Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Uloga vjeroučitelja u revitalizaciji župnih zajednica

ReVita listopad 4

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, u razdoblju od 09. do 11. listopada održan je drugi turnus Duhovne obnove i stručnog usavršavanja vjeroučitelja. Tema susreta bila je Uloga vjeroučitelja u revitalizaciji župnih zajednica – perspektive i mogućnosti.

Susret je započeo pozdravom ravnatelja NCM Ivan Pavao II. vlč. dr. Šime Maršića, pastoralnog suradnika Centra vlč. Damjana Solde te predstojnika Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Katehetskog ureda BK-a BiH vlč. dr. Tomislava Mlakića. Tijekom uvodnog dijela programa, nazočni su podijeli iskustva i promišljanja vezana uz iskustvo rada u školi i župi, mogućnostima i izazovima u župnom pastoralu. Kroz razgovor, iskristalizirali su se i određeni prijedlozi kao što su: češća i čvršća komunikacija na relaciji župnik – vjeroučitelji, sudjelovanje u župnim vijećima, u skladu s mogućnostima, pomoć i sudjelovanje u organiziranju određenih pastoralnih aktivnosti u župama i dr.

ReVita listopad 2
Drugi dan susreta započeo je radionicom na temu Uloga vjeroučitelja u vrijeme pandemije, tijekom koje su vjeroučitelji podijelili svoja iskustva i poteškoće s kojima su se susretali i još uvijek se susreću u online nastavi. Također, tijekom ove točke kada je bilo govora o ponovnoj mogućnost uvođenja „potpune“ nastave na daljinu, donešeni su određeni prijedlozi vezani za što bolju tehničku opremljenost i osposobljenost, realizaciju godišnjeg plana i programa, realizaciju pojednih nastavnih sadržaja, kriterije ocjenjivanja i dr. Pored svih ovih „stručnih“ riječi iz svijeta informatike, nazočni su naglasili kako nikada vjeroučitelji ne smije izgubiti iz vida svoje temeljno poslanje.

Nakon kratke stanke uslijedila je druga točka programa pod nazivom Nastava na daljinu – video prezentacije i SUM platforma. Nazočni su imali priliku vidjeti primjer video lekcije te saznati što treba sadržavati jedna prezentacija. Donijeli su određene zajedničke zaključke i planove vezane za prikupljanje nastavnih sadržaj i njihovo pretvaranje u digitalnu formu. Također, predstavljen je pastoralni kalendar koji se odnosi na vjeronaučna događanja (Vjeronaučna olimpijada, Katehetska škola i dr.). Bilo je govora i o aktualnim nastavnim programima, korištenju vjeronaučnih udžbenika, materijala i sl.

ReVita listopad 1U poslijepodnevnim satima usijedio je drugi dio programa – duhovna obnova, koja je započela nagovorom fra Ivana Šarčevića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Središnja tema nagovora bila je Vjera, a između ostaloga izrečeno je i promišljanje vezano za iskustvo Uzaludnosti i Samoće, te traženje odgovora kroz iskreno povjerenje u ostvarenje Božjih obećanja. Također, nazočni su mogli čuti i promišljanje o smanjenju broja „borbenih“ ateista, a povećanju broja „tražitelja smisla“, paralelnosti milosti i spoznaje, Isusovom prekoravanju bahate Sigurnosti, Sumnji, Pomodarstvu i dr. U završnom dijelu fra Ivan je potaknuo nazočne da nastoje biti svjedoci sigurne vjere i učitelji bitnoga.
Zatim je uslijedilo pokorničko bogoslužje te zajedničko euharistijsko slavlje. Posljednjeg dana susreta, nakon zajedničke jutarnje molitve, nazočnim vjeroučiteljima podijeljenima u dvije skupine, djelatnici Centra za mlade predstavili su svoj rad, aktualne i planirane projekte te ponudili suradnju i pomoć u realizaciji aktivnosti za mlade. Susret je završen zajedničkim slavljem svete mise, koju su animirali vjeroučitelji, a predslavio fra Ivan Šarčević, uz suslavlje ravnatelja vlč. dr. Šime Maršića.

ReVita listopad 3

Marinko Rumočić, vjeroučitelj

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE