Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Ravnica kakvu nam je sam Bog dao

42937142 470278676810745 8945677589142306816 oJoš jedna od dobitnica start-up poticaja, Lucija Leovac, uvjerila nas je da postoje razne aktivnosti i edukacije kojima mladi mogu živjeti uz Posavinu. Nakon uspješno završene jednogodišnje edukacije u voćarstvu kroz projekt Iuvenes Fructus, ona je odlučila svoje potencijale usavršavati u poljoprivrednim djelatnostima. Lucija je mlada i ambiciozna djevojka iz Domaljevca, koja je dio svog srednjoškolskog obrazovanja u smjeru poljoprivrede stekla u Orašju, a dio u Osijeku. Kroz vrijeme školovanja nije se, kako kaže, mnogo razlikovala od drugih, osim što je nosila kratku frizuru i “furala” svoj stil odijevanja stvarajući tako svoj vlastiti izraz osobnosti.

Lucija IuvenesLucija je u djetinjstvu, kao i većina njezinih vršnjakinja, maštala o tome da postane nastavnica i predaje u školi, no kako su godine prolazile, ta želja se gasila i preusmjerila u nešto sasvim drugo - poljoprivredu.
“Želja za poljoprivredom rodila se uz oca, stričeve i djeda. Otkad znam za sebe oni se bave poljoprivredom, pa sam još kao dijete s osam godina počela voziti traktor. Nije to bilo nešto zahtjevno, poput oranja ili slično, nego su me puštali da vozim kad bi kupili sijeno. Iako sam stalno govorila ocu da jako želim ići s njima na oranje, sijanje ili vršaj, nije mi dopuštao to”Ističe kako je uživala u takvim trenucima, i osjećala se ponosno.

Osoba koja joj je pomogla u ostvarenju njezinih ambicija je Lucijina profesorica iz škole, Gorana Blažanović. Učenjem o voćarstvu i zanimljivim izlaganjima, okrenula ju je u tom smjeru poljoprivrede, a uz to je imala i veću podršku obitelji i prijatelja koji su joj pomagali prilikom obavljanja agrotehničkih i pomotehničkih radova.

Što se tiče projekta Iuvenes Fructus, ima samo riječi hvale. “Ovaj projekt je značajan za sve mlade koji žele ostati i raditi u svojoj Posavini bez obzira koliko to ponekad teško bilo. Projekt omogućuje bavljenje voćarstvom i kao sekundarnom djelatnošću, gdje uz stalni posao mogu imati i svoj vlastiti, manji obrt koji mi uvelike može pomoći u financijskom smislu.” Iako je došla s predznanjem, jednogodišnja edukacija o voćarstvu je proširila njezino znanje, te je uz već ono poznato, značajno iskustvo obogatiti se s nekim novim informacijama. Ono što joj je, uz predavanje, bilo posebno, jesu svakako I druženja s ostalim polaznicima I voditeljima projekta što joj otvara neka nova poznanstva i iskustva. Također navodi kako joj je ponekad bilo teško odvojiti vrijeme za edukaciju, ali je sama sebe motivirala govoreći: “Idi, Lucija, možda i uspiješ pokrenuti nešto baš svoje!”

Lucija Iuvenes 2Kao što smo već spomenuli, Lucija je jedna od 5 dobitnika start-up poticaja. Kroz poticaj odlučila se za kupovinu podrivača za potrebe u pripremi tla za sadnju voćaka, ali i pomoć u ratarstvu. Osim podrivača, kupila je i 800 sadnica šljiva. Uz fakultet koji pohađa i bez stalnog radnog odnosa, smatra da je to za početak sasvim dovoljno. Dodala je da, ako se posao razvije, postoji mogućnost i volja za proširenjem i povećanjem tog broja. Kaže kako je zadovoljna samom edukacijom, ali i svojim izborom stroja i sadnica kao dobitnica poticaja. “Ovdje ima nade za dobar život, a ne samo za preživljavanje. Svi vi koji planirate ostati u svom selu/gradu, budite aktivni i uključujte se u razne projekte i edukacije. Pokušajmo naći načine da zajedno oživimo ovo naše područje barem poljoprivredom, kad nam je sam Bog dao tako divnu ravnicu”, poručila je na kraju razgovora.

Luciji se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu te se nadamo da će svojim primjerom potaknuti i druge da sudjeluju u projektima kao što je Iuvenes fructus i pokrenu nešto što će sami graditi te tako doći do željenih rezultata.

Piše: Amanda Đogaš

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE