Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Program trajne formacije animatora aktivnih u župnim zajednicama

Edukacija animatori 2020 2U razdoblju od 21. do 23. veljače u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II održana je edukacija u sklopu trajne formacije animatora programa „Mladi za mlade“. Naime, 43 mladih iz Tuzle, Zenice, Gromiljaka, Kiseljaka, Novog Šehera, Travnika, Mostara, Gabela Polja te Sarajeva je imalo priliku sudjelovati na trodnevnom edukativnom programu kako bi unaprijedili svoje vještine za rad u župnim i školskim zajednicama. Tema ovogodišnjeg programa je bila „Zaštita dobrobiti mladih“ s posebnim naglaskom na zdravstvenu zaštitu i zaštitu sigurnosti djece i mladih koji su polaznici različitih aktivnosti koje mladi animatori organiziraju i s kojim dolaze u susret.

Edukacija animatori 2020Prvu večer programa nakon svečanog pozdrava voditelja Programa, Antonia Topalovića, susret je započet interaktivnom radionicom pod nazivom Vršnjačko nasilje u digitalnom okruženju koju je vodila Mirjana Hopić Gavrić, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja koja u svom dugogodišnjem radu se bavi problematikom nasilja i zlostavljanja, posebno u školskom kontekstu. Sudionici su imali priliku prisjetiti se situacija iz vlastitog života i prepoznati mogućnost ugroženosti u kojima su se nalazili oni ili njihovi prijatelji, kao i naučiti strategije osobne zaštite i zaštite mladih s kojima rade kako bi prevenirali pojavu nasilja, a posebno nasilja u digitalnom okruženju koje danas postaje sve prisutnije.
Edukacija animatori 2020 4Drugog dana edukacije studentica medicine i animatorica instruktorica Leonarda Anđelić je pripremila predavanje s vježbama iz izabranih tema prve pomoći za animatore. Pored metodičko-pastoralnih znanja, animatorima su svakako potrebna određena znanja iz zdravstvene zaštite mladih, odnosno pružanja prve pomoći u uvjetima i situacijama u kojima se često pronađu. Također, Leonarda je podijelila svoja osobna iskustva kao i savjete kako reagirati u kriznim situacijama u kojima je ugroženo zdravlje mladih te kako na najbolji način sanirati nastalu štetu i zaštititi stanje djece i mladih.
Nastavak dana sudionici su imali priliku slušati o individualnom radu, odnosno o komunikacijskom aspektu i inkluzivnom pristupu u radu s mladima u župnim i školskim zajednicama. Voditelj radionice, Antonio Topalović je mladima predstavio osnovne aspekte i smjernice individualnog savjetodavnog rada u vršnjačkom kontekstu te je govorio o kulturalnim različitostima u komunikacijskom krugu koji utječu na sam proces kvalitetnog komuniciranja. Radionica je svoj temelj pronašla u preventivnom sustavu svetog Ivana Bosca u kojem odgoj predstavlja najjače sredstvo koje može promijeniti svijet. Mladi animatori nastoje odgovoriti na izazove vremena i na zahtjeve koje pred njih on postavlja. Animatori su zaključili da je nužno u animiranju izaći i ići u susret mladima, tražiti ih na periferijama društva i postati njihov prijatelj te tako živjeti svoj animatorski poziv.
Edukacija animatori 2020 3Pored navedenih tema, mladi su pod vodstvom sestre Marije Izabele Đaković, članice Družbe sestara milosrdnica Vinka Paulskog upoznati s katehezama za predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se organizirati u Zagrebu u svibnju ove godine. Animatori su najčešće, zajedno s župnicima, voditelji kateheza te je potrebno da i sami budu upoznati sa njenim sadržajima i ciljevima kako bi kvalitetnije i predanije radili na njihovim pripremama te na taj način mladima pružili kvalitetniju pripremu za Susret.
Budući da je ples sastavni dio animiranja, za animatore su Leonarda Anđelić i Andrea Filipović, animatorice instruktorice na programu Škole animatora „Mladi za mlade“ pripremile zanimljivu radionicu o plesnim aktivnostima u radu s mladima kao i izazovima njihovog korištenja. Nakon kratkog teorijskog uvoda, animatori su zajedno učili nove koreografije koje će moći primijeniti u svom animatorskom radu te na taj način obogatiti sadržaje svojih aktivnosti. Program je svakako bio obogaćen večernjim i jutarnjim molitvama, kao i svetim misama koje je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.
Edukacija animatori 2020 1Pored obogaćivanja postojećih znanja i vještina, ovakvi susreti su izvrsna prilika za ponovni susret animatora koji su prethodnih godina završili Školu animatora „Mladi za mlade“ i danas u svojim zajednicama predstavljaju nositelje pastorala mladih te u suradnji s župnicima i drugim suradnicima nastoje čuti mlade, dati im svoje vrijeme i talente te na taj način živjeti svoje poslanje u Crkvi.

Antonio Topalović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE