Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Animatori: Glinene posude u rukama Lončara

Cetvrtaformacija Sarajevo 2020 1

Četvrta formacija animatora programa Mladi za mlade održana je od 22. do 23. lipnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Bila je ovo posljednja temeljna formacija prije odlaska na specijalizaciju koja će biti ove godine u Sarajevu od 29. srpnja do 4. kolovoza. Kroz sve formacije, mladi su se pripremali na rad i još veću zauzetost i angažiranost u svojim župama u radu s mladima.

Pored svih talenata i kreativnosti koju mladi mogu pokazati na župi, potrebno je ne zaboraviti duhovnu stranu svakog vjernika, a pogotovo mladih animatora. Četvrta formacija programa Mladi za mlade pomaže sudionicima da dublje i bolje razumiju svoj odnos prema Isusu Kristu i prema Crkvi, ali i svoje mjesto u pastoralnom djelovanju Crkve u današnjem svijetu. Naglasak susreta bio je na duhovnoj dimenziji animatora, pa je ovaj program bio i svojevrsna duhovna obnova na kojoj su sudionici imali priliku promišljati o Isusovom životu, našem djelovanju te promišljati o temeljnim istinama na kojima se temelji naša vjera u Uskrsloga.

Cetvrtaformacija Sarajevo 2020 2
Mladi su sudjelovali i u bogatom duhovnom programu, odnosno pokorničkom bogoslužju koje je problematiziralo odnos pojedinca prema samome sebi i otvorenost da Gospodin oblikuje naš život te smo tom prilikom koristili metaforu glinenih posuda. Naime, glinene posude se lako razbiju u mnoštvo komadića, što je prikladna slika za našu osjetljivu ljudsku prirodu. Ali da popravi druge, Bog je koristio upravo ove slomljene posude, ljude. Neki se mogu osvrnuti na svoj prošli život i vidjeti samo krhotine, a neki će iz tih krhotina vidjeti mogućnost ponovnog rasta. Postoje vidljive modrice i ranjena mjesta koja govore o ponovljenim padovima u našim životima dok unutarnji glasovi potvrđuju zaključak da se nešto što je razbijeno ne može sastaviti – to treba baciti. No, ne još! Netko popravlja razbijene posude. ”Siđoh, dakle, u kuću lončarovu, upravo je radio na lončarskom kolu. I kako bi se koji sud što bi ga načinio od ilovače u ruci lončarovoj pokvario, on bi opet od nje pravio drugi – već kako se lončaru svidjelo da napravi.” (Jer 18,3.4) – bile su misli koje su pratile samo pokorničko bogoslužje. Središte programa je zauzimala sveta misa koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade te vlč. Damjan Soldo, pastoralni suradnik u Centru. U svojoj prigodnoj propovijedi, vlč. Maršić se osvrnuo na djelovanje mladih danas i u budućnosti, pozvao ih na odabir i odluku načina života koji nije osrednji, već teži k visinama i savršenosti.
Zahvaljujući animatorima instruktorima Ivi Petrušić, Iris Vrdoljak te Hrvoju Lediću koji su bili odgovorni na ovoj formaciji za realizaciju programaali i ostalim animatorima instruktorima koji su doprinijeli realizaciji prethodnih formacija animatora, polaznici su spremni i pripremljeni za uspješan završetak programa formacije animatora Mladi za mlade koji se realizira pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. već trinaest godina.
Antonio Topalović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE