Uskrsni susret - Emaus

fb.pngyt.pngin

Digitalna razmjena mladih iz Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine

ryco razmjena 4U okviru projekta Scroll Down the Region kojeg provodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., u suradnji s organizacijom iz Sjeverne Makedonije – Acta Non Verba, te organizacijom iz Albanije – Shokata Kombetare Edukim Per Jeten SHKEJ, od 28. do 31. listopada, održana je digitalna razmjena mladih. U ovoj razmjeni su sudjelovali mladi iz Travnika, Odžaka, Domaljevca, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Implementacija ovog projekta započela je još u prosincu 2019., kada je prvotna ideja povezivanja mladih iz partnerskih zemalja trebala biti ostvarena kroz razmjene mladih u svim uključenim zemljama. Međutim, zbog pojave i širenja pandemije koronavirusa aktivnosti su bile privremeno odložene, do kolovoza ove godine.
ryco razmjena 3Kako i dalje nije bilo sigurno putovati u druge zemlje, iz epidemioloških razloga, Centar za mlade je odlučio, u dogovoru s partnerima, organizirati digitalno povezivanje mladih putem aplikacije Zoom. Naime, sve tri zemlje su okupile 15 mladih sudionika koji su kroz slične programe sudjelovali u radionicama, predavanjima, vježbama, ali i izletima, te su na taj način učili više o svojoj zemlji, ali i modernim online alatima povezivanja kako bi svojim prijateljima iz susjednih zemalja na što bolji način približili svoju kulturu. Pored samog povezivanja mladih iz regije, cilj ovog projekta je bio predstaviti digitalne alate za komunikaciju poput Zoom-a i društvene mreže Instagram kroz promociju ruralnog kulturnog nasljeđa naroda u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.
ryco razmjena 2Sve tri partnerske zemlje ponudile su svojim sudionicima jedinstvene prilike da kao grupa istražuju ruralna područja od kulturnog značaja u svojim zemljama, te da uče kako putem digitalnih alata plasirati određeni sadržaj. Tako su mladi, najprije sudjelovali u radionici osnova digitalne fotografije gdje su kroz praktične primjere usvajali vještine fotografiranja, ali i kroz timski rad dolazili do različitih ideja koje bi mogle ostati zabilježene kroz format digitalne fotografije. Naime, svi materijali koji su prikupljeni tijekom ovih razmjena mladih, u sve tri zemlji, bit će iskorišteni prilikom izrade jedinstvene web platforme scrollytelling, koja će pričati priču kroz video i foto zapise, a koja će biti prezentirana krajem studenog ove godine.
ryco razmjena 5Budući da je cjelokupna situacija zbog pandemije koronavirusa prilično neizvjesna i da se mladi nerijetko teško sami bore s nedoumicama, pritiskom i strahovima, u okviru ove razmjene organiziran je online susret s dr. sc. Mirelom Badurinom, psihoterapeutom i ravnateljicom BHIDAPA-e (Interdisciplinarni terapijski centar za zaštitu zdravlja djece, mladih i obitelji u BiH), te psihologom i psihoterapeutom Sabinom Zijadić-Husić koje su sa sudionicima razgovarale na temu adolescencije i svemu onome što dolazi u ovom burnom periodu kada se susrećemo s potpuno novim izazovima, te na koji način se nositi s istim.
ryco razmjenaPored prilike za učenjem novih stvari sudionici su imali priliku kroz dva izleta u prirodu (Bjelašnica i Prokoško jezero), praktično primijeniti naučeno o digitalnoj fotografiji. Pred sam kraj programa, održana je radionica pod vodstvom Alena Gudala, koji je mladima govorio o svom iskustvu putovanja kroz regiju te o tome kako putovanja mogu biti snažan alat u izgradnji jedne mlade osobe. Također je predstavio vlastiti blog koji kreira prema pričama s putovanja.
ryco razmjena 1Svoje iskustvo ove razmjene podijelila je sudionica Lucijana Matić iz Domaljevca.
Sudjelujući po prvi put u ovakvom projektu mogu reći da sam naučila mnogo novih stvari o kojima sam do sada tek ponešto znala. Osim toga, upoznala sam nove prijatelje s kojima sam rado razgovarala na radionicama i na izletima. Nadam se da ću u skorijoj budućnosti imati priliku bolje upoznati mlade iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Radujem se što ću svoje dojmove moći podijeliti s vršnjacima iz škole. 
Ovaj projekt podržava Ured za regionalnu suradnju mladih (RYCO – Regional Youth Cooperation Office), uz podršku United Nations Peacebuilding Fund-a. Ured za regionalnu suradnju mladih (RYCO) je neovisni institucionalni mehanizam koji su osnovali sudionici zapadnog Balkana 6 (WB 6): Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, s ciljem promicanja duha pomirenja i suradnja između mladih u regiji kroz programe razmjene mladih.
Minja Todorović

FGTABVGTAB

KALENDAR DOGAĐANJA

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DONATORI I PRIJATELJI NCM „Ivan Pavao II.“

logo_mlc.png

 

Copyright© 2007.-2019.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih

Ivan Pavao II. - Sarajevo.

 

Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez

posebne dozvole uz navođenje izvora.

O NAMA

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ (NCM „Ivan Pavao II.“) mjesto je duhovnosti, susreta i obrazovanja; mjesto gdje mladi imaju mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drugačijim, te mogućnost dodatnog obrazovanja.

 

VIZIJA: Mostovi povjerenja

 

MISIJA: Za sretniju budućnost mladih!

 

MOTO: ZA MLADE I BOLJE SUTRA

designer17

Pročitajte članke iz rubrike duhovnost.

Svi članci
Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

PITAJTE