Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

FONSS podijelio stipendije

Stipendisti2016 17Fondacija za stipendiranje studenata (FONSS) iz Sarajeva, svečanim činom potpisivanja ugovora sa stipendistima podijelila je stipendije za 2016./2017. akademsku godinu. Stipendiju je dobilo njih 32, djevojaka i mladića, a uz njih je još osmoro mladih primilo potporu za studij.

Piše: Ilija Orkić

Svečanost potpisivanja ugovora obavljena je 3. prosinca u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu. Potpisivanju su se odazvali svi korisnici stipendija, a pristigli su iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine, od Orašja i Tuzle, preko Žepča, Banje Luke i Sarajeva, do Stoca i Mostara.

Potaknuti mlade
Službeni dio programa vodio je vlč. Ilija Orkić, predsjednik upravnog vijeća FONSS-a, zajedno s glavnim odborom fondacije i djelatnicama NCM-a Ivanom Klačar i Marijanom Miketek. Vlč. Šimo Maršić je sve pozdravio u ime Centra za mlade koji je domaćin i nositelj ovog projekta za stipendiranje, te ujedno logistika kroz cijelu godinu u radu FONSS-a. On je potaknuo mlade na afirmaciju kroz razne projekte koje Centar ima, te da se učlane u studentsku organizaciju Emaus.
Upravo zato i postoji pastoralni centar: kako bi mogao što više pružiti mladima kroz vrijeme odrastanja, studiranja i stjecanja novih poznanstava i prijateljstava. Osim toga, Centar za mlade daje mnoge aktivnosti mladima i otvara mogućnosti usavršavanja znanja stranih jezika, raznih tečajeva i edukacija.

Služiti s vjerom
O pravima i dužnostima stipendista govorili su Boris Babić i vlč. Miroslav Ćavar. Dužnost je korisnika stipendija marljivo učiti, polagati ispite na vrijeme, te mjesečno volontirati 10 sati i dostaviti potvrdu o volontiranju. Oni su i pohvalili dosadašnje uredno slanje izvješća, s tim da treba poraditi na međusobnom uvezivanju i ozbiljnijoj korespondenciji.
Zbog objektivnih razloga Petar Lušo, član upravnog vijeća, nije mogao biti nazočan ovom svečanom činu. U ime prijatelja FONSS-a, koji prate rad i podupiru dobra djela ovog tijela, nazočne je pozdravio Zdravko Beljo.
Potom je u 11 sati svetu misu predslavio vlč. Orkić u kapelici NCM-a, koja je bila pretijesna za sve koji su došli na svetu misu. Naglasio je važnost zahvalnosti za Božje darove i sustavan rad kroz studij jer bez rada nema radosti, bez marljivosti nema plodova. Podsjetio je kako je u svemu važno služiti, stjecati znanje, podupirati jedni druge. Sami talenti i darovi, dodao je, nisu dovoljni za završetak studija, već ustrajno učenje, rad i odrastanje u ljudskosti.
„I stipendija koju dobiješ jest upravo ovo: želimo te potaknuti i poduprijeti u tvom odrastanju i učenju. U novom filmu Mela Gibsona Greben spašenih, vojnik Desmond se prijavljuje u vojsku, ali ne želi nositi pušku, nego želi biti bolničar. Pitaju ga zbog čega želi u rat ako ne nosi oružje? Poginut ćeš, ne možeš braniti druge ni domovinu: ubij da tebe ne ubiju! A on je odgovorio: 'Ovaj svijet se odlučio uništiti, pokvario se, nije ga ovakvog Bog stvorio. Ja ga želim malo popraviti, spasiti koji život, želim služiti onima koji budu ranjeni, biti s najslabijima...' Upravo je ovo važno da mi vjernici uočimo: želim služiti s vjerom u Boga. Želim uredno i marljivo završiti svoj studij i postati časni građani domovine Bosne i Hercegovine. Jesam Hrvat i tim se ponosim, no niti druge nacije nisu pred Bogom manje važne ili grešne i nečasne. Komšija: možeš biti Srbin, Bošnjak, Slovak... ja ti ne zamjerim. Cijenim te. Poštuj i ti mene. Budi što jesi. I smiješ stanovati gdje želiš, Bosna je i tvoja i moja! I pusti mene da živim gdje želim. Hoću pokazati svojom vjerom da me Bog osnažio za služenje i radosno darivanje. Zato sam i pisao da mi pomognu kroz studij dobri ljudi. Zato molim stipendiju, potporu kroz godine stjecanja znanja. Vjerujem da dobrota ima smisla. Želim ostati u BiH. Ovdje me je Bog na svijet pozvao. Dat ću najbolje od sebe!“, poručio je mladima vlč. Orkić.

Plemenita misija
Fondacija postoji već 12. godinu, a ima za zadatak pomagati talentiranim studentima slabijeg imovinskog stanja. Cilj je pomoći ostanak mladih Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini, kroz novčanu potporu olakšati im studij i nakon studija zajedno s njima pronalaziti radna mjesta. Do danas je 40-ak mladih posredovanjem FONSS-a dobilo zaposlenje, a više od 150 primilo je stipendije. Još je na razne načine pružena mnogima potpora kroz studij: bilo novčano, bilo kroz materijalno-tehnička sredstva, bilo edukacijom ili preporukama.
Uz davanje stipendija, FONSS-u je cilj izgraditi i Dom za studente, kako bi ih se moglo još kvalitetnije pratiti i davati potporu kroz studij i boravak u Sarajevu.

Iz Fondacije ujedno zahvaljuju svima koji prate mlade i podupiru rad FONSS-a.

Stipendisti koji su stekli uvjet za nastavak stipendije u akademskoj 2016./2017.
1.    Robert Bošnjak
2.    Lidija Budimir
3.    Nikica Ćurić
4.    Renata Glavnika
5.    Valentina  Gluvić
6.    Mirna Nikolić
7.    Ivan Škoro
8.    Antonia Jakić
9.    Anto Jozinović
10.    Valerija Jurić
11.    Andrea  Margeta
12.    Nikola Nikolić
13.    Ante Šaravanja
14.    Danijela Udovičić  
15.    Martina Zadrić
16.    Julija Matošević

Novi stipendisti u akademskoj 2016./17.
1.    Perica Živković – Tolisa (Kostrč)
2.    Petar Ivković – Kupres
3.    Jelena Čičak – Kupres
4.    Valentina Zlatić – Žepče
5.    Andrea Šumić – Osova
6.    Mateja Čolo – Sarajevo
7.    Zoran Šarić – Kupres
8.    Dajana Miličević – Maglaj
9.    Katarina Alilović – Vitez
10.    Mario Almaš – Sarajevo
11.    Igor Matijević – Lug Brankovići
12.    Tijana Tuka – Kiseljak
13.    Iva Maglica – Novi Šeher
14.    Antonija Krajinović – Aladinići
15.    Franciska Deljak – Glamoč
16.    Dragana Udovičić – Žepče

Studenti koji će dobiti potpore tijekom akademske 2016./17.
1.    Gabrijela Šarić – Široki Brijeg
2.    Marina Jokić – Lukavac
3.    Marina Mišura – Kandija
4.    Ruža Tomić – Rama-Šćit
5.    Darko Vrbičić – Maglaj
6.    Magdalena Rajković – Lug Brankovići
7.    Žaklina Ćosić - Sivša
8.    Martina Mijatović – Lukavac

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE