Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

ODRŽANA DUHOVNA OBOVA ANIMATORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Duhovna obnova animatora 4

U razdoblju od 13. do 15. prosinca 2019. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu upriličena je duhovna obnova za animatore Vrhbosanske nadbiskupije. Duhovna obnova, kojoj su nazočili animatori instruktori te animatori iz Tuzle, Odžaka, Novog Šehera, Zenice, Travnika, Kupresa i Sarajeva imala je za cilj okupiti mlade koji su zajedno prolazili formacije i specijalizaciju animatora kako bi se osnažili u svom kršćanskom identitetu, pripremili za nadolazeći blagdan Božića, ali i produbili stečeno zajedništvo i međusobnu podršku u konkretnom življenju animatorskog poziva, radeći s drugim mladima u svojim župnim zajednicama.

Trodnevni susret započeo je predavanjem fra Davora Petrovića, područnog duhovnog asistenta Frame i FSR-a Bosne Srebrene, koji je bio i predvoditelj duhovne obnove. U svom prvom izlaganju, fra Davor se osvrnuo na temeljne vrijednosti koje bi mlade osobe trebale njegovati u svom životu, istaknuvši ljubaznost kao temelj odnosa prema drugima. Večer je okrunjena klanjanjem Presvetom Oltarskom sakramentu, uz glazbenu pratnju Filipa Čelikovića.

Duhovna obnova animatora 1
Subotnje prijepodne, obilježilo je predavanje s. Izabele Đaković, na temu „Svetost – mit ili kršćanski imperativ“, koja je istaknula svetost kao Božji poziv, ali i čovjekov izbor. Naglasivši da svetost ne podnosi kalkulacije, nego odvažno i dosljedno nasljedovanje Krista, sestra je podsjetila mlade da na svom putu svetosti u svim trenutcima žive od vjere da je Bog uz njih. U nastavku su animatori imali priliku pogledati film o blaženoj Chiari Luce Badano. Potom je uslijedila interaktivna radionica na temu „Moja promjena“ koju je vodio Antonio Topalović, dugogodišnji animator instruktor. Cilj radionice bio je pomoći mladima da otkriju izazov promjene te važnost izlaska iz zone komfora, što je ujedno i prvi korak do svetosti i ispunjenog, smislenog života. Također je naglašena važnost očuvanja stečenih korijena kroz vlastitu prošlost, ali i istovremeno prepoznavanje i prihvaćanje sadašnjeg trenutka kao dara.
Duhovna obnova animatora 2U poslijepodnevnim satima, upriličeno je predavanje fra Davora na temu „Poštovanje i samopoštovanje“. Istaknuvši da je stalno jadikovanje nad vlastitim životom prvi znak manjka samopoštovanja, fra Davor je potaknuo mlade da prepoznaju vlastite snage i ljepotu svog života te da prihvate sebe onakvima kakvi jesu, znajući da je svaka osoba jedinstvena i pozvana da izgrađuje sebe na temlju onoga što već jest. Također je naglasio da se mnogi mladi danas iscrpljuju nastojeći biti poput drugih, umjesto težnje da se izraze na vlastiti način, ne kopirajući druge. Predavanje je zaključeno pozivom mladima da budu sigurni i odlučni u svom životu te da se ne boje ići putem srca. U nastavku je uslijedilo pokorničko bogoslužje, prilika za osobnu ispovijed te sv. misa. Subotnje večer animatori su iskoristili za uživanje u adventskom ugođaju u župi Uznesenja Bažene Djevice Marije na Stupu.
Duhovna obnova animatora 5Posljednji dan duhovne obnove započeo je zaključnim predavanjem fra Davora, koji je naglasio da je najveći dar koji se može dobiti od Boga dar razlučivanja duhova te pozvao mlade da razlikuju prave od iskrivljenih vrijednosti i da uvijek biraju dobro, pa čak i onda kada je to teži put. Duhovna obnova okrunjena je sv. misom, tijekom koje je u homiliji fra Davor pozvao mlade da osnaženi dočekaju Isusa te u miru sa sobom i s drugima nose radost, ali i ozbiljnost kršćanskog života.

Duhovna obnova animatora 3
Budući da je poziv animatora neprestani rast u vjeri, te izlazak u susret drugima – prvenstveno vršnjacima, nadamo se da će ova duhovna obnova biti ohrabrenje mladima da budu radosni, ali i ozbiljni i odgovorni nositelji Evanđelja, u obitelji, župnoj zajednici, ali i u obvezama svakodnevnice.

 

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE