Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Tko je odgovoran za slobodno vrijeme mladih?

Slobodno vrijeme mladih 1U posljednjim desetljećima govor o mladima postaje istaknutiji i dominantniji više nego ikada prije. Društvo i njegovi mehanizmi govore o mladima najčešće u dva smjera: o mladima kao resursu ili mladima kao „problemu“, a krajnje je drsko govoriti o ljudima na takav način. Oni su više od toga. Mladi čovjek koji ulazi u svijet rijetko nailazi na otvorena vrata i prostor u kojem ima priliku pokazati što može i zna učiniti. Nažalost, institucije odgoja i obrazovanja koje bi trebale učenicima dati prostor i priliku, najčešće svjesno i namjerno to ne čine, govoreći da to nije njihov posao. Škole se deklariraju kao isključivo institucije prijenosa znanja, a djeca kao korisnici tog procesa.

S druge strane, obiteljski odgoj slabi jer roditelji zbog previše obveza provode manje kvalitetnog vremena sa svojom djecom te vjeruju da će naučiti sama što je dobro za njih i kako se ponašati. No, to nije baš tako. Pitamo li se gdje je stari dobri odgoj? Odgoj je ostao tamo negdje, daleko od učitelja i nastavnika, daleko od roditelja, „odgoj“ je ostao na ulici, televiziji ili društvenoj mreži.
Ali mladima je potrebno puno više od toga, potrebno im je povjerenje i ljubav. Govor o mladima često uključuje govor o njihovom slobodnom vremenu. Ono nije prazno vrijeme kako se često razumijeva, a definira se kao skup aktivnosti kojima se pojedinac svojevoljno bavi te se tako odmara ili zabavlja, povećava razinu svoje informiranosti ili razvoja sposobnosti, a sve to u vrijeme u kojem nema ostalih školskih, obiteljskih ili društvenih obveza. Predstavlja značajan fenomen suvremenog društva, jedan je od središnjih problema današnjice i čimbenik koji može imati značajan udio u unaprjeđenju suvremene civilizacije i kulture.
Mladom čovjeku slobodno vrijeme znači i široku mogućnost za razvoj i provjeru svojih sposobnosti; u njemu on otkriva svoje interese i sklonosti, upoznaje sebe i druge, slobodno uređuje i razvija odnose prema drugima, prema sebi, prema sredini u kojoj živi, na svojevrstan način upoznaje i razvija svoje potrebe, upoznaje i mijenja okolnosti u kojima se nalazi. Dobrobiti kvalitetno organiziranog slobodnog vremena su očigledne, a njegovo ispunjenje je garantirano Konvencijom o pravima djeteta (1989) koja navodi da svako dijete ima pravo na slobodno vrijeme, igru i razonodu te kao takvo ne smije biti uskraćeno ili zanemareno.
Najčešći načini provođenja slobodnog vremena danas imaju neku karakteristiku masovne kulture, odnosno, mladi svoje slobodno vrijeme najčešće provode u fizičkom ili online druženju sa svojim vršnjacima. Skupine mladih su svakako značajan segment odrastanja mlade osobe te u njoj razvijaju svoje estetske, moralne, radne, tjelesne i intelektualne snage. Ako promatramo skupinu kao priliku za razvoj, takva prilika ukoliko nije vrijednosno usmjerena i nema podršku zajednice može imati daleko negativan utjecaj na pojedinca.
Mladi neprihvatljive oblike ponašanja najčešće usvajaju u skupini vršnjaka koja zbog nedostatka kvalitetnog sadržaja i podrške pronalazi alternativne, neprihvatljive načine kako da se zabavi i učini zanimljivijom svoju svakodnevnicu. Kroz slobodno vrijeme je potrebno osnažiti mlade, poticati ih da preuzmu kontrolu nad vlastitim životom i biti im podrška. To najčešće čine rješavanjem svoje trenutne situacije, a zatim poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi poboljšali svoj pristup resursima i transformirali se mijenjajući svoja uvjerenja, vrijednosti i stavove. Glavni cilj osnaživanja mladih je poboljšati kvalitetu života. Osnaživanje mladih razlikuje se od razvoja mladih. Ono je sveobuhvatnije i temeljitije, usmjereno je na stvaranje većih promjena u zajednici, dok je razvoj mladih usmjeren na razvoj pojedinaca kao takvog.
Mladi nisu jedino i isključivo odgovorni za ono što jesu i što će postati. Napori cijele zajednice moraju se usmjeriti kako bi izgradili kapacitete koji će mladima biti podrška u njihovom odrastanju. Organizacija slobodnog vremena se treba bazirati na odgojnim principima i stupovima ljubavi, poštovanja i prihvaćanja. Mladost je proljeće života, ono je doba otkrića i snova. Mladi imaju moć preobraziti svijet u bolje mjesto. Oni se bore za mnoge probleme s kojima se svijet danas suočava. Naša budućnost leži u njihovim rukama. Bilo bi veliko propuštanje prilika ako se mladima ne pruži prostor da istreniraju svoj talent i odrastu u odgovorne građane i dobre kršćane. Ovaj lijepi svijet treba ove mlade ljude kako bi postao ljepši za sve nas.

Antonio Topalović

 

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE