Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Matej Živković: Odvažimo se i uzmimo stvar u svoje ruke!

Iuvenes Fructus matejDa je projekt Iuvenes Fructus itekako važan, jer ima značaj za osobe koje s došle s namjerom da usvoje, a kasnije i primjene znanje koje je sam projekt ponudio, saznali smo u intervju kojeg smo radili s Danijelom Delićem, jednim od dobitnika poticaja iz drugog ciklusa poljoprivrednog projekta koji ima za cilj raditi na osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi, točnije u voćarstvu. Nakon Danijela, odlučili smo provjeriti gdje je i što radi Matej Živković, također jedan od prošlogodišnjih dobitnika poticaja.

Veseli mladić iz Matića, iz sela pokraj Orašja, učenik četvrtog razreda ekonomske škole na početku našeg razgovora otkrio je kako je još od malih nogu za igračke želio mini verzije strojeva njegovog oca, kao što su kombajn, traktor, bager. A kako je vrijeme prolazilo i kako je Matej rastao, s njim je rasla i želja za radom u polju. „Imao sam dosta prijatelja, ali nisam se nastojao prilagoditi društvu. Bio sam drugačiji od ostalih i imao sam svoje interese, koji su uveliko razlikovali od interesa mojih vršnjaka, jer sam se zanima za rad u polju ali i za izgradnju kućica za pse“- otkrio nam je Matej na početku našeg razgovora. 

Ovaj mladić koji pohađa smjer poslovno-pravnog tehničara, kaže da ga je upravo to što je radio još kao dječak činilo sretnim, jer prihvaćanje obitelji i užeg kruga prijatelja motiviralo ga je da i dalje njeguje svoje neuobičajene hobije. Iako je jedno izvjesno vrijeme trenirao nogomet, priznaje da mu je uzbudljivije bilo majstorirati i voziti traktor s ocem. „Većinu svoga slobodnog vremena provodio sam u voćnjaku i to mi je bilo zanimljivije od nogometa. Zapravo, želja za voćarstvom javila se gledajući i pomažući roditeljima u izgradnji voćnjaka. Shvatio sam da je to jako lijep posao i u svojoj budućnosti mogao sam se zamisliti u tom poslu. Smatram ga je svaki posao u poljoprivredi izazovan i to ne samo na početku, jer plod i urod ovise prije svega o vremenski uvjetima, tako da je čovjek svake sezone u iščekivanju i vjerovanju da će godina biti rodna“- naglasio je Matej.

Matej IuvenesU razgovoru s nama kazao je kako je od djetinjstva učio od roditelja i gledao ih kako stvaraju sve ono što sada imaju, tako da mu nije bilo teško upustiti se u cijelu priču. Zajedno se raduju svakom uspjehu, a kada ne ide sve po planu, uvijek su tu jedni za druge. „Edukacija o voćarstvu ostat će mi u jako lijepom sjećanju. Bilo je izuzetno korisno i zanimljivo sve što smo naučili kroz godinu dana edukacije. Imao sam priliku upoznati puno mladih, potencijalnih ljudi s kojima sam dijelio interese. Predavanja i radionice su bile kvalitetne, jer sam puno korisnih stvari naučio, tako da mi nikad nije bilo teško odvojiti vrijeme za odlazak na edukaciju“- bio je iskren Matej koji je naglasio kako je zahvalan na prilici da sudjeluje u projektu i poticaju koji je dobio.

„Po mome mišljenju, projekt Iuvenes Fructus je od velikog značaja za mlade ljude, jer osim što puno toga mogu naučiti, mogu dobiti inspiraciju i odvažnost potrebnu za pokretanje vlasititog posla. Ovim projektnom društvo dobije primjer da je moguće uspjeti i u Bosni i Hercegovini, te da nije jedina opcija zapošljavanje u inozemstvu“- kazao je prošlogodišnji dobitnik poticaja.

MATEJ 2 CopySvoj poticaj u iznosu od 10 000 KM, Matej je uložio u panele za hladnjaču koju su njegova obitelj i on prije nekoliko godina izgradili. Preostali novac staviti su u fond za postavljanje profesionalnog rashladnog uređaja. S obzirom na to da su odmah bili u mogućnosti spremiti ljetni urod u hladnjaču i produžiti svježinu jabuka, rezultati su, navodi, jako zadovoljavajući.

„Bez obzira na lošu ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, mladi trebaju pokušati ostvariti nešto svoje. Naša zemlja nudi mnoga bogatstva i bila bi šteta da ih ne koristimo u dobre svrhe. Odvažite se i uzmite stvar u svoje ruke“- na kraju svim mladima poručio je Matej koji je pozvao sve mlade iz Šamačkog, Žepačkog, Brčanskog, Tuzlanskog, Doborskog i Usorskog dekanata da se prijave na treći ciklus, jer su prijave produžene do 15. veljače.

Amanda Đogaš

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE