Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Orašje – ravnica koja odmara dušu

naslovna orasje KopirajNa krajnjem sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, naslonjen na desnu obalu rijeke Save, nalazi se Orašje, koje je ujedno i središte istoimene općine. Usprkos svojoj veličini, Orašje posjeduje brojne spomenike i znamenitosti. Neke od znamenitosti su Crkva blaženog Alojzija Stepinca, te oraška džamija Azizija, poznata kao jedna od rijetkih koja čuva dlaku iz Pejgamberove brade. Gradnja Azizije je počela 1862., a pretpostavlja se da je već godinu kasnije bila završena i puštena u upotrebu vjernicima.

Već na samom ulazu u Orašje 2017. godine postavljena je skulptura nazvana Posavka na biciklu, koja simbolizira posavsku ženu u tradicionalnoj odjeći na tradicionalnom prijevoznom sredstvu. Nedaleko od ove skulpture, nalazi se spomenik podignut 2019. godine preminulom glumcu Ivi Gregureviću koji je rodom iz Donje Mahale, nedaleko od Orašja. Ivo Gregurević je također začetnik značajne kulturne manifestacije Dani hrvatskog filma u Orašju. Obično se održava početkom rujna, nakon Pulskog festivala zbog čega se Orašje naziva i Malom Pulom. Također, ako ste ljubitelji motocikala, u Orašju se svake godine održavaju Internacionalni susreti motorista, koji su nadaleko poznati. Ove godine su čak jubilarni 30. susreti, koji bi se trebali održati od 1. do 3. svibnja.
photo2 KopirajNo, ono što meni osobno ima posebno značenje može stati u pogled koji obuhvaća Savu pokrivenu zalaskom Sunca s nasipa. Umjetni nasipi koji, osim što imaju zaštitnu ulogu, pružaju mještanima šetalište za odmor od posla i briga utkanih u svakodnevnicu. Na nasipu u centru Orašja možete pronaći kafić po svom ukusu, bilo da tražite mirno mjesto i ugodan razgovor s ekipom ili otmjen restoran uz večeru i vino. Priroda, koja se očituje u odrazu rijeke Save, i ravnica su slika koja odmara dušu i često me je, dok sam uživala u istoj, navodila na pitanje „Čemu mladi u ovome gradu streme, čemu se nadaju?“ Ne mogu reći da sam pronašla pravi odgovor, ali vjerujem da svatko od njih ima barem dio duha kojim odiše ovaj skromni grad, da su to jednostavni ljudi koji se nadaju da će ostvariti svoje potencijale i pokazati svoje talente, te na taj način nastojati uvesti poboljšanje za svoju lokalnu zajednicu.
photo1 KopirajI na kraju, ne mogu završiti priču o Općini Orašje, a da ne spomenem dragulj koji datira iz 1881. godine, Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i franjevački samostan u Tolisi. Sastoji se od crkve Sv. Uznesenja Blažene Djevice Marije, stare i nove samostanske zgrade, te pokretnog naslijeđa koje obuhvaća: zbirka slika, arheološka zbirka, numizmatička zbirka (oko 1200), zbirka tekstilnih predmeta, biblioteka, ferman o dozvoli izgradnje crkve i orgulje. No, za mještane ova crkva ne predstavlja samo spomenik, nego i posebno mjesto gdje duhovno rastu i slave Boga, dolaze sa svojim brigama i opterećenjima koje predaju u Njegove ruke, dolaze se odmoriti.
Stoga, ako želite priuštiti sebi odmor od svakodnevnice i uroniti u jedan mirniji i drugačiji, pa čak i povijesni kraj, Orašje je sigurno pravo odredište za vas! 

photo4 Kopiraj

O ljepotama ove male sredine možete pogledati na sljedećem linku: 

https://www.youtube.com/watch?v=1NFGhcwgxm0&fbclid=IwAR1x1Z8cHllBtEFkKsLLBNOY5NM8ENxaZTzgB6u4UzaA35OU0XEGIb_Tkt0 ,

ili ga pak posjetite i stvorite vlastite uspomene!

Ružica Marković

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE