Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

"Pedagoško-metodički aspekti rada s drugima" - edukacija za animatore

capacity naslovnaProtekli vikend, od 22. do 24. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu održana je edukacija za animatore koji su prethodnih godina prošli kroz program Škole animatora Mladi za mlade i aktivni su u radu na svojim župama te za animatore instruktore, voditelje aktivnosti projekta.

Edukaciju je vodila doc. dr. Sandra Bjelan-Guska, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Kroz predavanja objedinjena temom Pedagoško-metodički aspekti rada s drugima, doc. Sandra je sa sudionicima razgovarala o važnosti i nekim načelima pravilne komunikacije u odnosu voditelj - polaznik te u suvoditeljskom odnosu. Razgovarali smo o najčešćim izvorima nesporazuma u komunikaciji i metodama njihove prevencije, karakteristima lošeg slušanja, o ulozi i važnosti neverbalne komunikacije kojoj često ne posvećujemo dovoljno pozornosti u smislu njene zastupljenosti u procesu prijenosa poruka.
Budući da se animatori i animatori instruktori u svom radu često susreću sa situacijama u kojima sudionici od njih očekuju savjetodavnu ulogu, voditeljica nam je predstavila i glavne karakteristike konstuktivističkog slušanja koje podrazumijeva tehniku u kojoj ljudi stvarno slušaju jedni druge, jer je često upravo to ono što nedostaje u međuljudskim odnosima. U izgradnji odnosa povjerenja važnu ulogu ima jezik prihvaćanja koji bi trebao biti važna karakteristika animatora u njegovom radu. Jedan od alata u uspješnoj komunikaciji animatora i generalno međuljudskoj komunikaciji jest tehnika aktivnog slušanja čijoj smo se analizi kroz radionicu posebno posvetili, razgovarajući o nekim osnovnim smjernicama za aktivno slušanje te greškama koje se često svjesno ili nesvjesno javljaju, a mogu narušiti komunikacijski odnos između animatora i onoga koga animira.

capacity 2
U drugom dijelu edukacije pod naslovom Kako govoriti da bi nas čuli, razgovarali smo o načinima usmjeravanja poruka prema drugima, u našem slučaju prema mladima u župama i zajednicama koji sudjeluju u animacijskom procesu. Kroz različite vježbe komunikacije usvajali smo primjenu tehnike „ja“ poruke koje su uvijek bolji način izražavanja potreba i ponašanja od „ti“ poruka. Upoznali smo se sa osnovnim obrambenim mehanizmima ličnosti koje je poželjno znati prepoznati i klasificirati kod nas samih, ali i kod mladih sa kojima radimo. Doc. dr. Sandra je također naglasila važnost rada na jačanju komunikacije sa samima sobom, budući da samo izgradnjom vlastitih sposobnosti i kapaciteta možemo znanje, iskustvo i njegove plodove prenositi i na druge.
Tijekom predavanja pod nazivom Skupina vršnjaka – poligon između obitelji i svijeta odraslih, student pedagogije i animator instruktor, Antonio Topalović, razgovarao je sa animatorima o važnosti skupine kao odgojnog mjesta koje igra važnu ulogu u oblikovanju i izgradnji identiteta. Tijekom predavanja osvrnuli smo se i na važnost pripadanja mladih Crkvi, o tome što današnji mladi očekuju od Crkve, čini li Crkva dovoljno za mlade i kako to popraviti te o tome što svatko od nas individualno čini za Crkvu.

capacity 3
Vjerujemo da će ova edukacija uroditi plodovima u praksi i budućem radu animatora i animatora instruktora, na korist razvoja i obogaćivanja aktivnosti u župnim zajednicama te da ćemo ovako „ojačani“ koračati hrabro naprijed iskorištavajući i uvijek iznova nadograđujući znanja i vještine, crpeći inspiraciju u vječnom uzoru, Isusu Kristu.

V.G.

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE