Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

[Upoznaj BiH] "Tamo je vitez"

marina vitezU srednjobosanskom kantonu u središnjem dijelu rijeke Lašve smješten je mali grad Vitez, o čijem imenu postoji više legendi.
- Prva od njih datira još iz 1590. godine, kada je sagrađena džamija na ruševinama dvora viteza Radoša. Kako se taj dvor vidio sa svih strana, djeca su, gledajući to polje, navodno govorila da tamo živi vitez, što se s vremenom skratilo i ostalo je samo: Tamo je Vitez.

- Prema drugoj legendi, putnici zadivljeni ljepotom ovog kraja, kad su ulazili u Vitešku kotlinu, uzvikivali su riječi Vita est, koja se vremenom pretvorila u današnji naziv grada.

- Iduća priča govori da je jedan od vitezova Bosanskog kraljevstva u borbi u Lašvanskoj dolini poginuo, ali ga je njegov konj nosio sve dok nije pao negdje na području današnjeg Viteza.

Iako manja sredina, Vitez obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvima. Samo neke od najznačajnijih se nalaze na ovim slikama, stoga ću ih ukratko predstaviti.
1. U viteškom naselju Mali Mošunj, nalazi se malo brdašce (svetište) Kalvarija, na kojem je izgrađena crkva posvećena Gospi Žalosnoj. Crkva je podignuta unutar temelja stare i davno srušene rimske bazilike iz IV. stoljeća, prema kojoj se najvjerovatnije brežuljak i zvao Crkvina, a uz zavojiti put koji vodi k vrhu, ka crkvici Gospe Žalosne, postavljene su postaje Puta Križa, pa otud ovo brdo nosi ime Kalvarija, na čast Isusove muke. Ovo jedinstveno mjesto zauzima posebno mjesto u duhovnosti vjernika Lašvanske doline, jer daje osjećaj tjelesne i duhovne okrijepe i mira.

2. Turističko naselje - etno selo Čardaci koje se još naziva i oazom mira, te viteškom bajkom, smješteno je u jedinstvenom okruženju na obali rijeke Lašve i prostire se na šest hektara, a u njemu postoji bogata ljetna i zimska ponuda, kao i ugostiteljski sadržaji. Nema posjetioca etno sela Čardaci koji nije vidio i divio se originalnoj ideji smještaja u rustikalno opremljenim kućicama s bogatim etno motivima koji nose imena nekih od staroslavenskih božanstava kao što su Morane, Nie, Rusalke, Bosanke, Danice, Perunike. U središtu sela je Mačkov trg, potom pivnica i rakijarnica, restoran, vodeni park, koji ovisno o godišnjem dobu, nude raznolike i bogate sadržaje i za mlađe i za starije. Jedna je od nezaobilaznih i nezaboravnih destinacija u Vitezu!

3. Grupa žena iz sela Kruščica, danas poznatija kao Hrabre žene Kruščice, kojima je ovaj most i posvećen, je tokom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene rijeke, čime je spriječila izgradnju dvije male hidroelektrane, kojima bi se uništio prirodni raj.
Osim što se rijekom Kruščicom snabdijeva i Vitez i Zenica, uz nju se nalazi i bogat prirodni sadržaj, ljetnikovci, izletišta, zbog čega su hrabre mještanke vlastitim životima branile rijeku, neumorno dežurajući po cijele dane i noći, nakon čega je nadležni sud ipak podržao njihove ciljeve i spriječio izgradnju MHE, čime je sretno okončan ovaj 18.mjesečni protest.

Kao što sam prethodno navela, Vitez je manja, ali definitivno sredina u kojoj svakim svojim dolaskom možete otkriti i posjetiti nešto novo, stoga neka vam bude jedna od narednih destinacija (ponovni dolazak i gostoprimstvo je zagarantirano!) ?

 Marina Papić 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE