Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Edukacija za mlade u sklopu projekta Škola volonterizma

predavanje tanja babicU sklopu projekta Škola volonterizma, kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. realizira u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije, posljednjeg vikenda u siječnju održana je edukacija za mlade.

Dvodnevni susret u prostorijama NCM-a vodili su Josip Milanović – koordinator projekta, i Josipa Prskalo, voditeljica medijskog tima, a sudjelovalo je 15 mladih iz Mostara, Ljubuškog, Kiseljaka, Zenice i Žepča.

Izazovi mladih
Prvog dana, u subotu, 30. siječnja po dolasku sudionika predstavljen je projekt Škola volonterizma i program edukacije, te je upriličena zanimljiva igra upoznavanja, realizirana kroz razgovor u paru i ispunjavanje podataka koji su traženi na upitniku, a koji je također zahtijevao i crtež sugovornika. Potom su nasumično upitnici izvlačeni te se zajednički nastojalo pogoditi o kojoj osobi iz skupine je riječ.

predavanje vlc. drazenUslijedila je zatim prva aktivnost Problemi i izazovi mladih, kojoj se pristupilo putem Kahoota – platforme za učenje zasnovanoj na igrama – kada su najprije odigrali kviz prožet pitanjima o volonterizmu i medijima. Razgovaralo se zatim o rezultatima kviza, a potom o konkretnim problemima i izazovima s kojima se mladi u BiH suočavaju. Posebno je važna činjenica da su se tijekom trajanja ovog dijela programa učenici otvorili te su bez ustezanja govorili o problemima s kojima se susreću, poglavito u školi.

Volonterizam i medijski aktivizam
Nakon zajedničkog ručka naglasak je stavljen na središnje aktivnosti koje se u sklopu ove projektne godine trebaju realizirati, odnosno na mini volonterske i medijske akcije. Tako je predstojnik Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije i njezin glasnogovornik vlč. Dražen Kustura s mladima razgovarao na temu Medijska akcija – sredstva nove evangelizacije, posvijestivši im i da sveprisutne društvene mreže mogu služiti kako bi svjedočili svoju vjeru i približavali ju onima koji su se ili odaljili od iste ili ju nikada nisu ni upoznali.

Potom je profesorica engleskog i hrvatskog jezika iz Kiseljaka Tanja Babić, koju je inače Zaklada Fra Mladen Hrkač 2018. proglasila najboljom volonterkom, podijelila s mladima svoje iskustvo volontiranja, svoju motivaciju i sve ono što ovaj vid altruizma krije u sebi. Učenici su ponovno svojim aktivnim uključivanjem doprinijeli i ovim aktivnostima dijeleći svoja razmišljanja i iskustva s predavačima. Potom su i poučeni onim što su čuli sami pristupili, podijeljeni po školama iz kojih dolaze, osmišljavanju mini medijskih, odnosno volonterskih akcija koje će moći realizirati u sredinama iz kojih dolaze.

Skola volonterizma frankaVažnost mentalnog zdravlja
Za kraj dana ostavljena je psihološka radionica koju je predvodila edukatorica Franka Milolaža, studentica završne godine studija psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kako bi se stavio naglasak i na važnost mentalnog zdravlja, u ovom slučaju mladih, koje je u mentalitetu bh. čovjeka još uvijek tabu-tema. Prema riječima sudionika, i iz onoga što se moglo vidjeti, ova aktivnost edukacije ostavila je najveći dojam na svakog od njih, koji su mogli otvoreno razgovarati i o problemima iz svih područja njihova života. Aktivnost je bila posebno važna i za njihovo međusobno povezivanje koje je urodilo snažnom empatijom, te nije nedostajalo ni smijeha, ali ni suza, a najvažnije ni prihvaćenosti – među njima samima, kao i povjerenja.

Dan je završen večernjom molitvom protkanom glazbom, duhovnom pričom i spontanim molitvama zahvale. Uslijedili su slobodno vrijeme i počinak.

sv. misa vladimirŠetnja Sarajevom
Nedjelja, 31. siječnja počela je zajedničkim misnim slavljem kojeg je u kapelici NCM-a predvodio ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić ohrabrivši posebno mlade, tijekom svoje propovijedi, da s velikim pouzdanjem i ispunjenošću pristupaju svemu što čine u životu, te i tako svjedoče svoju vjeru. Nakon doručka sudionici predvođeni voditeljima zaputili su se u sabornu crkvu gdje ih je dočekala Sunčica Đukanović, suradnica na projektu Koračajmo zajedno, koja je učenicima predstavila ovaj hram te zajedno s njima sudjelovala na dijelu liturgije. Potom su posjetili i novootvoreni Olimpijski muzej, te su imali i slobodno vrijeme.

olimpijski muzej edukacijaPo povratku u NCM, nakon zajedničkog ručka uslijedilo je predstavljanje osmišljenih akcija i zajedničko komentiranje. Susret je završen usmenom i pisanom evaluacijom, te podjelom skromnih darova za uspomenu.

Josipa Prskalo, Katolički tjednik 

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE