Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Matej: U iščekivanju boljeg sutra, raditi na ostvarenju svojih snova

image1Problemi izazvani pandemijom koronavirusa spriječili su veliki broj mladih da uživaju u svakodnevnim aktivnostima. Mnogi su svoje urede „preselili“ u svoja četiri zida, učenici osnovne i srednje škole nastavu prate putem online platformi, dok drugi slobodno vrijeme koriste kako bi obrađivali zemlju.

I upravo zbog toga, odlučili smo provesti kako ovo vrijeme izolacije koristi Matej Živković, sudionik poljoprivrednog projekta Iuvenes Fructus i dobitnik Start up poticaja u sklopu projekta Iuvenes Fructus.

„U zadnje vrijeme nam je mnogo toga ograničeno: kretanje, izlasci s društvom, putovanja i okupljanja samo su neke od tih stvari. No, unatoč zabranama i mjerama opreza, vjerujem da u ovom vremenu svi imamo nekakvu listu aktivnosti ili želja koje dugo čekaju na red.“- na samome početku istaknuo je ovaj vrijedni mladić iz Posavine.

Matej ističe da nas je često užurban život sprječavao u ostvaranje naših snova, ostvarenju planova koje smo imali negdje u podsvijesti, a za koje se nije nalazilo slobodno vrijeme i prostor. „Sada odjednom nema više izlazaka s društvom, nema više kasnog ostajanja izvan kuće. Vrijeme provodimo sa svojim obiteljima u kući i u obiteljskim poslovima, te razrađujući planove za daljnji rad, koji nas očekuju čim bude moguće slobodnije kretanje.“- nastavlja on.

image0„Mjesec ožujak i nije bio baš najbolji za nas: imali smo borbu protiv mraza. Nažalost, štete je bilo, ali ostajemo pozitivni te se nadamo dobiti bar 30% od očekivanoga roda. Nakon mrazeva smo odlučili nastaviti s našim standardnim sezonskim pripremama voćnjaka. Sada je vrijeme za ishranu i zaštitu voćki od bolesti koje svake godine predstavljaju potencijalnu opasnost, kao što je primjerice pjegavost lista ili fuzikladij. To je bolest lista koja, ako se ne reagira na vrijeme, prelazi i na plod.“- istaknuo je Matej te dodao da trenutno uređuju i detalje u komori, čije su opremanje i gradnju uspješno završili zahvaljujući projektu Iuvenus Fructus.

„Također, radimo dosta i na estetskom izgledu naših voćnjaka, koji je kao jedan od gore spomenutih poslova, čekao da odvojimo vrijeme. Košenje trave, popunjavanje rupa i poravnavanje voćnjaka samo su neki od tih poslova. Zadnjih mjesec dana sam dosta svojeg slobodnog vremena uložio i u projektiranje i gradnju ljetnikovca, s kojim smo željeli zaokružiti estetski izgled posjeda na kojemu nam se nalazi jedan od voćnjaka.“- s ponosom nam svoju priču nastavlja Matej ističući kako je cilj bio napraviti mjesto gdje će se moći odmoriti između obavljanja poslova, ali i okupiti obitelj i prijatelje u slobodno vrijeme.

Na kraju našeg razgovora kazao nam je da nakon završene digitalne skice, odmah su započeli kopanje temelja i zidanje te je tako za nekoliko tjedana veći dio ljetnikovca bio uspješno izgrađen. „Vjerujem da će nama svima ovo vrijeme izolacije biti na korist i da će se neke stvari posložiti bolje nego prije. Mi se radujemo staroj svakodnevnici s našim prijateljima i suradnicima te se nadamo da ćemo je ubrzo dočekati. Također bih još jednom htio iskoristiti priliku te se zahvaliti Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. za svu pomoć kroz projekt Iuvenus Fructus i „vjetar u leđa“ koju su mi pružili. Veselim se sljedećim susretima s nadom da ću moći predstaviti i nove projekte na kojima već neko vrijeme radimo.“- na kraju je kazao šalju pozdrave iz Bosanske Posavine.

Priredio: Josip Milanović 

 

 

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE