Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Poslanje animatora je navještaj i svjedočenje

Animator fotografijaDruštveni kontekst i potrebe mladih danas su daleko drukčije od onih prije deset ili dvadeset godina, dakako, promjena ne predstavlja ništa nužno loše, ali pred Crkvu postavlja nove izazove i pitanja: kako evangelizirati?  Često se može dogoditi da zapadnemo u svakodnevnicu u kojoj i ne promišljamo previše o ovom poslanju. Ne čini nam se nužnim to činiti. No, koliko je važna evangelizacija govori nam i dokument Evangelii nuntiandi koji navodi da je navještaj Evanđelja uvijek bio toliko važan da se poistovjećuje sa samim poslanjem Crkve koja je pozvana dati svijetu spomen, riječ i nazočnost utjelovljene Riječi.

S druge strane, evangelizacija poprima različite oblike i nije moguće koristiti jednak pristup svima, potrebno je uzeti u obzir potrebe skupine s kojima želimo raditi, u ovom slučaju mladima. Njima je potrebno donijeti Krista u uobičajeni, svakodnevni život, u njihovu skupinu vršnjaka ili na nogometno igralište. Nije dovoljno ponuditi katehetske susrete ili vjeronauke koje redovito vodi odrasla osoba te tumačeni sadržaj prikupljen u vjeronaučnim udžbenicima preuzima, ponekad i jedini, oblik evangelizacije. Učiniti kršćansku zajednicu mjestom kateheze u jednoj župi ili školi, zapravo znači omogućiti prostor u kojem se može vidjeti i živjeti radosna vijest. Mladi žele nekoga dovoljno hrabrog da ih razumije i ohrabri. Žele biti prihvaćeni i voljeni, biti ono što najbolje znaju: biti mladi. No, ako Crkva ne pruži takav prostor, mladi će nastaviti tražiti na drugom mjestu.
Svaka mladost čezne za prijateljstvom, za zajednicom u kojoj će se osjećati prihvaćeno. Treba im netko tko bi mogao dijeliti njihov polet i vjerovati im, vidjeti život njihovim očima. Ovdje animator za mlade može igrati glavnu ulogu u stvaranju mladih svojim prijateljima i davanju svoje mladosti upravo njima. Ovdje nas podsjeća don Bosco, prijatelj mladosti, da nije dovoljno voljeti mlade, oni moraju znati da su voljeni. Nakon što su iskusili prijateljstvo u grupi, mladi se pretvaraju u agente prijateljstva ma gdje bili. Animator mladih je upravo to, agent prijateljstva mladih s Bogom i Crkvom, onaj koji mladima pomaže da kažu što i treba i da ih se čuje. Kako navodi papa Franjo u svojoj apostolskoj pobudnici Christus Vivit da mladi nisu samo budućnost svijeta, nego sadašnjost; stoga ih valja slušati, odupirući se napasti davanja banalnih odgovora i gotovih recepata. Pritom valja pozitivno gledati ono što je u njima i imati sposobnost utvrđivanja putova tamo gdje drugi vide samo zidove.

Antonio Topalović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE