Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala predavanje u Centru za mlade

bwc 8U petak, 24. studenog 2017. godine, u prostorijama Nabiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. , u okviru projekta Because we care – edukacija o zaštiti djece, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, održala je predavanje za djelatnike i vršnjačke edukatore Centra za mlade te vijećnike Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, na temu Zaštita djece i Konvencija o dječjim pravima.

Gđa. Gordana je ovo autentično predavanje temeljila na svom dugogogodišnjem profesionalnom iskustvu rada s djecom, i to s onom posebno ranjivom skupinom - zlostavljanom i zanemarivanom djecom. Naime, bila je među prvima koji su 90 - tih godina u Hrvatskoj prepoznali ovu problematiku te je inicirala osnivanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, čiju vrijednost je prepoznalo i Vijeće Europe. Također je stalni sudski vještak za zlostavljanu i zanemarenu djecu i osnivačica savjetodavne linije Hrabri telefon.
bwe 10U svom izlaganju, gđa. Gordana je govorila o vrstama zlostavljanja djece (fizičkom, verbalnom, emocionalnom i seksualnom) te o tomu na koji način je moguće prepoznati dijete koje je izloženo jednom od navedenih vrsta nasilja, ali i  kako pristupiti i pomoći ugroženom djetetu. Pozivajući se na brojne primjere uočene kroz dugogodišnji rad, istaknula je da je dijete uvijek u pravu te da ne postoji opravdanje odraslih za vršenje bilo kojeg oblika zlostavljanja. Također je progovorila i o Konvenciji o pravima djeteta, u kojoj se ističe dobrobit djeteta kao prioritet te njegovo pravo na život i razvoj.
Zlostavljanje djece je stvarnost koje treba biti svjestan, te se ne smiju zatvarati oči pred ovom problematikom koja je mnogima teško razumljiva, pa čak i teško podnošljiva. Istraživanje koje je provelo Vijeće Europe pokazalo je da je 1 od 5 djece, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, pa i u Bosni i Hercegovini, izloženo jednom od oblika zlostavljanja te da je potrebno sustavno djelovati kako bi se djeci pomoglo, zaštitilo ih te im pružilo podršku u svim životnim razdobljima.
bwc 7Stoga je gđa. Gordana naglasila odgovornost svakog pojedinca za zaštitu djece te zaključila predavanje mišlju da je šutnja i bježanje od ove problematike znak podrške zlostavljačima, pozvavši nazočne da s djecom razgovaraju, uče ih dobru te im svojom zaštitom pokazuju da je svijet sigurno mjesto.
Gđa. Gordana je nazočne oduševila svojim poznavanjem problematike i odvažnošću da se usprkos brojnim vjetrenjačama bori za djecu i njihovu sigurnost, te ih svojim primjerom potaknula da se kroz svoj posao, ali i općenito u društvu, ne boje dići glas za djecu, njihovu zaštitu i pravo na zdrav rast i razvoj.

Marija Puljić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE