Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Mladi i demokracija - Održan treći vikend susret za srednjoškolce

Mladi i demokracija 3 7U razdoblju od 06. do 08. ožujka 2020. godine, održan je treći vikend susret za srednjoškolce u sklopu projekta Vision is decision – Mladi i demokracija, u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu.  Edukaciji je nazočilo 20ak srednjoškolaca KŠC-a Petar Barbarić u Travniku, KŠC-a Sv. Josip u Sarajevu te KŠC-a Sv. Pavao u Zenici. Cilj susreta bio je potaknuti mlade na prepoznavanje društvenih sfera u kojima su i oni pozvani sudjelovati u procesu odlučivanja. Prvog dana susreta, mladi su kroz vježbu Pogled u budućnost, pod vodstvom Alena Gudala, voditelja regionalnog ureda Centra za mlade pri KŠC-u u Travniku, imali priliku razmisliti o svojim željama i planovima za budućnost te kroz interakciju uvidjeti važnost aktivnog zalaganja u dostizanju ciljeva.

Mladi i demokracija 3 2

Subotnji prijepodnevni dio dana, započeo je vježbom Tko i kako odlučuje, prilikom koje su, podijeljeni u male skupine, pod vodstvom vršnjačkih edukatorica Ružice Marković, Tamare Bakula i Ane Eldić, radili studije slučaje, te donosili vlastite prijedloge za rješavanje pojedinih društvenih problema koji se izravno tiču mlađih generacija, a na osnovu zakonskih propisa. Prilikom vježbe, mladi su uvidjeli da su pojedinim zakonima osigurana njihova prava, ali da je izvor nezadovoljstva građana vrlo često uzrokovan njihovim nepoznavanjem vlastitih prava .
U nastavku je slijedila vježba Skala (ne) slaganja, tijekom koje su se sudionici kritički osvrnuli na pojedine teme iz sfere obrazovanja, te izvršili samoprocjenu zadovoljstva trenutnim položajem u mikrodruštvu, kao što je škola.
Mladi i demokracija 3 4Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za upoznavanje političkog sustava Bosne i Hercegovine, kroz Igru demokracije – monopol. Moderator ovog dijela programa bio je Mahir Sijamija, magistar politologije, koji je 2018. godine sudjelovao u kreiranju navedene igre s ciljem približavanja mladima teme o važnosti građanske participacije, funkcioniranju političkog sustava u Bosni i Hercegovini te procesu odlučivanja. Tijekom prvog bloka, sudionici su podijeljeni u dvije skupine - narod i političari, imali priliku uvidjeti razinu vlastitog znanja o političko-geografskom ustrojstvu Bosne i Hercegovine, razinama vlasti te ulozi građana u demokratskoj državi. U drugom dijelu, kroz simulaciju zasjedanja Parlamentarne skupštine, sudionici su učili metode definiranja pojedinih problemskih točaka i predlaganja pripadajućih mjera. Uz film Pisci slobode, sudionici su okončali subotnji dio programa.

Mladi i demokracija 3 6
Posljednji dan trodnevnog susreta započeo je slavljenjem sv. mise koju je predvodio vlč. Damjan Soldo. Osvrnuvši se na tekst Evanđelja, u svojoj propovijedi, vlč. Damjan je potaknuo mlade na vlastito preobraženje - provođenje vremena u susretu s Kristom, te, potom, izlazak i pružanje ruke pomoći bližnjemu.
Radionica Škola po mojoj mjeri bila je posljednja točka programa, tijekom koje su sudionici mapirali probleme u svojoj mikro-sredini te, kroz zajedničko izlaganje, učili vještine pregovaranja i zauzimanja za vlastita prava.

Mladi i demokracija 3 1

Nakon što su uspješno okončali posljenji, treći vikend susret u ovogodišnjem ciklusu edukacija u okviru projekta Mladi i demokracija, sudionici će imati priliku nastaviti usavršavati stečene vještine kroz Akademiju demokracije, koja će se održati u lipnju ove godine u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Marija Puljić

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE