Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Sarajevo: Mjesto i pripadnost animatora u zajednici

Druga formacija 2020 Sarajevo 6U razdoblju od 17. do 19. siječnja 2020. godine u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je druga formacije Škole animatora Mladi za mlade na temu Mjesto i pripadnost animatora u zajednici. Na formaciji se okupilo 43 mladih iz župa Vrhbosanske, Mostarsko-duvanjske te Banjalučke biskupije.

Prva večer susreta započela je molitvom te uvodnim predavanjem kao i upoznavanjem s temom programa. Animatori instruktori su zajedno s voditeljem programa mladima predstavili ideju vodilju susreta, odnosno Mjesto i pripadnost animatora u zajednici. Naime, svaki animator svoje poslanje ostvaruje unutar zajednice u kojoj je on jedan od nositelja pastorala mladih, a zajedništvo nije moguće ukoliko pojedinac nije kvalitetno izgrađen i ukoliko ne živi svoju autentičnost kao individua. Nakon uvodnog obraćanja, animatori su imali priliku kroz praktičnu vježbu uvidjeti kako zajednica funkcionira i koje su njene karakteristike. Ona za pojedinca ponekad može predstavljati trenutnu teškoću, no zasigurno, zajednica pojedinca štiti i osigurava mu pomoć kada mu je potrebna. Prvu večer susreta animatori su zahvalili Bogu za iskustvo zajedništva koje im je darovano kroz formacije.
Druga formacija 2020 Sarajevo 1

Drugi dan Škole animatora sudionici su kroz radionice imali priliku u malim grupama razmatrati dvije zajednice važne za djelovanje i rad kršćanskih animatora – obitelj i Crkvu. U prvoj interaktivnoj radionici na temu obitelji u kojoj su, vođeni od strane animatora instruktora, na zanimljiv način razgovarali o intraobiteljskoj dinamici i važnosti same obitelji za svaku mladu osobu. Program je nastavljen u kreativnom duhu na temu Crkve. Upravo ti mladi su pozvani biti živo kamenje Božje građevine – Crkve i činiti je živom, aktivnom i djelatnom. Stoga su sudionici tijekom ove radionice razmatrali važnost i ulogu svakoga od nas osobno, kao živog kamenja koje treba biti nazidano na Kristu, zaglavnom kamenu te tako biti vidljivi znak Božjeg spasiteljskog plana koji se ostvaruje. Stečena znanja tog dana mladi su imali priliku iskazati u zabavnoj večeri gdje su samo kao zajednica mogli doći do rješenja.
Druga formacija 2020 Sarajevo 4

Važan dio programa, a koji je na mlade ostavio poseban utisak su jutarnje i večernje molitve te misna slavlja koja su budući animatori animirali svojim pjevanjem, a koja je predvodio vlč. Damjan Soldo, djelatnik Centra za mlade. Duhovnost predstavlja važan segment života animatora te je nužno razvijati pozitivan odnos prema molitvi i sakramentima kako bi mladi znali gdje mogu crpiti snagu za djelovanje. 

Druga formacija 2020 Sarajevo 3

Program Mladi za mlade sa svojim aktivnostima nastoji biti putokaz mladima i vjetar u leđa kako bi pronašli svoje mjesto u župnoj zajednici, ali i društvu u cjelini. Stoga se želi mladima kontinuirano, kroz četiri formacije, pružiti prilika da sazrijevaju u vjeri , zajedništvu i služenju, najprije u svojoj obitelji i među svojim vršnjacima, a zatim i u cijeloj župnoj zajednici. Također, želja je i motivirati mlade da otkriju svoje talente i snage kako bi kreirali ljepši i kvalitetniji vlastiti život, a zatim bili i protagonisti zdravije općedruštvene klime.

Druga formacija 2020 Sarajevo 5

Nakon što su se kroz prethodne dvije formacije upoznali s ljudskim i kršćanskim identitetom animatora, poslanjem u obitelji i Crkvi te važnosti svakog pojedinca u izgradnji zajedništva, animatori će u razdoblju od 13. do 15. ožujka 2020. godine u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., kroz treću formaciju nastaviti otkrivati što je to potrebno za izgradnju cjelovite osobe koja će moći biti voditelj drugima te razvijati vještine za rad.

Antonio Topalović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE