Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Priprema, pozor, sad!

P1090342Volonterizam u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama u regiji ima dugu tradiciju i jedna je od najčešćih aktivnosti kojima mladi žele ispuniti svoje slobodne vrijeme i tako pomoći sebi ali i drugima. Osim što pomaže u izgradnji osobnosti, razvijanju vještina i talenata, volontiranjem u lokalnoj zajednici stvara se utjecaj na društvene promjene koje mogu dovesti do unapređenja života zajednice kojoj pripadamo. Mlade osobe koje se odluče na volonterizam, predlaganjem svojih ideja i rješenja kako ukloniti problem koji su prepoznali u svojoj zajednici, postaju aktivni dionici, razvijaju svijest o potrebama zajednica i tako se usko povezuju s lokalnom zajednicom i mjestom u kojem žive.

Iako je teško reći je li volonterizam u Bosni i Hercegovini prepoznat kao društvena, a posebno kao ekonomska vrijednost, a jedan od ključnih razloga jest i nedostatak istraživanja, svjedoci smo da mladi u Bosni i Hercegovini žele volontirati, ali i da je danas od velikog značaja u vremenu u kojem živimo i poticanje mladih na volontiranje koje ima višestruku važnost.

Kako bi se mladim ljudima ponudila prilika da se educiraju o zajedničkom i dobrovoljnom radu, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ove godine će, posljednjeg vikenda u rujnu mjesecu organizirati 5. volontersku akciju 72 sata bez kompromisa za sve mlade širom Vrhbosanske nadbiskupije.

kiseljakVolonterska akcija 72 sata bez kompromisa, međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost alii promociju volonterskog djelovanja. Projekt se prvi put realizira u Njemačkoj, kada je skupina mladih 1995. godine odlučila pronaći najbolji mogući način kako potaknuti svoje vršnjake da volontiraju i beskompromisno sebe stave na raspolaganje drugima.
U Bosni i Hercegovini, kroz četiri volonterske akcije 72 sata bez kompromisa, sudjelovalo je 3 000 mladih koji su radili na 330 projekata, te tako pružili pomoć 60 000 stanovnika naše zemlje, a akcija ima za cilj okupiti osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i sve zainteresirane volontere kako bi zajedničkim snagama i akcijama pokazali da možemo preobraziti društvo u kojem živimo, te kako nam je potrebno samo malo kako bi napravili promijene na lokalnoj razini, te slobodno vrijeme posvetili volontiranju i promociji volonterskog djelovanja.

Život je pun izazova, a mladi vole izazove, vole akciju 72 sata bez kompromisa, koja je čarobna iz više razloga. Jer razbija predrasude o mladima koji su u javnosti predstavljeni kao lijeni, bezvoljni. Jer prkosi statistikama koje govore da u Bosni i Hercegovini nema mladih, a mi smo kroz prethodne tri akcije uvjerili se da ima mladih, kojima samo treba dati priliku. Prethodnih akcija mladi su radili u dječjim domovima, staračkim domovima, vrtića, domovima za djecu s posebnim potrebama, socijalno ugroženih bolesnih i nemoćnih obitelji, osnovnim i srednjim školama, župama, gradskim parkovima, narodnim kuhinjama, romskim naseljima, prikupljali hranu u mnogim trgovačkim lancima te pokazali da volonterizam nije definicija, nego životni stil mladih- kazao je Josip Milanović, koordinator akcije.  

14542782 10210377287646000 1773411605 nVolonterska akcija 72 sata bez kompromisa, ove godine održat će se od 27. do 30. rujna, a u narednim danima započet će prijave volontera i projekata za akciju 72 sata bez kompromisa, kao i predstavljanje novih i zanimljivih stvari koje će pratiti petu beskompromisnu volontersku akciju.

Pozivamo vas da informaciju podijelite s vašim prijateljima, duhovnim asistentima, katehetama, nastavnicima i da i ove godine, akcija 72 sata bez kompromisa okupi više od 1 200 mladih koji će mijenjajući sebe promijeniti svijet u kojem živimo!

Pratite nas.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE