Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Svečano otvorenje drugog ciklusa projekta Iuvenes Fructus

drugi ciklus iuvenes fructusU subotu, 17. veljače misnim slavljem i prigodnim programom u filijali župe Čardak – crkvi Sv. Josipa u Kornici, drugu godinu zaredom upriličeno je svečano otvaranje projekta Iuvenes Fructus.


Svetu misu predvodio je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto u koncelebraciji s dr. vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.; vlč. Pavom Kopićem, čardačkim župnikom; preč. Mladenom Kalfićem, kancelarom Vrhbosanske nadbiskupije; fra Antom Tomasom, gvardijanom samostana u Plehanu i vlč. Miroslavom Ćavarom, direktorom Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije. Na početku, misnike i vjernike pozdravio je i poželio dobrodošlicu domaći župnik Kopić. Svetoj misi nazočio je veliki broj vjernika, poglavito mladih, a liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Tolise Adoro pod ravnanjem Marije Nedić.

pezzuto iuvenes fructusU prigodnoj homiliji mons. Pezzuto osvrnuo se na pročitani evanđeoski odlomak, a njegove misli prevodio je vlč. Šimo. Prva točka pročitanog odlomka je Isus koji zove Mateja. On će poslije postati Matej apostol koji je napisao Evanđelje. Ovaj poziv Levija koji će postati Matej ne znači samo poziv ovoj osobi da postane apostol, nego znači poziv Isusov na spasenje, zato jer je Levi bio grešnik. To je bitan put koji svaki od nas, kao kršćanin, treba učiniti u svom životu. I budući da smo svi grešnici, za nas Isus ima posebnu intenciju- istaknuo je nuncij te u nastavku objasnio ondašnje prilike.
Na kraju, još jednom nazočnima se obratio vlč. Pavo koji je svima zahvalio na dolasku u Kornicu za koju je, kako je naglasio, ovo iznimno važan događaj.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je drugi dio – predstavljanje rezultata prve godine projekta Iuvenes Fructus, kao i predstavljanje novih kandidata, koje je moderirao djelatnik NCM-a Josip Milanović.

Prošle godine Centar za mlade Ivan Pavao II. aktivnosti je odlučio proširiti na marginaliziranu skupinu mladih koji po završetku srednje škole nisu upisali fakultet, niti pronašli mogućnost zaposlenja. Sukladno tomu Centar se umrežio s poduzećem Zorg-In d.o.o. koje se već pet godina bavi poljoprivrednom djelatnošću u selu Kornica u Bosanskoj Posavini. Rezultat suradnje je projekt Iuvenes Fructus koji ima za cilj doprinijeti osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi, a koji također predstavlja poticaj za ostanak u domovini i djelovanje na razvoju mjesne te župne zajednice.

Nazočnima se najprije obratio vlč. Maršić, koji je podsjetio kako  je prošle godine izrazio želju da se što više osoba uključi u sam projekt što se i ostvarilo. „Želimo podržati naše mlade koji žele na ovim prostorima ostati te pokazati da smo uz njih. Prošla godina je dobro uspjela, svi oni koji su bili odgovorni odradili su svoj dio posla, nadam se i vjerujem da će tako biti i ove godine“, poručio je ravnatelj NCM-a.

Potom je uslijedilo obraćanje Petra Luše, direktora poduzeća Zorg-In d.o.o. „Zadnji put sam rekao čuda se događaju. Mi se ovdje bojimo. Bojimo se početi, bojimo se misliti, bojimo se htjeti, bojimo se željeti – zašto? – ovi mladi – nema ovdje entuzijazma, nema nade, nema ni volje... Kako nema? Vidite da je moguće. Zašto nema – zato što nije samo problem tu... I ne bi bilo moguće da nema nas, da nema vas. Ja osobno ne bih mogao da nema obitelji, da nema Šime, da nema ovih prijatelja u Kornici“, kazao je Lušo između ostalog.

Antonija IuvenesNazočnima su se također obratili i: Marijan Damjanović, bivši ravnatelj Srednje strukovne škole u Orašju; Jakov Ivanković, načelnik općine Odžak; Gorana Blažanović, profesorica SSŠ iz Orašja – stručni suradnik projekta koja je predstavila prošlogodišnju realizaciju; Miograd Đurić i Antonija Mikolić, prošlogodišnji polaznici koji su zahvaljujući financijskoj potpori započeli svoj osobni biznis u poljoprivredi. Nazočnima se obratio i Zdravko Beljo, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica; Mario Zeko, u ime državnog tajnika Nikole Mažara iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske; Žana Ćorić, u ime državnog tajnika Zvonke Milasa iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH; Larisa Klepac, operativna direktorica World Visiona te mons. Pezzuto koji je posebno, osvrćući se na problem iseljavanja, ohrabrio mlade da ustraju u ovomu projektu i ostanu na svom.

Larisa IuvenesUslijedilo je predstavljanje ovogodišnjih kandidata, njih 27, koji dolaze iz Sivše, Tolise, Orašja, Grebnica, Kornice, Odžaka, Žepča, Brčkog, Viteza i drugih mjesta u BiH. Na kraju je ispred crkve upriličeno fotografiranje s nuncijem te zajednički ručak u prostorijama stare Osnovne škole gdje se nazočnima pridružili i dopredsjednik Republike Srpske gosp. Josip Jerković te ministar raseljenih osoba i izbjeglica Republike Srpske, gosp. Davor Čordaš. 

Tekst: Katolički tjednik 

Fotografije: Katolički tjednik

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE