavio Petru: Voliš li me, a koje i mi kao kršćanski animatori trebamo stalno iznova postavljati sebi i na njegovom pozitivnom odgovoru temeljiti svoje rad i poslanje.

cetvrta formacija
Kroz ove četiri formacije sudionici su stekli znanja i pripremili se za sudjelovanje na Općoj specijalizaciji animatora, koja će se ove godine održati u razdoblju od 6. do 12. srpnja u Komušini, a kojoj se neizmjerno radujemo.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE