Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Tko je Duh Sveti?

golub simbol duha svetoga book evangelizacija 990x658Većina ljudi može oblikovati ideju o Bogu Ocu. Možemo zamisliti kako izgleda Isus, Božji Sin, zato što je on i čovjek. No tko je Duh Sveti? Knjiga Postanka izvještava kako je „U početku (...) Duh Božji lebdio je nad vodama“ (Post 1,1-2). Baš kao što su Bog Otac i Bog Sin oduvijek postojali, Bog Duh Sveti, ili Duh Sveti također je oduvijek postojao. On je treća Osoba Presvetog Trojstva.

Duh Sveti je osoba, s vlastitom osobnošću i darovima. Sv. Toma Akvinski naziva Duha Svetoga plodom ljubavi između Oca i Sina kao što tople zrake svjetlosti izlaze iz sunca. To potvrđujemo svake nedjelje kada molimo Vjerovanje. Budući da je Duh Sveti Bog, on proniče Boga potpuno.

Da shvatiš Duha Svetoga, pomoglo bi ti da zamisliš plažu. Možeš li vidjeti val, a da ne vidiš more? Duh Sveti je poput vala, a more je kao Riječ Božja.
Život je došao na svijet po Duhu Svetom. On nam govori, ali ne o sebi: on nam samo omogućuje da čujemo Očevu Riječ. On je Duh Božji koji nam nevidljivo pristupa i želi nam pomoći da razumijemo Riječ Božju i da je prihvatimo u vjeri.

U Starom zavjetu kraljevi bi primili Duha Svetoga tako što su bili pomazani. To je bio isti Duh koji je pomogao prorocima kao što su Mojsije, Ilija, Izaija, Ezekiel, Jeremija i mnogi drugi. Proroci su tako hrabro kritizirali čak i kraljeve. Duh Sveti omogućio im je da nadahnu bezbroj ljudi.
Isto vrijedi i za apostole, koji su pošli širiti evanđelje uz pomoć Duha Svetoga, Duh Sveti i danas nam pomaže svojim darovima.
Dah života

Priča o stvaranju govori nam da je Bog stvorio čovjeka od zemaljskoga praha i udahnuo svoj dah (duh) u njega kako bi ga oživio. Duh Sveti često se naziva „Božjim dahom“.
Budući da je poznat po onome što čini, za izražavanje Duha Svetoga često se koriste simboli: daha, zraka ili vjetra, vode, vatre, svjetlosti i oblaka. Često se prikazuje i kao golubica, kao onda kad se spustio na Isusa dok ga je Ivan krstio.

Prema knjizi Tvitanje s Bogom, Michel Remery

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE