Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Ismira: Da, možemo uspjeti!

Kolaci izbjeglice CopyIako je peta volonterska akcija 72 sata bez kompromisa iz nas, veliki dio volontera koji je sudjelovao na akciji svaki dan nam pošalju svoja iskustva. Svoje iskustvo s nama je podijelila i Ismira Mašić, vrijedna volonterka čije iskustvo prenosimo u cijelosti: 

21. je stoljeće, 2018. godina, vrijeme velikog čovjeka. Vrijeme u kojem čovjek živi jako brzim tempom, trči i ne osvrće se, nikako ili rijetko. Vrijeme u kojem čovjek automatizira stvari, ljude i život, a zaboravlja na sve one druge koji su tu i koji pogledima cvile za komadićem čokolade.

72 sata bez kompromisa, volonterska akcija u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.  na kojoj sam imala priliku volontirati protekle sedmice, podsjetila me je na osnovne odlike koje čovjeka čine čovjekom, te razdrmala svijest o osnovnim dužnostima čovjeka kao ljudskog bića. Podsjetila me je na drugoga koji se tramvajem vozi sa mnom, a koji možda nije jeo ili spavao danima, onoga kome je pomoć itekako potrebna. Podsjetila me je na ljubav, na suosjećajnost i solidarnost, na nesebičnost i na milost, na beskompromis i na spremnost.

Ismira i kolaciPrvoga dana volontiranja imala sam priliku spremati, a potom i dijeliti hranu izbjeglicima koje se nalaze u Sarajevu, što je na mene ostavilo snažan dojam. Tri stotine gladnih, izmučenih i smrznutih ljudi koji sjede po parkovima, stepenicama, betonima i čekaju na jedan tanjir hrane i šnitu hljeba. Prizor koji ću dugo pamtiti jeste onaj trenutak kada migranti ugledaju svoju dnevnu opskrbu. To je trenutak u kojem i djeca i starci, svi isti i svi jednaki, brzo trče u redove i poput prvačića izgubljenim i blijedim pogledima čekaju na svoju porciju.

21. je vijek, godina 2018., vrijeme velikog čovjeka, a čovjek je tu ispred mene, čovjek od sedam godina drži svoj tanjir i slabašno mi se zahvaljuje na kutljači graha... a svijet svjetla..a negdje je mrak i negdje je hladno.
Posljedni dan volontiranja probudila sam se sa rečenicom da, možemo uspjeti, i da vjerujem da možemo uspjeti. Volonterska akcija 72 sata bez kompromisa je završena, ali snažna poruka koju nosi nastavlja gorjeti u srcima svih volontera koji su se se nesebično okrenuli drugome i dali svoj doprinos u stvaranju boljeg i lakšeg danas, ali također probudili nadu i za bolje i lakše sutra. Nastavlja gorjeti i u srcima onih koji su osjetili pulsiranje i namjeru ove akcije i dali svoj doprinos.

Da, možemo uspjeti ako svi mi, svaki dan, izdvojimo malo slobodnog vremena, ako se svi mi, svaki dan, okrenemo drugome i ako nastavimo koračati isti koracima kojima smo koračali tokom 72 sata. Da, možemo utišati crijeva i ugrijati prste koje tek trebaju učiti štampana slova, ili kako se igra žmurke. Da, možemo pomoći drugome da izgura dan, dok svijet svjetla. Možemo uspjeti ako pokušamo, ako nastavimo i ako ne odustanemo jedni od drugih. Možemo uspjeti, možemo obojiti svijet svjetlijim bojama, ako svi budemo živjeli samo jedan od 72 sata .

Mrva po mrva pogača…

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE