Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

72 sata bez kompromisa: Pandemija dobrote i kreativnog stvaralaštva u Fojnici

viber image 2020 10 04 10 31 25Volonterska avantura 72 sata bez kompromisa, koja se šesti put u Bosni i Hercegovini uspješno realizirala krajem rujna mjeseca, okupila je 370 volontera koji su nesebično stavljali sebe na raspolaganje potrebitima. Među prijavljenim volonterima bili su i učenici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gojevići- Fojnica, koji planirane projekte i aktivnosti nisu uspjeli realizirali zajedno s mladima iz cijele BiH krajem rujna. No, njihova želja za volonterskim angažmanom bila je jača, unatoč i usprkos situaciji izazvanoj koronavirusom, s kojim se još uvijek navikavamo živjeti, pa su volonteri svoje beskompromisne sate realizirali od 1. do 3. listopada. 

viber image 2020 10 17 15 31 23Volonteri iz područne škole, ali i volonteri članovi ekološke sekcije iz centrale škole, ističu kako su se početkom akcije 72 sata bez kompromisa zapravo započeli s pandemijom dobrote. Svoje slobodno vrijeme odlučili su nesebično pokloniti volontirajući na akcijama čišćenja prostora oko školskih zgrada i restauraciji starih školskih klupa i stolica. Mladi, volonteri iz Fojnice koji se iznova prijavljuju na projekte i aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. tijekom trajanja najveće volonterske akcije u Vrhbosanskoj nadbiskupiji očistili su od otpada put do škole i oko škole te ga učinili mnogo ljepšim i ugodnijim za oči, misli ali i korake radosnih školaraca. 

„Stare školske klupe i stolice koje su nebrojeno godina u centralnoj školi u Gojevićima jednom su davno vrsni stolari napravili zamišljajući kako će đaci iz tih klupa učiti slova i brojeve, slušati priče, smijati se i igrati, a već dugo godina postale su zaboravljene i zanemarene. Klupe i stolice su restauracijom, slikanjem i bojanjem pretvorene u prava umjetnička djela koja će i dalje okupljati djecu i poslužiti za odmor, šale, priče, lutkarske predstave, književne kutke, inspiracija za brojne druge ideje i uljepšati školski prostor.“- istaknuli su učenici predvođeni nastavnicima koji su se također uključili u beskompromisnu volontersku avanturu.

viber image 2020 10 17 17 12 17Učenici osnovne škole iz Gojevića- Fojnice svojim volonterskim radom obogatili su za nove spoznaje. Razvijali su ekološku svijest o očuvanju prirode i okruženja, a i spoznali kako se stare stvari (kao što su stare školske klupe i stolice) lako mogu obnoviti i uljepšati čime se šalje poruka da trebamo znati sačuvati što je nekada netko vrijedno izradio nadajući se da će i novije generacije isto to cijeniti, čuvati i koristiti. Oslikavali su i motive cvijeća, životinja, prirode s idejom da tako obilježe i blagdan sv. Franje koji je zaštitnik ekologije i prijatelj Božjih stvorenja. Učenici su se kreativno izrazili i raznim neobičnim geometrijskim oblicima i šarenim bojama.

„Akcija „72 sata bez kompromisa“ svima je dobro poznata i hvale vrijedna, a kod nas se provodi pod vodstvom i inicijativom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ I ove su godine podržali našu želju za sudjelovanjem i za užinu nam poslali jabuke i domaće voćne sokove od jabuka na čemu smo im jako zahvalni. A budući da se u listopadu obilježava i Svjetski dan jabuka, učiteljica Anita Markanović je sve učenike u područnoj školi počastila jabukama, malom zdravom užinom. Također posebnu zahvalu upućujemo trgovini „Elektrovod d.o.o.“ Fojnica koji su srdačno podržali ovu vrijednu akciju donirajući nam boje i lakove.“- kazali su organizatori volonterske akcije u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Fojnici.

viber image 2020 10 17 15 30 05Važno je istaknuti da su zajedno s učenicima volontirali i nastavnica likovne kulture Irena Čohadžić, učiteljica Anita Markanović, nastavnica kemije Lucija Bošnjak koja je ujedno i voditeljica Ekološke sekcije i pedagogica Nina Bošnjak. Svojom su podrškom i kreativnošću usmjeravali dječji rad, a najveće postignuće je što su učenici umjesto pred ekranima, uz smijeh, dobro raspoloženje, timski rad proveli sate volontirajući i nisu željeli krenuti svojim kućama. Uz obećanje da nas čeka još starih klupa i stolica koje čekaju novi sjaj i pokrete kistom i bojama dječjeg stvaralaštva, složili smo se da opet uskoro organiziramo ovakvu kreativnu aktivnost. Naravno, pridržavanjem epidemioloških uputa, do jačeg imuniteta dobrotom i pozitivom.

Josip Milanović 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE