Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Vision is decision - Jedni bez drugih ne možemo ništa

P1360562 KopirajOd 22. do 24. studenog u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održan je prvi vikend susret za srednjoškolce iz određenih škola s područja Bosne i Hercegovine. Vikend susret, točnije, edukacija o demokraciji provedena je u sklopu projekta Vision is decisionMladi i demokracija čija je realizacija započela u rujnu 2019. godine.

Pošto se mladi sudionici  ne poznaju dovoljno, već u petak večer se započelo s razbijanjem treme i upoznavanjem – kako njih međusobno, tako i s voditeljima susreta, projekt koordinatoricom Filipom Lončar, voditeljem regionalnog ureda u Travniku Alenom Gudalom te vršnjačkim edukatoricama Frankom Miloloža, Ana-Marijom Tomić i Emilijom Jerković. Uz igru upoznavanja, mladima je i predstavljen navedeni projekt te su upoznati s aktivnostima koje će se realizirati u tekućoj akademskoj godini.
P1360556 KopirajU subotu, kao početnu vježbu sudionici su u grupama, koje su sami odabrali, skicirali svoje idealne zajednice – školu, župu, državu i općinu te predstavili kakva bi bila njihova idealna zajednica s ciljem učenja o demokraciji kao o slobodi odlučivanja ali i učenja odgovornosti koja je sastavni dio demokratskog društva. Kroz prezentaciju Prihvatimo našu realnost kako bismo ju mogli promijeniti, prikazujući statističke podatke o položaju mladih o Bosni i Hercegovini razvili su diskusiju uspoređujući vlastite ideale i stvarno stanje reflektirajući se na razlike koje postoje.
Kroz praktičan rad u vježbi Brodolomci, sudionici su učili i o različitim oblicima vlasti i njihovim prednostima i nedostacima u nepredviđenim okolnostima te su morali jasno izložiti svoje argumente zašto je njihov oblik vlasti najbolji, dok su se u debati Afirmacija i negacija unakrsno sukobili kako bi vježbanjem dijaloga prihvaćali različite stavove i mišljenja, te razvijali vještine aktivnog slušanja. Korištenjem online resursa jačali su svoje argumente bazirajući se na kontekst pri pomišljanju o dobivenim temama.
P1360537 KopirajU popodnevnim satima, prije večere, sudionici su iskoristili vrijeme za sportske aktivnosti u dvorani Renovabis te raznim vježbama, sportovima i rekreativnim sadržajem potvrdili kako odgojna vrijednost sporta upućuje na zajedništvo, timski rad i jednakost.
Da bi mogli razumijevati položaj različitih skupina građana u društvu, unutar Opće deklaracije ljudskih prava tražili su stavove za date teme te argumentirali što navodi službeni dokument, a što je njihovo osobno mišljenje, kako bi se uvidjelo koliko se može djelovati po Općoj deklaraciji kao službenom državnom dokumentu.
U nedjelju ujutro dan je započet s misnim slavljem koje je predslavio don Šimo Maršić, ravnatelja Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ upućujući dobrodošlicu mladima i zahvaljujući što su sudionici na novom projektu. Don Šimo se u propovijedi osvrnuo na nedjeljno evanđelje koje nam donosi izvještaj sa Golgote gdje je Krist razapet između dva razbojnika. Posebno je naglasio važnost svetkovine nedjelje Krista Kralja kojom završava crkvena godina i naglasio kako nas crkva podsjeća da je Krist naš Kralj, da se u njemu sve nalazi, te kako je Kristovo kraljevanje danas izazovno jer je on Kralj koji služi, daje svoj život – ponizan i blag. Krist je suprotnost od slike kralja kakvu mi imamo danas.
P1360554 KopirajKao zaključnu radionicu mladi su morali skicirati set preporuka za poboljšanje položaja u školi, državi i lokalnoj zajednici.
U evaluaciji koja je i završetak aktivnosti sudionici su demokratski izrazili ono što im je bilo dobro a što ne, kakve promjene žele i što će nastojati raditi u svojim zajednicama do idućeg vikend susreta.

Filipa Lončar

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE