Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

SHKM: Ženom neka se zove...

fidanzamentoPred nama je naslov druge u nizu od deset kateheza koje nas uvode u središnju proslavu susreta Hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. 

Autorica ove kateheze, Ivana Bosiljevac njome želi istaknuti kakvu sliku današnji svijet stvara o ženi i muškarcu, ukazati na njihovu ulogu i vrijednost u društvu, naglasiti različitost i posebnost njihove naravi, te ohrabriti mlade da žive svoju ženstvenost i muževnost po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju i mnoge svetačke likove koji su im stavljeni kao životni uzori.

Pored biblijskog teksta iz Knjige Postanka, mladi promišljaju na uistinu poticajnim tekstovima koji nastoje osvijetliti Božji naum u stvaranju i sliku o muškarcu i ženi, te ispraviti pogrješnu sliku o vlastitom dostojanstvu koje svakodnevica i suvremeni svijet često iskrivljuju. Tako će bl. Alojzije Stepinac u svojim Pismima zaručnici zapisati:
Neobična pohlepa obuzela je ljude te se više ne pazi ni na što. Toga ćemo se mi čuvati, a umjesto toga moliti i raditi. Ne boj se! Premda kaže Sveto pismo da je muž glava ženi i obitelji, ipak nigdje ne kaže da je žena rob mužu. A znaš da sam i ja kršćanin pa znadem da se žena i muž moraju lijepo slagati i uzajamno potpomagati da dostignu svoju konačnu svrhu za koju su stvoreni - Nebo.
Iz knjige Mladi Stepinac – Pisma zaručnici

S druge strane, sv. Terezija Benedikta od Križa, suzaštitnica Europe, piše:
Žena koja ima puni nadzor nad sobom, u stanju je živjeti za druge. Njezina istinska snaga leži u požrtvovnoj ljubavi, koja nadopunjuje slabosti ostalih. U svijetu u kojem moć, imetak i popularnost plijene svu pozornost, to je dobar podsjetnik da žena radost i zadovoljstvo ponajprije pronalazi u ljepoti duše.
Iz djela sv. Edith Stein

Na koncu, u pregrštu različitih metodičko-didaktičkih postupaka, postaje jasno da je čovjek puno više od predmeta požude, nakupine krvi i mesa. Naprotiv, stvoren na sliku Božju, čovjek nosi u sebi klicu vječnosti. I u tome leži tajna njegovog dostojanstva i vrijednosti.

Sadržaj kateheze možete pronaći:ovdje. 
Sadržaj radnog lista možete pronaći: ovdje. 

S. M. Izabela Đaković, MVZ

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE