Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

A gdje doći?

Duhovnost putokazMnogi će reći da je radoznalost pozitivna ljudska osobina. Naravno, ne promatraju svi radoznalost iz istog kuta. Ona može biti i negativna, pogotovo ako smo za ama baš sve radoznali, a za Boga nikako. Budimo poput ovih Grka u današnjem evanđelju. Oni su, osim toga što su bili radoznali, došli vidjeti Isusa. Dođimo i mi. A gdje doći?

Ovih dana će po svim župama biti velike ispovjedi. U trenutku odrješenja sjetimo se riječi Boga Oca: Proslavio sam i opet ću proslaviti! Trenutak u kojem nam Bog odrješuje grijehe proslava je Boga Sina! I opet se ponavlja povijest. Ove riječi su radi nas. Uzvjerovati Kristovom spasiteljskom planu znači prihvatiti Isusovu izgarajuću ljubav, po kojoj je svojom smrću donio obilat rod. Ponekad nam se dogodi da neke grijehe u svakoj svojoj ispovijedi stalno ponavljamo. Jedan od razloga može biti što mi sami sebi nismo oprostili svoj grijeh. Razlog zašto sebi ne opraštamo razlog može biti u tome što mi ni sami ne prihvatimo do koje granice naše zlo može ići. Kada bi ispitali svoju savjest, svoje motive, želje, htijenja vidjet ćemo da ponekad smo toliko odlučni u svojim namjerama do te mjere da svoj cilj opravdamo bilo kojim sredstvima. Za kvalitetnu ispovijed je dobro što bolje upoznati sebe, jer kada upoznamo naše poteškoće lakše se s njima i borimo.Također potrebno je uvijek pročišćavati svoje motive. To je težak proces, ali za duhovni razvoj dobro je ići stepenicu po stepenicu. Ako se budemo pridržavali ovoga imamo već nekoliko stepenica – koje su dobra podloga za što kvalitetniju proslavu Uskrsa!

Stipica Lešić 


Prvo čitanje:
Jr 31, 31-34
Sklopit ću novi savez i grijeha se više neću spominjati.

Čitanje Knjige proroka Jeremije
»Evo dolaze dani – govori Gospodin – kad ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti novi savez. Ne savez kakav sam sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, savez što ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov – govori Gospodin. Nego, ovo je savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana – govori Gospodin: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: ’Spoznajte Gospodina!’ jer svi će me poznavati, i malo i veliko – govori Gospodin – jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati.«
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam:
Ps 51, 3-4.12-15

Pripjev:

Čisto srce stvori mi, Bože!
Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!

Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!
Učit ću bezakonike tvojim stazama,
i grešnici tebi će se obraćati.

Drugo čitanje:
Heb 5, 7-9
Naviknu slušati, te posta začetnik vječnoga spasenja.

Čitanje Poslanice Hebrejima
Braćo: Krist je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bī uslišan zbog svoje predanosti: premda je Sin, iz onoga što prepati naviknu slušati i, postigavši savršenstvo, posta svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja.
Riječ Gospodnja.

Evanđelje:
Iv 12, 20-33
Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Među onima koji su se došli klanjati na blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: »Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.« Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im odgovori: »Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!« Uto dođe glas s neba: »Proslavio sam i opet ću proslaviti!«
Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: »Zagrmjelo je!« Drugi govorahu: »Anđeo mu je zborio.« Isus na to reče: »Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.«
To reče da označi kakvom će smrću umrijeti.
Riječ Gospodnja.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE