Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

47. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Komusina DMV 2Pod geslom Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga (Lk 1,30), u petak, 25. svibnja u Gospinom svetištu u Komušini započela je proslava 47. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Više od 100 mladih iz cijele Vrhbosanske nadbiskupije, ali i Hrvatske, Italije, Njemačke i Kolumbije proslavu Dana mladih započeli su misnim slavljenjem koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju župnika i čuvara svetišta vlč. Borisa Salapića, prof. dr. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade Ivan Pavao II., vlč. Marka Mikića, vicerektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, vlč. Ivana Karače, župnika župe Bežlja, don Đure Arlovića prefekta Sjemeništa KŠC-a Petar Barbarić u Travniku, vlč. Predraga Ivandića, odgajatelja u interneta KŠC-a u Travniku i fra Ivice Pavlovića, župnog vikara župe Sivša. U prigodnoj propovijedi za vrijeme sv. mise koju je animirao zbor mladih Spes iz Žepča, uz vodstvo s. Slavice Tubak, kardinal je kazao kako smo svi zajedno okupljeni u mjestu koje čuva najstariju Gospinu sliku u BiH došli moliti Boga, moliti Majku, darovateljicu i nositeljicu života za sve naše potrebe. Budite otvorena srca uvijek prema Bogu, jer, Bog želi s nama surađivati kako bismo zajedničkim snagama dovršili naše postojanje, našu ljudskost, istaknuo je kardinal. Naglasio je i u suradnji s Bogom trebamo oblikovati sebe, poštivati sebe i svoje dostojanstvo, te kako uvijek moramo biti spremni i sposobni odgovoriti na izazove života, kako bi bili graditelji bolje budućnosti, te se istinski ostvarivati na ovim prostorima, u ovim teškim vremenima, zaključio je nadbiskup.

sv. misa u petak
Nakon euharistijskog slavlja i večere, uslijedio je prigodan program za sve mlade koji je započeo tumačenjem gesla proslave Dana mladih, gdje je na slikovit način s. Danica Bilić, s mladima razgovarala o važnosti zajedništva u molitvi, posebno prema Majci Božjoj, darovateljici života koja je zbog ljubavi prema nama bila spremna žrtvovati svoga Sina. Naglasila je kako ono na što svatko od nas treba obratiti pažnju, je zapravo koliko Bog u svojoj ljubavi uzima i žene kao one preko kojih se proslavlja.
Komusina DMV
Nakon tumačenja gesla, uslijedio je dirljiv i emotivan video koji je sve nazočne podsjetio koliko se ljubavi i bogatstva krije u svakoj ženi oko nas, te na koji način svatko od nas treba pokazivati ljubav prema ženama. Posebnost programa u petak bile su i radionice na kojima su mladima predstavljene žene iz Starog i Novog zavjeta. Mladi su imali priliku od žena i muškaraca slušati o Samarijanki, Ani, Ruti, Marti, Mariji Magdaleni, Mariji Isusovoj Majci, Evi, Juditi, te kasnije svoje znanje o ženama podijeliti s ostalim mladima. Bilo je zaista dirljivo vidjeti kako mladi za vrijeme ali i nakon radionica ističu vrijednosti i vrline za svaku ženu, naglašavajući važnost postojanja svake od navedenih. Program je završen nekoliko minuta poslije, klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom koje je pripremio Antonio Topalović, animator instruktor, a koje su glazbeno animirali također zbor mladih iz Žepča.

Mladi sudjeluju u radionici o zenama
Središnja proslava Dana mladih, u subotu 26. svibnja započela je već u sedam sati dolaskom prve skupine mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije koju su nasmijani volonteri dočekali na samom ulazu u dvorištu župe domaćina. Već u devet sati uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je predvodio don Đuro Arlović, nakon čega je uslijedio i blagoslov mladića iz nekoliko dekanata koji su nosili sliku Gospe Komušanske u procesiji. Nakon procesije na brdo Kondžilo uslijedila je sv. misa koju je prevodio kardinal Puljić uz koncelebraciju mnoštva svećenika, a koju su glazbeno animirali zbor Speranza iz Prozora.

Komusina DMV 3U prigodnoj propovijedi, uzoriti kardinal pozvao je sve mlade da se ne boje reći Bogu Evo me kao što je to Marija rekla anđelu, istaknuvši kako se Marija u to vrijeme nije imala s kim razgovarati o pozivu koji joj je uputio anđeo u odnosu na današnje mlade koji imaju uvijek od koga tražiti savjet. Kazao je i kako Bog sa svakim od nas ima plan, te kako je postojanje svakoga od nas na ovome svijetu, Bog dobro isplanirao i da ništa nije slučajno, pozvavši mlade da ne bježe od Božje riječi kako se ne bi izgubili u praznini svoje duše koja najčešće završava borbom protiv neke vrste ovisnosti.

vlc. Simo se obraca za vrijeme sv. miseNa kraju svete mise kojoj su doprinos u čitanjima, prinosu darova i molitve vjernika dali mladi Usorskog dekanata, nazočnim vjernicima, njih 2 000 obratio se i prof. dr. Šimo Maršić zahvalivši svim mladima, voditeljima skupina, uzoritom kardinalu, čuvaru svetišta na prilici da zajedničkim snagama proslave 47. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Nazočnim mladima i hodočasnicima obratio se i Josip Milanović, djelatnik i koordinator Dana mladih koji je također zahvalio svima koji su na bilo koji način dali doprinos u organizaciji proslave događaja, te ukratko predstavio središnji program proslave.

Komusina DMV 55Pri povratku u župno dvorište gdje se odvijao program Dana mladih, mladi ali i hodočasnici iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja regije okrijepili su se uz tradicionalni vojnički grah koji se pripremili članovi Oružanih snaga BiH, nakon čega je uslijedila dodjela natječaja svim voditeljima Udruga, skupina mladih koji su aplicirali na natječaj Centar za mlade za podršku (ne)formalnim projektima koje su uručivali Vinko kardinal Puljić i prof. Šimo Maršić.
Komusina DMV 4Posebnost 47. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije bile su i Olimpijske igre mladih na kojima je sudjelovali više od 120 mladih širom Vrhbosanske nadbiskupije. Svoju sportsku snagu, timski duh i brzinu, mladi su morali pokazati u igrama koje su trajale više od sat vremena. Pobjedu s malom bodovnom razlikom u odnosu na drugoplasirane odnijeli su članovi Frame Vitez, koji su pokazali spretnost u igrama Pobjedi prepreku, prebaci lopticu, Prenesi limenku, Drž' ne daj, Skočko odbojci, Sruši bocu, pojedi keks i natjecanju tko će više pahuljica prebaciti iz pakiranja u tanjur. Da su Olimpijske igre pun pogodak, nakon više godišnjeg programa na kojem su se predstavljale razne glazbene i dramske skupine potvrdili su voditelji i 120 mladih, koji su naglasili kako je Komušina, zahvaljujući igrama, pjesmi, plesu, ali i mladima ponovno oživjela i vratila vjeru u mlade Bosne i Hercegovine, koji usprkos bogatoj ponudi, ipak biraju stvari koje će ih oblikovati za zdraviju i sretniju budućnost prožetu duhovnošću.
olimpijske igreNadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom još jednom se zahvaljuje domaćinu, čuvaru svetišta, svim voditeljima skupina koji su došli sa svojim mladima, svim mladima, glazbenim sastavima, mladima Usorskog dekanata zajedno s Antonijom Martinović, vijećnicom Vijeća za mlade, mladima koji su nosili sliku, ali i svim vjernicima koji su svojom nazočnošću obogatili 47. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije.

Josip Milanović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE