Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Mladi spremni za volontersku akciju "72 sata bez kompromisa"

DSC 0429U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, 8. i 9. rujna održana je dvodnevna edukacija za 70-ak mladih koji će biti dio velike volonterske akcije 72 sata bez kompromisa, planirane za razdoblje 28. – 30. rujna, a koju NCM organizira već petu godinu za redom. 

šv edukacija volonterizam 5Mladi iz svih dijelova Vrhbosanske nadbiskupije počeli su pristizati već u petak navečer, a sljedećeg jutra pridružila im se i skupina vršnjaka iz Mostarsko-duvanjske biskupije. Program je, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna, započeo misnim slavljem kojeg je predvodio ravnatelj NCM-a, vlč. Šimo Maršić uz asistenciju bogoslova Stipice Lešića, dok su liturgijsko pjevanje animirali mladi ih Zenice. Nakon zajedničkog doručka uslijedila je igrica upoznavanja i predstavljanje programa. Nazočne je pozdravio koordinator projekta 72 sata bez kompromisa Josip Milanović, djelatnik NCM-a te predstavio projektni tim kojeg čine: Filipa Lončar i Valentina Gluvić u ime NCM-a te Tina Matić, Miroslav Gracić, Davor Krajinović i Josipa Prskalo u ime Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

šv edukacija volonterizam 6Potom je uslijedila radionica Timski rad gdje su mladima Valentina i Tina nastojale prenijeti najvažnije naglaske kada je riječ o radu u skupinama koje povezuje zajednički cilj kroz razne primjere i kreativni rad u grupama, a nakon toga je Josip nazočne upoznao sa samom volonterskom akcijom 72 sata bez kompromisa. Poslije ručka uslijedio je praktični dio: snimanje promotivnog videa za ovu volontersku akciju. Najprije je Josipa mlade kratko uputila u samu aktivnost te potaknula na strpljenje i suradnju prilikom snimanja, a potom su se zajedno, podijeljeni u skupine koje su predvodili članovi projektnog tima i bogoslov Stipica, tramvajem uputili do središta grada.

šv edukacija volonterizam 1U sarajevskom Velikom parku svima poznatom kao Parkuša, mladi su za potrebe snimanja skupljali smeće, igrali razne igre, družili se, snimali motivirajuće poruke, a potom posjetili i redakciju Katoličkog tjednika gdje im je ukratko predstavljena djelatnost MCVN-a. Uslijedio je odlazak do katedrale Srca Isusova gdje je 70-ak mladih u glas, prikladnim sloganom pozvalo vršnjake, ali i sve ljude dobre volje na sudjelovanje na predstojećoj akciji 72 sata bez kompromisa što je snimljeno i uskoro će se moći pogledati online. Pri povratku, jedan dio puta mladi su iskoristili za šetnju sarajevskim ulicama, a po dolasku u Centar upriličena je večera i zabavna večer kada su jedni drugima priuštili dosta razloga za smijeh i pozitivnu energiju.

šv edukacija volonterizam 3
Nakon ispunjenog dana subotnji program završen je duhovnom okrjepom: molitvom, pjesmama i pričom.
U nedjelju, 9. rujna mladi su se najprije okupili na svetoj misi koju je, kao i prethodnog dana, predslavio vlč. Šimo. On je u svojoj propovijedi, osvrćući se na pročitani evanđeoski odlomak o Isusovu čudu ozdravljenja gluhog mucavca, kazao kako je Isus branio da se govori o njegovim čudesima jer je htio podučiti nečemu većem. „Ako se vratimo na samo čudo: Isus uzima ovog gluhog mucavca nasamo i pomaže mu da čuje i da govori. Kad ga uzima nasamo želi mu kazati kako mu je stalo do njega, a da ga je pred svima izliječio svi bi Isusu pljeskali (...) i ovaj ne bi bio u središtu pozornosti nego Isus. Na taj način pokazuje da mu je važnije ono što se nalazi unutra u ovom čovjeku nego to što će se samo izvana dogoditi. Kako bih ja to povezao s vama sada? Počela je školska godina, je li tako? Što je važno u školi? Važno je slušati. Zašto je važno slušati – zbog vas je važno slušati. Zašto imamo dva uha, a jedna usta – da više slušamo, a manje govorimo (...) Kada slušamo to znači kako nekoga poštujemo, da nam je drago biti s njim. Imate mogućnost nešto naučiti kada slušate“, kazao je između ostalog vlč. Šimo.

šv edukacija volonterizam 9Poslije mise uslijedio je doručak, a nakon njega i uvod u dio programa predviđen za osmišljavanje mogućih akcija koje će mladi u svojim zajednicama provesti tijekom 72 sata bez kompromisa. Tako su okupljeni, podijeljeni u grupe prema mjestima iz kojih dolaze, zajednički planirali i na taj način iskazali svoju kreativnost koju su potom prezentirali ostalima. Kao posljednja točka programa bilo je predavanje vlč. Dražena Kusture, studenta komunikologie na poslijediplomskom studiju u Rimu, pod nazivom Volonterizam i mediji. On je mladima objasnio ulogu medija u samom poimanju volonterizma i činjenice da su oni, samim tim što su volonteri svojevrsni „kihači ideja“ koji trebaju i ostale „zaraziti“ i potaknuti na isto. Uz kraći teorijski dio to je približio brojnim primjerima, videom, a potom i osobnim iskustvom, koje je, sudeći prema pljesku koji je uslijedio, oduševio mlade volontere.

šv edukacija volonterizam 7Program je završen zajedničkim ručkom i kratkim druženjem, a potom su se mladi uputili svojim domovima.

šv edukacija volonterizam 4Josipa Prskalo

Preuzeto s nedjelja.ba

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE