Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Život u zajednici - svrha i smisao animatorskog poslanja

2.formacija 1Od 19. do 21. siječnja 2018. godine u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održana je Druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije programa Mladi za mlade. Na ovoj formaciji sudjelovalo je 46 mladih iz 17 župa Vrhbosanske nadbiskupije te 1 župe Mostarsko-duvanjske i 1 župe Trebinjsko-mrkanske biskupije: Sv. Ane Radunice, Duha Svetoga Nova Bila, Sv. Ilije Stolac, Sv. Juraja Vitez, Uznesenja BDM Prozor-Rama, Uznesenja BDM Dolac, Sv. Mihovila Arkanđela Ovčarevo, Sv. Ivana Krstitelja Travnik, Presvetog Trojstva Novi Travnik, Sv. Martina Bučići, Sv. Ilije Proroka Kiseljak, Sv. Josipa Marijin Dvor, Sv. Ivana Apostola i Evanđelista Mostar, Sv. Ilije Zenica, Presvetog Trojstva Novo Sarajevo, Sv. Ivana Krstitelja Jelah, Sv. Ilije Proroka Novi Šeher, Svete obitelji Kupres i Sv. Josipa Zenica.

2.formacija 2Prvi formativni susret bio je tematski usmjeren na identitet animatora dok je ova, druga formacija, za temu imala mjesto i pripadnost animatora u zajednici.
Ovime se željelo budućim animatorima ukazati na važnost zajednice, počevši od one temeljne u kojoj se rađamo – naše obitelji, pa do crkve kao zajednice gdje kršćanski animator i pronalazi uporište svoga rada. Da bi zajednica uspješno funkcionirala potrebno je da svaki njen član da svoj maksimum, koristeći Božje darove i talente. Značaj svakog pojedinca u zajednici je neminovan, a to je zaključeno kroz brojne vježbe, igre i radionice u kojima su sudionici, predvođeni animatorima instruktorima, aktivno sudjelovali.
2.formacija 3Osim na važnost zajednice program je bio usmjeren i na animatorstvo kao poslanje te na uloge i područje djelovanja animatora u zajednici. Razgovaralo se o tome kakav to kršćanski animator treba biti, koje karakteristike su njemu svojstvene te na koji način i u kojim segmentima župne zajednice animator može djelovati.
2.formacija 8Pored teoretskog i praktičnog dijela programa sudionici škole animatora veći dio vremena provode u kapelici, na jutarnjim i večernjim molitvama kao i na sv. misi. To je mjesto gdje se može osjetiti neka posebna radost te želja i polet mladih da svojom pjesmom i molitvom slave onoga tko ih je okupio u ljubavi i zajedništvu – Isusa Krista.  Subotnji radni dio programa upravo je okrunjen sv. misom u 18 sati koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.., koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na temu ovog formativnog susreta animatora i pozvao mlade da uistinu otkriju ljepotu pripadnosti zajednici, koja je nerijetko savršena, te ih potaknuo da mole za svoje obitelji, prijatelje i župne zajednice.
2.formacija 9U nedjelju, posljednjeg dana formacije, sv. misu za mlade predvodio je vlč. Jakov Kajinić u suslavlju vlč. Šime Maršića. U svojoj propovijedi vlč. Jakov je iskoristio priliku pozvati animatore da budu ribari ljudima te da poput apostola beskompromisno i predano krenu za Isusom Kristom. „Budite na svom putu skromni i jednostavni.“ , istaknuo je vlč. Jakov na koncu svoga obraćanja okupljenima.
2.formacija 4Učeći i razgovarajući o zajednici ovi mladi su svojim angažmanom i zainteresiranošću pokazali da svi oni ustvari već žive i daju doprinos jednoj snažnoj zajednici, a to je već godinama u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, zajednica kršćanskih animatora.
2.formacija 5Za ožujak ove godine je planirana treća formacija Škole animatora. No, plodovi rada ovogodišnje generacije animatora već se naziru, a opravdano je nadati se kako će se vremenom povećavati te s Božjim blagoslovom i ustrajnošću očitovati među potrebitima.
Kristina Čuturić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE