Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Nova, a tvoja godina

Nova Godina ilustracijaTradicionalno, stigao je i taj dan. Kad čovjek treba sjesti, razmisliti što se to dogodilo u prethodnoj godini, zahvaliti se Bogu na svemu onom lijepom i uspješnom što se dogodilo, ono manje uspješno pokušati zaboraviti i napraviti listu za godinu koja slijedi. S čvrstim obećanjem da će godina koja dolazi biti najbolja, najuspješnija i da će se mnoge stvari u istoj promijeniti. Nije li nam ovo već poznato?

Piše: Josip Milanović

Pomno birano društvo, čaša šampanjca, vatromet i zatvorene oči. Trenutak kad omiljenu pjesmu pojačanu na najjače ne čuješ. Kada misli povezane srcem i dušom šalješ u nepoznat prostor. Same sa sobom. Jedna novogodišnja želja i tisuće mogućnosti kako je realizirati.
Nova Godina, nikad snažnije zagrljena. Ne sjećaš se trenutka kada si Staroj rekao zbogom. Ne doviđenja, ne hvala. Nego jedno odlučno i snažno zbogom. Zbog svega.

Nove odluke

Novi ti. Nikad nesigurniji u svoje odluke koje si donio prije tri, četiri godine, a ne želiš se prisjetiti. Odluke koje si obećao ispuniti u svakoj koja je prošla. I nekoliko godina kasnije. Još uvijek ih želiš ostvarati. Zbog svega.
U vremenu u kojem živimo rijetko poželimo stati. Pogledati se u ogledalo i priznati sebe sve sjajne stvari koje su se dogodile. Jer ako ih netko drugi nije priznao i pohvalio, nije li malo „glupo“ da to sami sebi učinimo? U vremenu u kojem živimo rijetko poželimo napraviti stanku za sebe. Pronaći neki savršeni kutak gdje ćemo misli pustiti da se bore. Da dođu do izražaja. Pobijede, izgube i opet pobijede. Jer što ti je darovano vrijeme drugima, ako si ga u jednoj godini rijetko darovao sebi.

Dječje želje

Čovjek bi na prvu rekao da je godina dana duga. No, je li 365 dana dovoljno za napraviti toliko sjajnih stvari nakon kojih ćeš posljedni dan u toj godini biti sretan, zahvalan, nasmijan čestitajući sebi na sjajnim rezultatima kojih si se ranije plašio? Ove godine zaboravi pitanja koja sebi postavljaš. Ne trebaš mijenjati mnogo stvari. Ove godine ti ne treba velika svota novca da napraviš nešto dobro i vrijedno kako za sebe, tako i za ljude oko sebe. Ne trebaš čarobni recept za uspješniju godinu od prethodne. Ove godine jedino što ti treba, jeste biti ti. S istim ovim osmijehom s kojim se budiš nakon odsanjanog najljepšeg sna. Istim onim treptajem srca nakon što pustiš iz zagrljaja osoba bez koje svoj život ne možeš zamisliti. Istim onim osjećajem kada živiš život punim plućima, a priznao sebi ili ne – postoje takvi trenutci tijekom 365 dana.
Nakon što si dočekao Novu godinu, zamislio želju i zagrlio najdraže ti ljude oko sebe, u novoj godini dobro se naspavaj.
Već rekoh da trebaš dati prostor mislima da se bore. Evo savršene prilike – to će se događati dok ti spavaš. Kad se probudiš, pogledaj se u gledalo. Zapamti taj iskreni osmijeh i zahvali se Bogu na životu i prilikama koje si do sada na svojim leđima preživio. Ne boj se sebi čestitati. Nije grijeh. A onda, sjetiti se svega što si oduvijek htio napraviti. Pusti one dječje želje da isplivaju na površinu. Ne trudi se nikad odrasti, jer najveća radost krije se u tim sitnim i malim dječjim željama. Ma koliko god godina ima, nikad nije kasno za ostvariti neke.

Poslati pismo

Nakon što si napravio listu svojih dječjih želja, na drugi papir napiši popis imena kojima u Novoj godini želiš poslati pismo. Ovo je jako važno, jer pisajući pisma za tebi drage osobe, prije svega daješ sebi vremena da se prisjetiš nekih zanimljivih scena i anegdota s osobom kojoj pismo šalješ, a onda vraćaš ih u vremena kad nisu postojale viber grupne čestitke, objavljeni post na Facebook profilu ili lajk na Instagramu. Ne postoji ljepše ukrašen poklon, ni celofan ni mašna od pisma drage ti osobe. S jednostavnim sadržajem i kratkom porukom na kraju: „Hvala ti i volim te.“ Zar ne?
Ova godina je tvoja. Svih tristotine i kusur dana. Nemoj dopustiti da ti prođe, a da je ne uhvatiš. I zagrliš. Snažno. Zbog svake neostvarene želje. Svake životne prilike koju si iskoristo ili propustio. Zbog sebe i onog iskrenog osmijeha. Svih tristotine i kusur dana s kojima ćeš se buditi.
I da. Sretno u Novoj, tvojoj godini.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE