Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Završena četvrta formacija za buduće animatore posavskih župa

cetvrta formacija odzak naslovnaČetvrta formacija animatora, programa Mladi za mlade, održana je protekli vikend za buduće animatore posavskih župa u Pastoralnom centru u Odžaku, u župi Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja.

Bila je ovo posljednja temeljna formacija prije odlaska na specijalizaciju koja će biti ove godine u Komušini - Kondžilo, od 6. do 12. srpnja. Kroz sve formacije, mladi su se pripremali na rad i još veću zauzetost i angažiranost u svojim župama pri radu s mladima. Osim svih talenata i svoje kreativnosti koju mogu pokazati na župi, potrebno je ne zaboraviti na duhovnu stranu svakog vjernika, a pogotovo mladih ljudi. Četvrta formacija programa Mladi za mlade pomaže sudionicima da dublje i bolje razumiju svoj odnos prema Isusu Kristu i prema Crkvi.
Naglasak susreta bio je na duhovnoj dimenziji animatora, pa je ovaj program bio i svojevrsna duhovna obnova. Mladi su kroz radionice Isus, Kako ja danas mogu biti sličan Isusu, Služenje i dr. promišljali o svojoj vjeri i odnosu s Isusom Kristom te svoje misli kreativno izražavali.
Ekonom biskupskog sjemeništa u Travniku, vlč. Damjan Soldo, održao je mladima radionicu o sastavnim dijelovima Mise te liturgijskoj grupi i načinu kako ona može djelovati u župnoj zajednici.

sastav obreda mise i liturgijske grupe

Neposredno prije sv. mise upriličeno je pokorničko bogoslužje pod nazivom Vrč lončara umjetnika tijekom kojeg smo si podsvijesili da smo svi mi glina u rukama našeg Lončara, Gospodina, i da trebamo dopustiti da nas oblikuju i radi na nama. Čak i kad zbog grijeha oštetimo svoj vrč, Bog nam kroz ispovijed uvijek iznova daje priliku izrađivati ga čak i iz krhotina. Stoga je nakon pokorničkog bogoslužja mladima pružena prilika za sakrament ispovijedi.
Tijekom večeri za sudionike je djelatnik Centra za mlade, Mario Tucaković, organizirao sportski sadržaj tijekom kojeg su mladi sudjelovali i učili o igrama i sportskim vještinama pogodnim za rad sa djecom i mladima, ali i usvajali znanja o važnosti razvijanja zdravog natjecateljskog duha, fair play igri i poštivanju drugih kroz sport.

odgojna vrijednost sporta naslovna
Ostatak večeri obilježen je večernjom meditacijom na temu A ti, što ti kažeš, tko sam ja?, tijekom koje smo razmišljali o našem odnosu sa Isusom Kristom, o tome tko je On u našim životima i kako mu kao kršćanski animatori trebamo težiti biti što sličniji.
Na osnovu onoga o čemu su slušali tijekom vikenda, posebno na osnovu znanja usvojenih tijekom radionice Sastav obreda mise i liturgijske grupe vlč. Damjana, animatori su dali svoj aktivan doprinos nedjeljnom Misnom slavlju. Samostalno su osmislili i animirali pojedine dijelove: molitvu vjernika, ministriranje, prinos darova i čitanja. Sv. misu na Nedjelju Dobroga pastira i Majčin dan je predvodio vlč. Jakov Filipović, odžački župnik, naglašavajući posebno tijekom propovijedi kako mi kršćani imamo slobodu izbora te da možemo, kao sveti Pavao, odgovoriti na Božji poziv i posvetiti svoj život širenju evanđelja Isusa Krista.

V.G.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE