Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

U NCM-u misom okrunjena peta volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“

Sv. misaU nedjelju, 30. rujna u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) mladi volonteri provodili su završne sate ovogodišnje – pete po redu volonterske akcije 72 sata bez kompromisa. Nakon zajedničkog doručka, uslijedilo je ponovno anketiranje mladih, evaluacija te osvrt na vrijeme proteklo u beskompromisnom stavljanju svoga vremena i rada na korist onima kojima je pomoć potrebna.

Mladi na misiSredišnji događaj trećeg dana akcije u NCM-u u Sarajevu, bilo je svečano zahvalno misno slavlje s početkom u 11 sati, kojeg je u kapelici Sv. Ivana Pavla II. uz asistenciju bogoslova Stipice Lešića, predvodio ravnatelj vlč. Šimo Maršić. I onako svečani događaj, uljepšao je i dolazak 35 učenika iz Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Fojnica – Gojevići koji su, kao i ostali volonteri, ovu akciju proveli u službi činjenja dobra.

Vlč. Šimo propovijed je započeo povlačenjem paralele između Dana medija – koji se na razini Vrhbosanske metropolije obilježava posljednje nedjelje mjeseca rujna, te je svim medijima čestitao njihov dan – i uloge koju mediji imaju u samoj akciji 72 sata bez kompromisa.

Simo govorU nastavku je govrio o tome kako su oko Isusa i Mojsija uvijek bili ljudi koji su trebali nastaviti širiti isti duh. Ispričao je kako je taj duh prešao i na one koji nisu bili uz njih. „Ili kažu Isusovi učenici, tamo netko nešto radi u Njegovo ime, a nije s nama. 'Hajdemo ih ušutkati. Ne smiju oni to raditi. Samo mi imamo monopol nad dobrom' i onda im Isus kaže, i Mojsije kaže isto tako: nemojte tako, svatko tko čini dobro, dobro je što čini tako. Ako budeš činio dobro u Isusuovo ime – odlično, lijepo. Podržite to jedni u drugima. Mi obično kada vidimo kako netko drugi čini dobro, mislimo da ima neki interes, ali kada ja činim dobro, to nema nikakvog interesa. Tako da bi ja volio da iz svega ovog, iz cijele ove akcije ponesemo tu misao, da budemo spremni u sebi prepoznati poticaje na dobro“, kazao je vlč. Maršić i dodao kako te poticaje treba slijediti i podržavati.

Mladi na sv. misiPozvao je sve na činjenje dobra, na življenje 72 sata bez kompromisa svaki dan. Na to se nadovezao prepričavanjem osobnog iskustva kojeg je stekao u Americi. Kako govori, bio je dio Katoličkog radnog kampa za mlade čije su akcije pomagale onima u potrebi. „Ideja je bila da mladi prepoznaju u onome kada pomažu nekome kako su pomogli Isusu – da otkrijemo Isusa kada pomažemo jedni drugima jer evo, danas smo čuli ovdje kako Isus često kaže – ako poklonite svoju pažnju, svoje vrijeme, čašu hladne vode nekome tko je u potrebi – meni ste to učinili“, završio je ravnatelj NCM-a.

Nakon propovijedi jedan od mališana iz Fojnice i djevojka koja je volontirala u Sarajevu ovog vikenda, s ostatkom nazočnih podijelili su svoja iskustva.

govor JosipaNa kraju euharistijskog slavlja, svim nazočnim obratio se koordinator projekta 72 sata bez kompromisa, Josip Milanović koji je nazočnima uputio riječi zahvale za izdvojeno beskompromisno vrijeme te pozvao da se uvijek odazovu na ove i slične akcije i na taj način budu svojevrsno „sunce koje je ovih dana grijalo one kojima je pomoć bila potrebna“.
Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je bend Emaus.

Kolaci izbjeglice CopyNakon mise, za mlade je priređen zajednički ručak, a u međuvremenu nekoliko volontera dijelilo je dio kolačića, koji su pravili prva dva dana akcije, izbjeglicama na željezničkoj stanici, dok će se drugi dio kolačića prodavati u Fojnici 3. listopada, a novac od prodaje ići će za pomoć djeci u Africi.

Tijekom dana, u prostorijama NCM-a održava se izložba dječjih radova koje su pravili u vrtiću Anđeli čuvari.

ples i druzenje mladihAkcija 72 sata bez kompromisa 2018. završena je zajedničkim druženjem i zabavom, a slika mladih koji nakon molitve provode posljednje beskompromisne sate družeći se, slika je mnogih krajeva BiH u kojima su mladi odlučili učiniti nešto dobro i promijeniti svoju sredinu.

torta za krajTina Matić

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE