Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

[Upoznaj BiH] Odžak - mjesto koje me ispunjava

Amanda 2

Moje ime je Amanda Đogaš, voditeljica sam Regionalnog ureda NCM Ivan Pavao II. i predstavit ću vam svoj grad Odžak, u kojem živim i radim.

Odžak se smjestio na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine, u plodnoj nizini srednje Bosanske Posavine, na lijevoj strani rijeke Bosne. Poznat je po Vijećnici Beledija, koja je izgrađena još u austrougarskom vremenu u ekletičkom izrazu. Taj izraz karakterizira upotreba bogate ornamentike i dekorativno - plastičnih elemenata na fasadama, za koji su uzori traženi najčešće na sjeveru Afrike i u Španjolskoj maurskog doba. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.
slika 2S obzirom da živim u prilično malom mjestu koji nema previše sadržaja za druženje i zajedničke aktivnosti, primorani smo sami pronaći mjesto i način kako izvesti iste. Međutim, nije važna lokacija, važno je okupiti mlade i motivirati ih na zajednička druženja i radionice.
U dogovoru s kapelanom župe Odžak, don Ivanom Dragičevićem, svake subote organiziramo filmsku večer, koju održavamo u prostorijama Pastoralnog centra u Odžaku. Po završetku svakog filma, zajednički ističemo najvažnije poruke koje nosi sam film. Time dajemo mogućnost mladima da proširuju vlastite i upoznaju vidike drugih. Na ovaj način pokazujemo koliko smo različiti, a koliko nas zapravo ta različitost spaja. Uspjeli smo u kontinuitetu održavati druženja pozivajući i okupljajući mlade iz nekoliko župa, kako bi se uzajamno motivirali, ali i bolje povezali, uspostavili nova ili učvrstili postojeća prijateljstva, te razmijenili razmišljanja, iskustva i ideje.
Pored mladih, i mi organizatori smo sretni i ispunjeni kada ih vidimo radosne.
Naše mjesto je dokaz da nisu velebne građevine samo te koje daju duh gradu, nego zajedništvo ljudi koji jedni drugima čine život ljepšim. Zato, ako ikada kreneš prema Odžaku, ili ti bude onako „usput“, rado ćemo te dočekati u našem Pastoralnom centru, uz tradicionalne posavske slastice i naravno kavu.

odzak crkva

Amanda Đogaš 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE